ŞEHRİVAN ÖZEL: HAMİT KARAKUŞ - Van’da göl ve sahillerin kirliliği son günlerde gündemden düşmüyor. Kentin belli noktalarındaki sahillerde çekilen görüntüler paylaşılmaya devam ederken bir çok noktadaki görüntüler ile gölün tam anlamıyla kirlendiği yorumu yapılıyor. Son günlerde özellikle sosyal medyanın tartışma konusu olan sahillerin durumu ile ilgili tartışmalar sürerken Van’daki kurum ve kuruluşlardan kirlilik ile ilgili çok çarpıcı açıklamalar geldi. Van Gölü’ndeki kirliliğinin bilgi kirliliğine dönüşmesi üzerine konuşan yetkililer kirliliğin algı operasyonuna dönüştürüldüğüne dikkat çekti. Başta Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı olmak üzere kirlilik ile ilgili oluşturulan algının kayyumları karalama kampanyası olarak yorumlarken, VASKİ Genel Müdürü Ali Tekataş, Tuşba ve diğer kuruluşlardan da benzer tepkiler geldi. VASKİ Genel Müdürü Tekataş olayla ilgili bir iddiası ile kirliliğin farklı bir yüzünü ortaya koydu. Tekataş, son zamanlarda su depolarına ve arıtma noktalarına saldırılar düzenlendiği ve bunların servis edilerek algı oluşturulmaya çalışıldığını söyledi. Tüm kurum ve kuruluşların açıklamasından çıkan ortak sonuç ise göl kirliliği kadar kentte ciddi bir bilgi kirliliği de yaratılmak istendiği oldu.

 

 

VAN GÖLÜ KİRLİLİĞİ GÜNDEMDEN DÜŞMÜYOR!

 

Van’da bir haftayı aşkın süredir devam eden sahillerdeki kirlilik tartışılmaya devam ediyor. Özellikle sosyal medyada paylaşılan görüntüler ve yapılan yorumlar ile Van Gölü’nün ciddi manada kirlendiği konusunda eleştiriler yapılıyor. Vatandaşların da anlık görüntüler ile kirliliği gözler önüne seren ve gölün bazı kısımlarının atık sularla kirletildiği yönündeki iddialar gündemden düşmüyor. Tüm bu tartışmalar sürerken Şehrivan Gazetesi kirliliği VASKİ Genel Müdürü Ali Tekataş’a sordu. Kirlilik ile ilgili konularda Tekataş’tan birbirinden çarpıcı açıklamalar gelirken, gündeme bomba gibi düşen kirliliğe ardından da Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Tuşba Belediyesi ve diğer kuruluşlardan yorumlar geldi.

 

 

VASKİ GENEL MÜDÜRÜNDEN BOMBA AÇIKLAMALAR!

 

Konuyla ilgili Şehrivan’a özel değerlendirmelerde bulunan Tekataş, flaş açıklamalara yer verirken son dönemlerde ciddi provokasyonların da yapıldığına vurgu yaptı. Tekataş konu ile ilgili olarak: “Sosyal medyada yayınlanan görüntüler kayyumları ve VASKİ’yi karalama politikasıdır. Van Gölü’nün kirlenmesi geçmiş dönemde vardı ve şu anda da halı hazırda Van’ın en büyük problemidir.”

 

BU KAYYUMLARI KARALAMA POLİTİKASIDIR!

 

“Kayyumların işe başlamasının ardından ve yapılan projelerin gündem de olması bazı kesimleri rahatsız etmiş olmalı ki, Tuşba Belediyesi tarafından Molakasım da açılan ‘Mavi Bayrak’ sahilinde biri ve birileri tarafından kanalizasyon borusunun patlatılması sonrası kirli suyun göle akmasını sosyal medyaya servis edilmişti. Tuşba Belediyesi ve VASKİ’yi karalama çabasına girmişlerdi.”

 

 

BİRÇOK NOKTAYA SALDIRILAR DÜZENLENDİ!

 

“Yaptığımız çalışmaları engellemek ve yapılan çalışmaların önüne geçmek adına yakın zamanda birçok su deposuna saldırı düzenlendi. Düzenlenen saldırı sonrası su kesintisi yaşanması adına ellerinden gelen her şeyi yaptılar. VASKİ olarak saldırı düzenlenen su depolarına arkadaşlarımızın gece gündüz demeden müdahale etmesinin ardından Van’da su kesintisi yaşanmasının önüne geçtik. VASKİ olarak Van’da 1 yıldır görevdeyiz yaptığımız çalışmalar ve projeler devam edecektir. Yaptığımız alt yapı çalışması ve gerçekleştirdiğimiz projelerle Türkiye’de örnek kurum haline geleceğiz. Türkiye de yaptığımız projeler örnek gösterilerek başka kentlerde hayata geçirilecektir.”

