Tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs tahribatlarını sürdürüyor. Pandemi süreci boyunca en çok etkilenen kentlerin başında gelen Van’ın ekonomi kaybı da büyük oldu. Salgınla mücadele kapsamında kapatılan Kapıköy Sınır Kapısı’nın olumsuz etkileri de devam ediyor. Başta turizm sektörü olmak üzere tüm sektörleri sekteye uğratan salgın, normal hayatı da felç etti. Her yerde olduğu gibi Van’da da pandemi süreci kötü ilerlerken, kentteki Sivil Toplum Kuruluşlarından da sürece yönelik ortak çağrı yapıldı. Van Gölü Havzası Turizm Derneği Başkanı Abdullah Tunçdemir ve Van Gölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel tarafından yapılan ortak basın açıklamasında pandemi sürecinde yaşanan zorluklara değinilerek, turizm için ortak çalışmaların yapılması gerektiğine vurgu yapıldı. Van’ın son dönemde zarar gören iç turizm piyasasında rol alması gerektiğini vurgulayan iki isim bu konudaki çalışmaların kalıcı bir etki sağlayabileceğini söyledi.

“PANDEMİ EN ÇOK TURİZM SEKTÖRÜNÜ ETKİLEDİ”

Van Gölü Havzası Turizm Derneği Başkanı Abdullah Tunçdemir ile Vangölu Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel, Pandemi sürecinde yaşanan olumsuzluklara dikkat çekmek ve kentin zenginliklerinin markalaşması açısından ortak bir açıklama yaptı. Birçok sektörün kayıp yaşadığı pandemi sürecinin özellikle turizm sektörünü de kötü etkilediği açıklamada şunlara vurgu yapıldı. “İki yıla yakın bir süredir devam eden pandemi koşulları turizm sektörünün sadece belli dönemlerde kısıtlamalar dışında kalmasına sebebiyet vermiş bu serbestiyet süreçleri ise ülkenin sadece belli kesimlerinin bir hareketlilik yaşamasına neden olmuş, birçok bölgenin ise tam anlamıyla kayıp olarak geçirdiği sürecin adı olmuştur.”

GÖZLER RAZİ SINIR KAPISI’NDA

Pandemi sürecindeki kısıtlamalardan kaynaklı en çok kayıp yaşanan illerden birisinin Van olduğu belirtilen açıklamada, “Bu kayıpları en çok yaşayan illerden birisi şüphesiz Van ve Van Gölü Havzası İlleri olmuştur. Şubat 2020 yılından başlayarak, Mayıs 2021’e kadar 14 ay boyunca kapalı kalan Kapıköy Sınır Kapısı kent ekonomisinin bir anda büyük kayıplar yaşamasına neden olmuştur. Her yıl yarım milyon civarında İranlı’nın geldiği sınır kapısının uzun süreli kapalı kalması neticesinde Van turizmdeki en büyük kazanç kapısını yitirmiştir. Bu süreç de son dönemlerde turizme, bu sektörle ilintili onlarca kuruluşa büyük kayıplar yaşatmıştır. Turizm ile alakalı büyük yatırımların yapıldığı Van’da İranlı turistin gelmemesi sadece bu sektöre değil tüm kentin ekonomik işleyişinde durgunluk ve kayıplar yaşatmıştır. Kapıköy Sınır Kapısı açılmasına rağmen İran’ın Razi Kapısı’nı açmaması kaybın devamlılığının neden olmasına sebep olmuş ve bu durum halen de devam etmektedir.” Denildi.

“TEK TARAFLI DEĞİL ÇOK YÖNLÜ PLANLAMALAR YAPILMALI”

Van Gölü Havzasının turizm master planının çok yönlü planlanmasının önemine vurgu yapılan açıklamada, “Yaşanan tüm bu süreçler yıllardır vurguladığımız Van ve Van Gölü Havzasının turizm master planını belirlerken sadece tek taraflı değil çok yönlü planlamalar yapması hususunun önemini bir kez daha doğrulamıştır. Van kenti sadece İran’a bağlı kalmaması gereken Kuzey Irak, Ermenistan ve Avrupa gibi ülkelerin de içinde olduğu bir planları bulunan kent ve havza olmalıdır. Buna ek olarak son dönemlerdeki yerli turist hareketliliğini kente ve bölgeye çekmek de Van Gölü Havzası diye adlandırdığımız ve Tur Programlarına girmesi için yoğun çaba harcadığımız bir alan olmalıdır.” İfadeleri kullanıldı.

“VAN ŞEHRİ BU SÜREÇTE İÇ TURİZMDE DE SÖZ SAHİBİ OLMALI”

Vangölü Havzasının potansiyel turizm kaynağı olduğuna değinilen açıklamada, kentteki paydaşların ortak çalışmaların yapılması gerektiğine ve kent sakinlerin bu programlara katılmaları konusunda davette bulunularak şu ifadelere yer verildi: “Son dönemlerde Türkiye’nin birçok turizm bölgesi olumsuzluğu yaşarken ve tatil planları yapan insanlar ciddi bir destinasyon arayışı içindeyken Van şehri tüm güzellik ve zenginliklerini pazarlaması halinde bu anlamda önemli bir adım atmış olacaktır. Yerli turist akışında önemli bir alan kaplayan Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin yanında önemli bir alternatif olabilecek. Van Gölü Havzası illeri ve Van şehri bu süreçte iç turizmde de söz sahibi olmalı.”

 

VAN GÖLÜ HAVZASI İÇİN ORTAK ÇAĞRI!

Son olarak şunlara yer verildi: “Bu kapsamda kent olarak tarihi, doğal güzelliklerinin yanında mevsimsel avantajları da çok elverişli durumda olan Van ve Van Gölü Havzası için hep birlikte çağrılar ve programlar düzenlenmelidir. Van Gölü Havzası adıyla Turlara dahil etmek istediğimiz Van ve Van Gölü Havzası illeri için bu noktada kentteki tüm paydaşlarımızı, kurumlarımızı, kuruluşlarımızı bu süreçte Van ile ilgili çalışmalar yapmaya davet ediyoruz. Van Gölü Havzasının alternatif bir destinasyon olarak öne çıkabileceği, ardından da kalıcı bir merkez haline gelebileceği bir gerçektir. Bizlere düşen Van Gölü Havzası ile ilgili uzun vadeli programlar yapmalı ve geleceğini inşa etmeliyiz. Bu vesileyle Van Gölü Havzası’nı bir cazibe merkezi haline getirme çağrımıza tüm kentin dahil olmasını ve destek vermesini rica ediyoruz.”

Editör: TE Bilisim