Son yıllarda ciddi bir kirliliğe maruz kalması ve S.O.S vermesi sonrası temizlik müjdeleri ardı ardına gelen Van Gölü ile ilgili Van Büyükşehir Belediyesi hayati adımlar atmaya devam ediyor. Arıtma tesisinin yapımının öncüsü olan Van Büyükşehir belediyesi bununla birlikte gölü kirlilikten kurtaracak diğer çalışmaların da öncüsü olmaya devam ediyor.

VAN GÖLÜ’DE TEMİZLİK SEFERBERLİĞİ

Son dönemlerde gündemden düşmeyen Van Gölü’nün kirlilikten kurtulması, temizlenmesi adına yapılan çalışma ve projelerin müjdeleri ardı ardına geliyor. Bu anlamda arıtma tesisi gibi konularda önemli çalışmaların öncüsü olan Büyükşehir Belediyesi, temizlik anlamındaki ikincil çalışmaları da hızlı hayata geçiriyor. Bu amaçla 177 milyon liralık yatırımla inşa edilen yeni arıtma tesisini devreye alarak kentin atık su sorununu çözüme kavuşturan belediye, şimdi de göldeki mevcut kirliliğin giderilmesi için harekete geçti. Van Gölü Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında proje hazırlayan büyükşehir belediyesi, daha önce atık suların arıtılmadan göle akıtılması nedeniyle zeminde oluşan balçığın temizlenmesi için çalışmalara başladı. İskele sahilinde kurulan 45 tonluk platformun üzerine çıkarılan 17 metre uzunluğundaki paletli ekskavatörle gölün derinliklerindeki dip çamuru ve çöpler yüzeye çıkarılıyor. Sonar cihazlarıyla dibi sürekli taranan gölde, atıkların doldurulduğu 170 ton kapasiteli nakliye dubası iskeleye yanaştırılıyor. Burada da iş makineleriyle kamyonlara yüklenen atıklar, kent merkezine uzak bir alandaki eski taş ocağının olduğu bölgeye naklediliyor.

GENİŞ ÇAPLI ÇALIŞMANIN STARTI VERİLDİ

Büyükşehir Belediyesi, Van'da, atık suların büyük bölümünün arıtılmadan Van Gölü'ne deşarj edilmesi nedeniyle zeminde biriken 450 bin metreküp dip çamurunun temizlenmesi için çalışmalara başlarken, İçişleri Bakanlığınca görevlendirme yapılan belediyenin, gelecek nesillere daha temiz bir göl bırakmak için çalışmalarını sürdürüyor. Bu amaçla 177 milyon liralık yatırımla inşa edilen yeni arıtma tesisini devreye alarak kentin atık su sorununu çözüme kavuşturan belediye, şimdi de göldeki mevcut kirliliğin giderilmesi için harekete geçti. Van Gölü Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında proje hazırlayan büyükşehir belediyesi, daha önce atık suların arıtılmadan göle akıtılması nedeniyle zeminde oluşan balçığın temizlenmesi için çalışmalara başladı. İskele sahilinde kurulan 45 tonluk platformun üzerine çıkarılan 17 metre uzunluğundaki paletli ekskavatörle gölün derinliklerindeki dip çamuru ve çöpler yüzeye çıkarılıyor.

GÜZEL HABERLER BİR BİR GELİYOR

Sonar cihazlarıyla dibi sürekli taranan gölde, atıkların doldurulduğu 170 ton kapasiteli nakliye dubası iskeleye yanaştırılıyor. Burada da iş makineleriyle kamyonlara yüklenen atıklar, kent merkezine uzak bir alandaki eski taş ocağının olduğu bölgeye naklediliyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel, “Bu çalışmayla kötü kokuyu ortadan kaldıracağız, aynı zamanda gölümüzde endemik türler olan inci kefali ve mercan balığı gibi canlıları muhafaza etmiş olacağız. Gölün etrafındaki yaşam kalitesini de artıracağız.” İfadelerini kullanırken YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli ise şunları belirtti: "Van Gölü'nü gelecek nesillere tertemiz aktarmak en büyük amacımızdır. Bu konuda bütün kurumlara önemli iş düşüyor"

"20 MİLYON LİRALIK BİR BÜTÇEYLE DİP ÇAMUR TEMİZLİĞİNE BAŞLADIK"

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel, Van Gölü'nün bölge için çok önemli bir değer olduğunu söyledi. Çelikel, “Devreye aldıkları İleri Biyolojik Arıtma Tesisi'nin, göldeki kirliliğin önlenmesine büyük katkı sunacaktır. Fakat bununla da iş nihayete ermiyor. Çünkü yıllardan beri şehrin atık suyu göle deşarj edildi. Mevcut kirlilik sahil bandında kötü kokuya sebep oluyor ve yaşam kalitemizi olumsuz etkiliyor. Tesisimizin devreye alımı programında Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum, 10 milyon liralık bir hibe katkısı sağlayacaklarını belirtti. Büyükşehir Belediyemiz de 10 milyon liralık bir bütçe ayırdı. Toplamda 20 milyon liralık bir bütçeyle dip çamur temizliğine başladık. Bu çalışmayla kötü kokuyu ortadan kaldıracağız, aynı zamanda gölümüzde endemik türler olan inci kefali ve mercan balığı gibi canlıları muhafaza etmiş olacağız. Gölün etrafındaki yaşam kalitesini de artıracağız."

"450 BİN METREKÜP DİP ÇAMURU OLDUĞU TESPİT EDİLDİ"

Yüzüncü Yıl Üniversitesinden (YYÜ) Edremit sahil bandına kadar olan kıyı kesimini çamurdan tamamen arındıracaklarını ifade eden Çelikel, şunları kaydetti: “2018'den beri yapılan fizibilite çalışmalarında gölde yaklaşık 450 bin metreküp dip çamuru olduğu tespit edildi. Hedefimiz dipteki bütün çamuru temizlemek. Bu tabakayı temizlemek için de ileri teknolojiden istifade ediyoruz. Bu çalışmalarla inşallah tertemiz bir göle kavuşacağız. Mavi bayraklı plajlarımız var. Su altı turizmine yönelik geçen günlerde ilk resmi dalış okulunu açtık. Akdamar Adası ve gölümüzden kaynaklı ciddi bir turist potansiyelimiz var. Hemşehrilerimizi ve yurt dışından gelen misafirlerimizi yeterli düzeyde gölle buluşturarak turizmde hedeflerimizi çok daha yukarılara çıkartmayı hedefliyoruz. Van Gölü'nün kaderi değişiyor."

REKTÖR ŞEVLİ, "VAN GÖLÜ İÇİN YAPILAN ÇALIŞMALARI ÖNEMSİYORUZ"

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli de gölün çehresini değiştirecek çalışmaları çok önemsediklerini dile getirdi. Rektör Şevli, “Arıtma tesisinin devreye alınmasının kritik bir eşikti. Dip çamur temizliği başlatıldı. Bu çalışmayı çok önemsiyoruz. Asıl önemli olan bundan sonra yapılacak alan yönetimi. Bilim insanları ve üniversitemiz bu alan yönetiminin nasıl olacağını ve imar planlarını kitaplaştıracak. Van Gölü'nü gelecek nesillere tertemiz aktarmak en büyük amacımız. Bu konuda bütün kurumlara önemli iş düşüyor. Göl temizlenecek ama bundan sonra da kirletilmemesi için bir duyarlılık oluşturulmalı.”

Editör: TE Bilisim