 

 

TEKATAŞ: KİRLİLİĞE SON VERECEĞİZ!

 

“Van’da gölün kirlenmesinin temel nedeni insanların bilinçsiz bir şekilde gölü kullanmaları ama burada ilk iş görev olarak biz VASKİ’ye düşüyor. VASKİ olarak yaptığımız projeler ve yapacağımız projelerle Van Gölü kıyısında oluşan kirliliğe en kısa zaman son vermektir. Bununla ilgili ilk adımları attık ve atıyoruz. Edremit ilçemizde geçmişte atık suyun Van Gölü akıtılması ve şu an o bölge de oluşan kirliğe son vermek adına önümüzdeki ay içerisinden orda da ‘Arıtma Tesisi’ ihalesi gerçekleştirip ilçemizde oluşan kirliliğe son vereceğiz. Van ve Edremit’teki arıtma tesisinin faaliyete geçmesinin ardından diğer ilçelerle birlikte Van Gölü’nde oluşan kirlilik ortadan kalkacaktır.”

 

 

TUŞBA MOLLAKASIM’DAKİ GÖRÜNTÜLER İÇİN AÇIKLAMA YAPTI

 

Öte yandan bir açıklama da Tuşba Belediyesi Temizlik Birimi’nden geldi. Mollakasım’daki Mavi Bayrak plajında göle atık su akıtıldığı ile ilgili bir görüntünün paylaşılması üzerine paylaşımda bulunan belediye sayfası aracılığı ile şu ifadeler paylaşıldı: “Mollakasım halk plajı Türkiye’de ilk mavi bayraklı göl plajı olmakla beraber  tüm halkımızın gurur kaynağıdır. Tüm olanakları ile engelli vatandaşların bile kolayca faydalanabileceği eşi benzeri olmayan bir plajdır. Kanalizasyon atığı diye adlandırdığınız atık su arıtma tesisi çıkış suyudur. Ve bu çıkış suyu kodlanarak dezenfekte edilmektedir. Arıtma tesisi plajın olmazsa olmaz bir ekipmanıdır. Mavi Bayrak için zorunlu bir kriterdir.”

 

TUŞBA BELEDİYESİ: LÜTFEN ASILSIZ HABERLERLE ALGI OLUŞTURMAYIN

 

“Plaj proje aşamasında kurulan 750 kişilik biyolojik paket atık su arıtma tesisimiz 24 saat süre ile kesintisiz çalışmaktadır. Plajin wc ve lavabolarından gelen atık sular ilk önce katı atıkların tutulduğu sepet ızgaradan geçmektedir. Akabinde atik su 81 tonluk dengeleme  havuzumuzda bekletilerek kaba pisliğin (dışkı) havuzun dibine çökmesi sağlanmaktadır. Burada üstte kalan sıvı kısım besleme pompası vasıtası ile arıtmanın gerçekleştiği biyolojik reaktöre aktarılmaktadır. Burada bakterilerin fekal kirlilik oluşturan atık sudaki organizmaları parçalaması için reaktörün altında bulunan ve kaynağını blowerdan alan difuzorler aracılığı ile oksijen ihtiyacı giderilmektedir. Atık sudaki kirlilik yapıcı organizmalarla beslenen bakteriler ortalama yeni hücreler, su ve karbondioksit vererek artırmayı sağlamış olurlar. Arıtma tesisi çıkışından klorlanarak dezenfekte edilen arıtılmış su boru vasıtası ile Van Gölü’ne deşarj edilmektedir. Bu kesinlikle kanalizasyon atığı değildir. Böyle bir duruma Tuşba Belediyesi olarak en başta biz müsaade etmeyiz. Aşırı rüzgar ve fırtınadan etkilenen boru çatlığı ile ilgili arıza tarafımıza derhal giderilmiştir. Lütfen teknik içeriğini bilmediğiniz asılsız haberlerle vatandaşın gözünde kötü algı oluşturmayınız.”

 

 

VALİ DE SERT ÇIKTI: BİRDEN ÇEVRECİ KESİLDİLER!

 

Konuyla ilgili bir tepki de Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu’ndan geldi. Zorluoğlu tartışmaların gündemden düşmediği süreçte sosyal medyada yaptığı bir paylaşım ile göl kirliliği konusunda algı yaratan kesimlere gönderme yaptı. Zorluoğlu paylaşımında: “Van gölünün kirlenmemesi için Van tarihinin  en büyük çevre yatırımını başlattık: İleri Biyolojik Arıtma Tesisi inşaatı devam ediyor. Ancak 10 yıl boyunca yerel yönetim olarak kirliliğin önlenmesi için kılını kıpırdatmayanlar, birden çok çevreci kesildiler.” dedi.

 

 

 

Editör: TE Bilisim