Van'da teknelerden balık ekmek satışı yapılan İskele sahili, vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor

 

Van Gölü'nde sabah erken saatlerde avlanan inci kefalleri, öğle saatlerinde İskele sahilindeki teknelerde pişirilerek satışa sunuluyor. Bazı vatandaşlar balıkları teknede kurulan masalarda yemeği tercih ederken, bazıları da ekmek arası şeklinde tüketiyor.

 

Pek çok kişi balıklarını yedikten sonra sahilde yürüyüş yapma imkanı da buluyor. Balıkçı Yavuz Taşdemir, 1989 yılından bu yana İskele sahilinde balık satışı yaparak geçimini sağladığını söyledi. Teknede ağırlıklı olarak endemik bir tür olan inci kefali sattıklarını anlatan Taşdemir, bunun da balığın tanıtımına katkı sağladığını belirtti.

 

"İNCİ KEFALİNİ TANITIYORUZ"

Taşdemir, 12 ay boyunca hava şartları müsaade ettiği sürece balık satışı yaptıklarını anlatarak, "Van'a gelen yerli ve yabancı turistlerin büyük bölümü İskele'de balık yemeden gitmiyor. Müşterilerimiz bizi genellikle İstanbul'daki Eminönü balıkçılarına benzetiyor. Biz de kentimizin balığı olan inci kefalini tanıtmak için elimizden geleni yapıyoruz." dedi.

 

İsteyen müşterilerine hamsi, alabalık ve uskumru gibi balıkları da sunduklarını ifade eden Taşdemir, bu sayede herkese hitap edebildiklerini dile getirdi. Taşdemir, kafileler halinde kente gelen İranlı turistlerin İskele sahilinde balık yemeyi çok sevdiklerini söyledi. Balıkçı Çetin Seyhan ise 23 yıldır sabah tuttuğu balıkları öğlen saatlerinde teknesinde sattığını anlattı.

 

Müşterilerine daha taze olduğu için inci kefali tavsiye ettiklerini vurgulayan Seyhan, "Uzun yıllar önce Eminönü'nde balık tutup satardım. Şimdi kendi memleketime gelip turistlere hizmet verdiğim için gururluyum. Aynı zamanda teknemde çalıştırdığım 15 kişinin evine ekmek götürmesini sağlıyoruz." diye konuştu.

 

"VAN'DA BÖYLE BİR ORTAM OLDUĞUNU BİLMİYORDUM"

Vatandaşlardan Hamit Yılmaz, İskele sahilindeki teknelerde balık yemenin ayrı bir keyif olduğunu dile getirdi. Teknelerin bulunduğu bölgenin kentin en güzel yerleri arasında yer aldığını anlatan Yılmaz, "Bizler de misafirlerimiz geldikçe onları balık yemeye getiriyoruz. Çünkü Van'da balık dediğiniz zaman ilk akla gelen yer İskeledir." dedi.

 

İstanbul'dan ziyaret için Van'a gelen restoran işletmecisi Cihat Kıyat ise "Bugün dostlarımızın tavsiyesi üzerine balık yemeye geldik. İstanbul'da bu kadar lezzetli balık yediğimizi hatırlamıyoruz. Çok güzel ve nezih bir ortamda balık yemekten memnuniyet duyuyoruz. Ben de bu sektörde çalışıyorum. Van'da böyle bir ortam ve atmosferin olduğunu bilmiyordum." ifadesini kullandı.

Editör: TE Bilisim