ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ- Bir kaç yıl önce turizmde ciddi sıkıntılar yaşayan Türkiye bu yıl turizmde son zamanların en büyük rakamlarını gördü. Türkiye genelindeki rakamlar ayrı ayrı bölgelere de yansırken Van’ın da aralarında yer aldığı Doğu ve Güneydoğu bölgesindeki iller de bu bereketten faydalandı. Yerli turistlerin ciddi ilgi gösterdiği bölgede bir çok ile ciddi bir turist akını olurken Van da bu rakamlardan faydalandı. Bireysel olarak bir çok il bu akından faydalanırken bölgesel turlarda ise Van ve bölge illerinin eksik kaldığı bir tek nokta kaldı. O da bölgesel gezilerin merkezi olmak. Karadeniz, Akdeniz, Ege gibi bölgeler bir çok şehri kapsayan ve uzun vadeli turistik gezi ve konaklamaların merkezi olurken Van Gölü havzası illeri bu noktada eksiklik yaşıyor. Şehrivan’a konuşan turizm uzmanları ise bu noktada daha sık bir uğrak noktası noktasında Van Gölü çevresinin markalaşması ve bu noktada çalışmalar yapılması gerektiğini vurguluyor.

 

Dört bir yanı ayrı güzel olan Van son zamanlarda Türkiye gündemindeki yerini korumaya devam ediyor. Van’ın Türkiye’de ve dünyada daha da tanınması için çalışmalara devam ediliyor. Van çevresi ve doğasıyla turizm atağı haline gelmesi için şimdi yeni bir çalışmaya imza atılması bekleniyor. Özellikle Karadeniz bölgesine özel turlar yapılarak Karadeniz Bölgesi tanıtılırken, Vanlı turizmciler neden Van Gölü içinde özel turlar olmasın diyor.  

 

 

TUNÇDEMİR: EL BİRLİĞİ İLE İYİ BİR ÇALIŞMA YAPMAK GEREKİYOR

 

Van Gölü Havzası Derneği Başkanı Abdullah Tunçdemir Şehrivan’a yaptığı açıklamada, Van Gölü Havzasının Kapadokya, Karadeniz ve GAP gibi markalaşmasını istediklerini ifade ederek, “Tur operatörlerine Van Gölü ve çevresinin güzelliklerinin kabullendirilmesi lazım. İyi bir tanıtım yapmak gerekiyor. Bu konuda turizmcilere çok iş düşüyor. Gerekli kurumlar da bu konuda üstlerine düşeni yapar ise eminim Van ve çevresi markalaşacaktır. Yerli ve yabancı tur operatörleri ile gerekli görüşmeler yapılabilir. Buraya gelip görmeleri şart. Gelip görsünler ki Van ve çevresinin markalaşmaya değer bir yer olduğunu bilsinler.” Şeklinde konuştu.

 

 

“VAN TÜRKİYE’DE GÜNDEM OLMAYA DEVAM EDİYOR”

 

Van ve çevresinin Türkiye’de markalaşmış bölgelerden hiçbir farkının olmadığına dikkat çeken Tunçdemir, “Hatta daha da güzel yönleri var diyebiliriz. O yüzden Van çevresinin güzellikleri markalaşmalı ve tanıtım yapmak şart. Tanıtım yapmamız gerekiyor ki marka bir şehir olabilelim. Van zaten son zamanlarda Türkiye’de gündem olmaya devam ediyor. Bizde Van gündemde iken bu fırsatı iyi değerlendirmeliyiz. Bu yüzden Van’ın ve çevresinin marka bir yer olması için çaba gösterelim.” Dedi.

 

 

VAN GÖLÜ HAVZASI DA MARKALI

 

Vanlı turizmci Reşat Yeşilağaç da Şehrivan’a yaptığı açıklamada, Van Gölü ve çevresinin doğası ve güzelliği ile Türkiye’nin sayılı illerinden bir tanesi olduğuna vurgu yaparak, “Bizim de bu durumu iyi değerlendirmemiz lazım. Van gölü ve çevresinin güzellikleri tüm dünyaya tanıtılmalı. Van ve çevresi tıpkı Kapadokya, Karadeniz ve GAP gibi marka olmalı bence. Bu yüzden Van’ın dünya standartlarında bir şehir olması için iyi bir reklam şart. Bizimde GAP’tan, Kapadokya’dan ve Karadeniz’den bir farkımız olmamalı. Doğamız, kültürümüz ve tarihimizle ender yerlerden bir yeriz. Bunun iyi değerlendirilmesi lazım.” Diye belirtti.

 

 

“EL BİRLİĞİ İLE İYİ BİR ÇALIŞMA YAPMAK GEREKİYOR”

 

Yeşilağaç, “Van son birkaç yıldır bir güzel çalışmaların yapıldığı bir şehir konumunda. Artık eskisi gibi tatsız olaylara da sahne olmuyor. Her şey bu kadar güzel giderken bunun iyi değerlendirilmesi lazım. Van gölü ve çevresi turlarının markalaşması için el birliği ile iyi bir çalışma yapmak gerekiyor. Bu konuda kim üzerine ne düşüyorsa yapmalı. Burada önemli olan Van’ın kazanması lazım. Van kazanırsa herkes kazanır. Kazanmak için çalışmak önemli. Van için kolları sıvamamız şart oldu.” ifadelerine yer verdi.

 

 

VAN’I TANITMAK ŞART

 

Yeşilağaç, “Van iklimi, doğası, şifalı Van Gölü suyu, uçan balıklarıyla, tarihiyle, kültürüyle ve güzellikleriyle bilinmeli. Bunun için de Van’ın tanıtılması lazım. Bizde bu konuda üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazırız. Yapılacak olan fuarlarla da Van’ı tanıtmak için mücadele ediyoruz.” Dedi.

 

 

Editör: TE Bilisim