Van Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde kurulan İMEAK Deniz Ticaret Odası temsilciliğine kayıtlı firmalarla Van Gölünde deniz ticaret faaliyetleri yürüten firmalara ait gemilerin 2017 yılı itibariyle ÖTV’siz yakıt kullanabilecekleri belirtildi.

 

Açıklamalarda bulunan Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticaret Genel Müdürlüğü tarafından alınan kararın önemli ve yararlı olduğunu söyledi. Takva, “Van Gölünün deniz ticaretinde de etkili kullanımı için alınan bu karar, denizcilik faaliyetlerinde bulunan üyelerimiz için çok önemlidir. Gerek Van Gölünün deniz ticaretinde öneminin artması gerekse üyelerimize yapılan bu kolaylığın sağlanması açısında alınan kararı önemsediğimizi belirtmek isterim. Yıllardır Van Gölünün gerekli ilgi ve alakaya muhtaç olduğunu belirtirken, bu tür kararların çok önemli olduğunu vurgulamak isterim. Kararın alınmasında emeği geçen tüm bürokratları tebrik ederim” şeklinde konuştu.

 

Van Deniz Ticaret Odası Temsilcisi Nevzat Aydın da, konunun Van Gölünde teknecilik yapan esnaf için çok önemli olduğunu belirterek, “ÖTV’siz yakıt, sorunların uzun vadeli çözümü demektir. Bununla beraber birçok sorunun da temelini oluşturan problemlere çözüm demektir. Şimdi atılan bu adımın getirileri ve gelecekte sağlayacağı avantajları çok fazladır. Yıllardır emekleri ve mücadele ruhlarıyla her türlü olumsuzluğa rağmen bu sektörü ayakta tutmaya ve yaşatmaya çalışan emekçi kaptanlarımıza bir umut ve mücadele etmeleri için destek olmuştur. Bölgemizde bulunan teknelerin en büyük gideridir yakıt. Tekne sahipleri, personelden kısar kendileri her şeye yetişmeye çalışarak çalışır ve tekne bakımlarının maliyetlerini düşürmek için yeri geldiğinde elektrikçi, motorcu, boyacı olarak çalışır, ancak iş yakıt tüketimine gelince elinde bir çözümü yoktur. Van Deniz Ticaret Odası bu noktada görevi üstlenmiş ve bu sektörde emek veren bütün çalışanlara güçlerinin yetmediği çözümü üretmiştir. Peki bu çözüm sadece giderleri düşürmek demek midir? Tabi ki hayır. Bununla beraber tekne tur fiyatları düşecektir, bu düşüş yüksek fiyatlı deniz ulaşım ve özel tekne tur fiyatlarını yarı yarıya düşürecektir. Her bütçeden bu turlara katılma şansı sağlayacaktır. Deniz turizminin canlanması demek, bu sektörün ilgi çekici hale getirir. Sektörün hareketlenmesi, istihdamın ve buna bağlı olarak cafe, restoran, lokanta gibi işletmelerin çoğalmasına zemin hazırlayacaktır. Daha önemli bir konu ise, kaçak avlanmanın önüne büyük ölçüde geçecektir. Çünkü balıkçılıkla uğraşan tekne sahipleri, balık avlarken en büyük giderleri olan yakıt maliyetini çıkarmak korkusuyla yaşamaktadır. Bu korkularını aşacak çözüm yolunu ürettiğimiz için kaçak avlanma probleminin çözüm temelini atmış olduk. Diğer taraftan tekne ve su sporları araçlarının surat teknesi ve jet ski gibi Van denizinin çehresini değiştirecek sektörün önü açılmıştır” ifadesini kullandı.

 

Van Deniz Ticaret Odası Temsilcisi Nevzat Aydın, Van Deniz Ticaret Odası temsilciliğinin açıldığını da hatırlatarak, “Çıktığınız yolda çantanızda projeleriniz, planlarınız, hedefleriniz buna bağlı olarak beklentiler bulunuyorsa ve bunlar için çözümleriniz, cevaplarınız bulunuyorsa, en önemlisi bunları yaparken yalnız değil ve güçlü bir ekiple yola çıkıyorsanız başarı denilen adaya ulaşmak çok zor değildir. Biz bu yolculukta daha önceden üstlendiği görevleri başarıyla sonuçlandırmış Deniz Ticaret Genel Müdürü Cemalettin Şevli ve Van Ticaret ve Sanayi Odası ekibi ve değerli Başkanı Necdet Takva’nın ekip ve destekleri ile yola çıktığımızdan, sorunların çözümü noktasında başarı kaçınılmaz olmuştur” diye konuştu.

Alınan kararla birlikte İMEAK Deniz Ticaret Odası Van Temsilciliğine kayıtlı firmalarla Van Gölünde deniz ticaret faaliyetleri yürüten firmalara ait gemiler 2017 yılı itibari ile ÖTV’siz yakıt kullanabileceklerdir. 

Editör: TE Bilisim