ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-M.ALİ EKİNCİ

Van Gölü için en büyük sorunların başında gelen kirlilik konusu, iki yıl önce yapımına başlanan tesisle son bulması planlanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın video konferansla katıldığı törende Van'daki Merkez İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi'nin açılışı gerçekleştirildi.

Van Gölü'nün kirlilikten kurtarılması için Van Büyükşehir Belediyesi tarafından 3 yıl önce ihalesi yapılan ve 2 yıllık bir çalışmanın ardından yapımı tamamlanan 'İleri Biyolojik Arıtma Tesisi' Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın telekonferansla katıldığı törenle hizmete açıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın da yakından ilgilendiği ve 4 gün önce gezip bilgi aldığı tesis 180 milyon liraya mal oldu. Yapacağı biyolojik arıtma sayesinde Van Gölü'nü kirlilikten kurtaracak tesisin aynı zamanda koku giderici bir sistemle yapılması da kentte sevinçle karşılandı. Telekonferansla açılışı yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, hayırlı olsun dileklerinde bulundu. Açılış törenine, Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, AK Parti Van Milletvekilleri İrfan Kartal ve Abdulahat Arvas, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan, AK Parti İl Başkanı Kayhan Türkemoğlu, İlbank Van Bölge Müdürü Ayhan Kayatürk ve kurum amirleri katıldı.

VAN GÖLÜ KİRLİLİKTEN KURTULACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın video konferansla katıldığı programda kurdele kesilerek açılışı yapılan tesisinin Van Gölü 'nü kirlilikten kurtarması bekleniyor. Açılışın ardından gazetecilere açıklama yapan Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Van Gölü Koruma Eylem Planı kapsamında Van Gölü'nü kirlenmekten alıkoyacak tesisin temelini iki yıl önce attıklarını hatırlattı.

YILLARIN SORUNU ÇÖZÜME KAVUŞTU

Açılışın ardından konuşan Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, “Bugün 5 Haziran Dünya Çevre Günü, bildiğiniz gibi bir hafta önce Cumhurbaşkanı Eşi Sayın Emine Erdoğan Hanımefendinin himayesinde bölgede yürütülen bir proje var. Kendisi projeyi bire bir takip için ilimize geldi. Van Gölü Koruma Eylem Planı kapsamında Van Gölü'nü kirlenmekten alıkoyacak tesisin temelinin iki yıl önce atıldı. 112 dönüme kurulan tesis yaklaşık 180 milyon liraya mal oldu. Tesisimizin devreye girmesiyle Van Gölü ciddi anlamda kirlenmekten kurtuldu. Bununla birlikte yıllardır göle deşarj edilen atık sular sahilde dip çamuru oluşturmuş. Bu çamur hem kirliliğe hem de kokuya neden olmakta. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla, Sayın Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan Hanımefendi'nin himayesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Büyükşehir Belediyemiz el ele vererek dip çamur temizliğine başladı. İnşallah kısa sürede sahilimizi bu çamurdan arındırarak Van halkını Van Gölü ile bulaştıracağız." Diye konuştu.

“VAN VE BÖLGE HALKI DENİZLE BULUŞACAK”

Cümlelerini sürdüren Vali Bilmez, şöyle devam etti: “Başta Büyükşehir, Tuşba, İpekyolu ve Edremit Belediyesi’nin sahilde ciddi park ve bahçe çalışmaları var. Onalarda bittiği zaman Van sahili gerçekten hem Van hem de bölge halkını denizle buluşturacaktır. İnsanlarımızı eskisi gibi fidanlık parkında denize girebildiği bir görünüme kavuşacak. Bu projenin kentimize kazandırılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Tesisin ilimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.”

Editör: TE Bilisim