Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın, Van Gölü'nü Koruma Kanunu'nun Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) gündeme alınacağını ve yeni atık su arıtma tesisinin de ihale aşamasına geldiği müjdesini çevre gününde verdi.

 

Van'da, "5 Haziran Dünya Çevre Günü" dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenlendi. Büyükşehir Belediyesi ile merkez ilçe belediyelerin katkılarıyla İskele Yaşar Kemal Parkı'nda, düzenlenen program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Programda konuşan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın, çevre sorunlarının önüne geçmek için çeşitli çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin, Van'a çevre konusunda iki sürprizinin olduğunu anlatan Yalçın, "Özhaseki, ilk olarak Van Gölü'nü Koruma Kanunu'nu TBMM’de gündeme getirecek. Milletvekillerimiz 10 yıl kadar önce Van gölü koruma kanununu hazırlamışlar sonrada meclise sunmuşlar alt komisyonlarda görüşülürken ilgilenilmediği için orada kalmış. Şimdi biz inşallah kanun hale getirilmesini sağlayacağız. Bu kanun Van Gölü'ne dokunacak herkesin bir sorumluluğu olmasını htirmiş olacak. İkinci olarak atık su arıtma tesisleriyle alakalı çok uzun süreçli bir planlama yapılmış. Bugün başlasa yedi yıl sonra faaliyete geçecek bir arıtma tesisi projesi var. Tabi bizde Çevre ve Şehircilik Bakanımızdan cesaret alarak bir proje hazırlatıp İller Bankası vasıtasıyla bakanlığa sunduk. İki sene içersinde bitecek hale getirilecek bir sonuç bekliyoruz.” Dedi.

 

Sürdürülebilir ekonominin sürdürülebilir çevreyle mümkün olduğunu ifade eden Yalçın, dünyada 100 milyon canlı türü bulunduğunu ancak bilinen 17 bin bitki ve hayvan türünün azalarak neslinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu bildirdi. Yalçın, "Doğadaki sayıları artan bir kaç türden biri olan insanoğlu, doğadaki tükenişinde elbette sorumlusudur. Küresel iklim değişimi, su sorunu, doğal alanların tahribi, yaban hayatı üzerindeki baskılar ve savaşlar bizi koruma anlayışımızı ve yaşam biçimlerimizi gözden geçirmeye zorluyor. Yarınlar için doğayı korumak en asli görevimizdir. Koruduğumuz doğa bizi de koruyacağını unutmamamız gerekir. İşte bu noktada bizlere çeşitli görevler düşmektedir. Çevre kirliliğinden uzak durmak lazım.” Diye konuştu.

 

Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe ise yerel yönetimlerin Van Gölü'nü koruyan ve gelecek nesillere aktaracak bekçiler olduğunu ifade etti. Van Gölü'nün büyük bir çevresel sıkıntıyla karşı karşıya olduğunu anlatan Özgökçe, "Maalesef geçmişten günümüze Van Gölü istenilen oranda korunmadı. Kentin tamamı kanalizasyon atıklarını direkt Van Gölü'ne boşalttı. Bugün Van Gölü'nün ve kıyısında yaşayan tüm canlıların en iyi şekilde yaşayabileceği ekolojik dengeyi koruyacak olan başta yerel yönetimlerdir. Bu doğa harikasını korumak zorundayız." ifadelerini kullandı.

 

Yapılan konuşmaların ardından çevre ile ilgili etkinliklerde yer alan öğrencilere çeşitli hediyeler sunulurken, müzikal gösteriler hazırlayan öğrencilerin gösterileri de büyük beğeni topladı.

Editör: TE Bilisim