ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ – Son birkaç yıldır Van, Van Gölü deyince akla ilk gelen sivil toplum kuruluşu olmayı başaran Van Gölü Aktivisitleri yine ezber bozdu. Van ve Van Gölü için sayısız etkinlik ve program ile mücadele verip gölün kirliliğinin önüne geçip koruma taleben aktivistler son olarak Van’dan Ankara’ya kadar bisiklet sürdü.

Van’ın dertleri ile en çok dertlenen oluşumlardan birisi olan Van Gölü Aktivisitleri şimdiye kadar yaptığı çılgın girişimlere bir yenisini daha ekledi. Başta Van Gölü olmak üzere çevre ive kente dair tüm konularda üst düzey bir farkındalık oluşturan aktivisitler daha önce gerçekleştirdikleri Van Gölü etrafında yürüyüş turu, kışın Van Gölü’nde yüzme etkinliği gibi sıradışı çıkışlardan sonra bu kez de bisikletle Van’dan Ankara’ya kadar pedal çevirdi. Uzun süredir ısrarlı talep edip takipçisi oldukları Van Gölü Koruma Kanunu için 10 Eylül’de ilk pedalı çeviren aktivistler 11 günlük bir süre içerisinde Ankara’ya ulaştı. Yol boyunca durdukları her yerde afişlerle koruma kanunu için taleplerini seslendiren ekip Ankara’ya ulaştıktan sonra da birçok isimle görüşme gerçekleştirdi. Daha önce Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan ve Van TSO’nun da iş birliği ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda konuyla ilgili görüşmeler de gerçekleştiren aktivisitler kanunun hızlıca hayata geçmesi için yine bir dizi görüşmeler gerçekleştirdi. Ankara’da üst düzey isimlerle görüşmeler yapan Erdoğan Özel başkanlığındaki ekip Van Gölü için ısrarlı talebini sürdürdü.

Van Gölünde son yıllarda artan kirlilik tedirginlik oluştururken, Van’da bir araya gelen 20 doğasever Van Gölü için Ankara’ya kadar pedal sürdü. Van'dan 10 Eylül'de bisikletleriyle yola çıkan ve son durak olarak belirlenen Ankara'ya ulaşmak için yaklaşık bin 200 kilometrelik bir yol kat eden Van Gölü Aktivistleri, Ankara’ya ulaştı. Etkinliğin bitmesi sonrası Ankara’da temasları başlatan aktivisitler adına konuşan dernek başkanı Erdoğan Özel, bisiklet turu ve Ankara’daki görüşmelere dair Şehrivan aracılığı ile değerlendirmelerini paylaştı.

VAN GÖLÜ İÇİN BİN 200 KM GİTTİLER

Van Gölü Aktivistleri Derneği üyesi 20 aktivist, “Van Gölü Kirlenmesin, Mavi Kalsın" sloganıyla yola çıktıkları Van'dan 1200 kilometre pedal çevirerek Ankara'ya geldi. Başkente pedal çevirerek 12 günde ulaşan aktivistler, Ulus Atatürk Heykeli önünde toplandı. Van Gölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel, Şehrivan Gazetesine yaptığı açıklamada, Van Gölü'nün temiz ve mavi kalmasını talep ettiklerini söyledi. Van Gölü'nde yaşanan çevre kirliliğine işaret eden Özel, “Van Gölü kapalı bir havza olduğu için gün geçtikçe kirleniyor. Biz de bunun önüne geçmek için çeşitli farkındalık etkinlikleri yapıyoruz. Van'dan Ankara'ya 1200 kilometre pedal çevirerek geldik. Talebimizi yetkililere iletmek istiyoruz. Sesimizi duyurmak istiyoruz. Amacımız, bu gündemi sıcak tutmak, bu doğal zenginliği ve ülkemizin eşsiz olan değerini geleceğe ve çocuklarımıza mavi ve temiz olarak taşımak.”

ÖZEL: ANKARA SOKAKLARINDA PEDALLADIK

Van Gölü'nün her geçen gün daha da kirlendiğine dikkat çeken Özel, “Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalarda Van Gölünün ömrünün kısaldığını gösteriyor. Bizde bunun önüne geçmek için çeşitli etkinlikler yapıyoruz. Son etkinliğimiz Ankara’ya kadar olan bin 200 kilometrelik yolu pedallamak oldu. Bizde 10 Eylül’de başladık ve Ankara’ya ulaştık. Yol boyunca çeşitli yerlerde durakladık ve afişler açtık. Ankara’ya ulaştığımızda bizi Ankara doğaseverler kulübü karşıladı. Ve Ankara’ya kalabalık bir ekile giriş yaptık. Sırtımızda ‘Van Gölü kirlenmesin mavi kalsın’ yazılı tişörtlerimizle Ankara sokaklarında pedalladık.” Şeklinde konuştu.

ÇEŞİTLİ İSİMLERLE GÖRÜŞME YAPILDI

Ankara’da ilk olarak Van eski milletvekili Burhan Kayatürk’le görüştüklerini ifade eden Özel, “Meramımızı kendilerine anlattık. Kendileri de bize bu konuda destek olacağını söyledi. Devamında Çevreden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan ile görüştük. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan hanımefendi bizimle Külliyede görüştü. Notlarını aldılar. Çevre Şehircilik Bakanlığında Van Gölü için raporlamaların bitmek üzere olduğunu söyledi. Ve notları en kısa sürede paylaşacaklarını söyledi. Ankara’daki üçüncü günümüzde Cevdet Yılmaz beyle bir araya geldik. O da bize destek olacaklarını ve konuyu Cumhurbaşkanına ileteceğini söyledi. Konu aynı zamanda Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Hanıma iletileceği belirtildi. Notlar alındı. İnşallah nihai adımlar atılacak. Son olarak memur-Sen genel sekreteri ile görüştük. Onlarda bizi çok sıcak karşıladı. Van Gölü için yapılacak her türlü çalışmaya destek olacaklarını söyledi. Bitlis Milletvekili Cemal Taşar beyle bir görüşmemiz oldu. O da çalışmaların içinde olan bir isim. Kendileri de konuyla yakından ilgilendiklerini söyledi.” Şeklinde konuştu.

“HERKESE TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Özel son olarak şunları söyledi: “Bu turumuzda desteği olan herkese ayrıca teşekkür ediyoruz. Özellikle Van TSO Başkanı Necdet Takva, Van OSB Başkanı Memet Aslan, Van TB Başkanı Naif Süer, Van ESOB başkanı İsa Berge, Şoförler Odası Başkanı Emin Tuğrul, Zahir Kandaşoğlu, Şemsettin Bozkurt gibi isimler bize çok destek oldu. Biz birlikteliği yakaladık ve bu birliktelikle Ankara’ya ulaştık. Her şeyin güzel olacağına inanıyoruz.” 

Editör: TE Bilisim