ŞEHRİVAN HABER: HAMİT KARAKUŞ – Son bir yılda da sıkça duyulan mülteci kazalar ve ölümlerine dün bir yenisi daha eklendi.

Şimdiye kadar Akdeniz, Ege gibi denizlerde yaşanan tekne ölümleri bu kez de Van Gölü’nde yaşandı. Uzun zamandır Van’da gece saatlerinde teknelerle Bitlis’e geçtiği bilinen mültecilerin bu kez yolculuğu facia ile sonuçlandı. Yaklaşık 80 yolcunun Van’dan tekneye binerek Bitlis’e gitmek için çıktığı yolculuk birkaç gündür etkili olan fırtına neticesinde can pazarına dönüştü. Onlarca mülteciyi taşıyan bot şiddetli fırtına nedeniyle alabora oldu. Sahile yakın bir kesimde alabora olan teknede ilk belirlemelere göre 7 kişi hayatını kaybetti. Yolcuların büyük bölümü kazadan yaralı olarak kurtulurken, yaşanan can pazarı bir kez daha yürekleri burktu.

BİTLİS VALİLİĞİ’NDEN AÇIKLAMA: 7 ÖLÜ, 64 YARALI

Bitlis Valiliğinden yapılan açıklamada, “26 Aralık 2019 Perşembe sabah saat 02.30-03.00 sularında Adilcevaz ilçemize bağlı Erikbağı ve Karşıyaka köyleri arasında kalan Van Gölü kıyısındaki bir alanda Pakistan, Bangladeş ve Afganistan uyruklu kaçak göçmenleri taşıyan teknenin kıyıya yaklaşırken alabora olması neticesinde ilk belirlemelere göre olay yerinde 5 kişi ölü olarak bulunurken, kaldırıldıkları Adilcevaz Hastanemizde ise 2 kişinin de vefat etmesiyle beraber toplamda 7 şahıs hayatını kaybetmiştir. Kurtulan 64 kişi, barınma ve bakım ihtiyaçları giderilmek, ayrıca resmi işlemleri yürütülmek üzere Adilcevaz ilçe merkezine ve Ahlat ve Tatvan’daki hastanelerimize nakledilmişlerdir. Bölgede, jandarma ve AFAD ekipleri ile birlikte emniyet dalgıç ekiplerince arama tarama ve kurtarma faaliyetleri yürütülmektedir. Olayla ilgili adli ve idari soruşturma başlatılmıştır” denildi.

YARALILAR TEDAVİ ALTINA ALINDI

Van Gölü’nün Adilcevaz ilçesi yakınlarında düzensiz göçmenleri taşıyan teknenin alabora olması sonucu 7 kişi hayatını kaybederken, yaralananların ise tedavileri hastanelerde devam ediyor. Sabah saat 02.30-03.00 sıralarında Adilcevaz ilçesine bağlı Erikbağı ve Karşıyaka köyleri arasında kalan Van Gölü kıyısındaki bir alanda Pakistan, Bangladeş ve Afganistan uyruklu kaçak göçmenleri taşıyan teknenin kıyıya yaklaşırken alabora olması neticesinde 7 kişi hayatını kaybederken, kurtarılan 64 kişinin ise Adilcevaz, Ahlat ve Tatvan’daki hastanelerde tedavileri devam ediyor.

ÇAĞATAY, ALABORA OLAN TEKNEDEN KURTARILAN YARALILARA ZİYARET ETTİ

Bitlis Valisi Oktay Çağatay, Van Gölü’nde teknenin alabora alması sonucu kurtarılan yaralıları hastanede ziyaret etti. Kaçak yollarla Türkiye’ye giriş yapan ve jandarmanın aldığı önlemler sonucu Van Gölü üzerinden Bitlis’e geçmek isteyen düzensiz göçmenleri taşıyan teknenin alabora olması sonucu 7 kişi hayatını kaybederken, 65 kişi de kurtarılarak hastanelere sevk edilmişti. Bitlis Valisi Oktay Çağatay da, beraberindeki İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Nail İlbey ile kurtarılan göçmenleri Bitlis-Tatvan Devlet Hastanesinde ziyaret etti.

VAN'DAN EKİPLER BÖLGEYE SEVK EDİLDİ

Tekneden yaralı kurtarılan düzensiz göçmenlerin ifadeleri doğrultusunda gölde kayıpların olabileceğini değerlendiren ekipler, arama kurtarma çalışmalarını sürdürüyor. Van'dan İl Emniyet Müdürlüğü Su Altı Grup Amirliği ile İl Jandarma Komutanlığına bağlı Edremit Bot Timi Komutanlığı Sualtı Arama Kurtarma Timi de bölgeye sevk edildi. Ekipler, Adilcevaz sahilindeki bölgede arama kurtarma çalışmalarına destek verecek. Bu arada, Van'dan Bitlis'e düzensiz göçmen taşıyan organizatörlerin, yol üzerindeki kontrol noktalarında yakalanmamak için Van Gölü'nü kullandığı değerlendiriliyor. Jandarma ve emniyetin sahil güvenlik ekipleri de organizatörlerin gölde kullandığı güzergahlarda sürekli devriye görevi yürütüyor.

MURİP: DEHŞET ANLARI ANLATTI!

Van Gölü’nde teknenin alabora alması sonucu 7 kişinin hayatını kaybettiği ve 64 kişinin kurtarıldığı olayın canlı tanıkları, yaşanan dehşeti anlattı.

KIYIYA YÜZEREK ÇIKTIK!

Sabaha karşı Adilcevaz ilçesi yakınların yaşanan olayın canlı tanığı Muhammed Murip, yaşadıkları dehşet dolu anları anlattı. Kıyıya yaklaşık 25 metre kala teknenin devrildiğini dile getiren Murip, dalganın çok olduğu ve teknenin devrilmesiyle bir kısmının yüzerek kıyıya çıktıklarını söyledi. Teknede değişik ülke vatandaşları bulunduğunu da ifade eden Murip, teknedekileri kurtarmak için yoğun mücadele verdiğini kaydetti.

GÜRSOY: OLAY YERİNE GELDİĞİMİZDE ÇOK KÖTÜ BİR MANZARAYLA KARŞILAŞTIK

Adilcevaz Belediye Başkanı Necati Gürsoy, bölgede incelemelerde bulunarak açıklamalarda bulundu. Gürsoy, sabaha karşı Van’dan tahminen 80 kişiyi alan bir teknenin Adilcevaz yakınlarına gelirken alabora olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı: “Maalesef 7 kişi hayatını kaybetmiş. Olay yerine geldiğimizde çok kötü bir manzarayla karşılaştık. Pakistan’dan, Afganistan’dan buraya her türlü sıkıntıyı göze alarak kaçmaya çalışan insanlar bir kurtuluşa gitmek istiyorlar. Ülkemizde bunları görerek ne kadar şükretsek azdık. Bu cennet vatanı ne kadar sevsek azdır” dedi.

TEKNE KARAYA ÇIKARILDI

Van Gölü’nde alabora olan ve 7 kişinin hayatını kaybettiği tekne, saatler süren çalışma sonucu karaya çıkarıldı. Kaçak yollarla Türkiye'ye giriş yapan ve güvenlik güçlerinin Van'da aldığı önlemler sonucu Van Gölü üzerinden Bitlis'e geçmek isteyen düzensiz göçmenleri taşıyan teknenin alabora olması sonucu 7 kişi hayatını kaybederken, 64 kişi de kurtarılarak hastanelere sevk edilmişti. Adilcevaz ilçesine bağlı Erikbağı ve Karşıyaka köyleri arasında kalan Van Gölü kıyısında alabora olan tekne, Bitlis AFAD, Van İl Emniyet Müdürlüğü Su Altı Grup Amirliği ekipleri, Tatvan İlçe Emniyet Müdürlüğü Su Altı Grup Amirliği ekipleri ve Van İl Jandarma Komutanlığı Su Altı Timleri tarafından saatler sonra vinç yardımıyla karaya çıkartıldı. Pakistan, Bangladeş ve Afganistan uyruklu kaçak göçmenleri taşıyan sabaha karşı kıyıya yaklaşırken alabora olan teknede göçmen cesedinin olup olmadığı yönünde yeniden çalışma yapıldı. Çalışma sonucu herhangi bir cesede rastlanmazken, olayla ilgili soruşturmanın sürdürüldüğü belirtildi.

Editör: TE Bilisim