Son zamanların çokça konuşulan konusu Van Gölü gündemde kalmaya devam ediyor. Haftalardır gündemden düşmeyen ve her gün yeni bir kirlilik görüntüsü ile gündeme gelen Van Gölü, artık tam bir koruma kanunu ile korunmayı bekliyor.

 

Geçtiğimiz yıllarda girişimleri olan ama sonuç alınamayan koruma kanunu olmadığı için atıklarla, hafriyatlarla, bilinçsiz kirlilik ile açık hedef olan Van Gölü konusunda Büyükşehir Belediyesi önemli bir adım attı. Fakat bu noktada kentteki tüm dinamiklerin yoğun çaba ve mesaisi gerekiyor. Endemik bir tür olan İnci kefali ve çevresindeki sazlıklarda barınan yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yapan gölün korunması amacıyla 2 yıl önce hazırlanan ancak meclisin alt komisyonlarında kalan kanun tasarısının yeniden TBMM gündemine taşınmasını sağlamaya çalışan Büyükşehir Belediyesi, İller Bankasının desteğiyle arıtma tesisinin tam kapasiteyle çalışmasını sağlamayı hedefliyor. Bu noktada hassasiyeti olan kuruluşlardan Van TSO Başkanı Necdet Takva ise başlatılacak olan çalışmanın önemine vurgu yaparken üst düzey duyarlılık konusunda desteğini sunuyor. Konuya dair yoğun mesai harcayan Van Gölü Aktivistleri de aynı fikirdi: Van Gölü için Koruma kanunu şart!

 

Büyükşehir Belediyesi’nin kolları sıvadığı Van Gölü kirliliği konusunda yeni bir süreç başladı. Her gün biraz daha kirlenen gölün kurtuluşu için adımlar atılıyor. Büyükşehir koruma kanunu için girişimlerini başlattı. Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın, bu yıl Van Gölü çevresindeki rekreasyon alanlarının vatandaşa kazandırılmasının yanı sıra kirlilikten kurtarılması konusunda da önemli gelişmelere imza atılacağını söyledi. Gözler kentin diğer dinamikleri, siyasileri ve yöneticilerinin de koruma kanunu konusunda atacağı adımlarda.

 

 

YALÇIN: ARITMA TESİSİ İHTİYAÇTIR

Yaklaşık 5 yıl önce "Van Gölü Koruma Kanunu"nun tasarı haline getirilerek meclise sunulduğunu ancak sürecin kesintiye uğradığını anımsatan Yalçın, Ankara'da yaptığı bakanlık ziyaretleri sırasında bu konuyu takip ettiklerini ve kanunun yeniden TBMM gündeme getirilmesi konusunda söz aldıklarını vurguladı. Yalçın, "Milletvekillerimiz kanunu hazırlayarak meclise sunmuşlar ama takibi yapılmayınca alt komisyonlarda görüşülürken askıda kalmış. Biz bunun kanunlaşması için elimizden geleni yapacağız. Böylece gölün korunması konusunda herkesin sorumluluğu ortaya konulacak. " diye konuştu. Van Gölü'nün korunması açısından arıtma tesisine ihtiyaç olduğunu dile getiren Yalçın, bu konuda daha önce Avrupa Birliği ile yapılan bir anlaşmanın bulunduğunu söyledi.

 

 

“VAN GÖLÜ'NÜN BEKLEYECEK ZAMANI YOK”

Tesisin, Avrupa Birliği'nin bir kısmına sağlayacağı hibeyle yapılmasının planlandığını anlatan Yalçın, şu bilgileri verdi: "AB ile kredi sözleşmesiyle planlanan bir çalışma yapılmış. Birkaç yıl sürmüş ancak takvimi Van Gölü'nü çok bekletecek durumda. Yapılan projenin AB tarafından verilen takvimi şu şekilde. 2019'da temel atılacak, yapımı 5 yıl sürecek ve sonra 2 yıl deneme süresi olacak. Tesisin tamamlanması için 9 yıl gibi bir süre var. Van Gölü'nün bunu bekleyecek kadar zamanı yok. Bu bakımdan Çevre Bakanlığı ile görüşmemizde bu konuyu gündeme getirdik ve yeni bir karar aldık. İller Bankası Bölge Müdürlüğü projeyi güncelleyecek ve İller Bankasının desteğiyle 2 yılda bu projeyi bitirmiş olacağız. Böylece kısa zamanda gölün korunmasını sağlamış olacağız. Bunu Van'a müjde olarak dile getiriyoruz."

 

 

YÜZEY TEMİZLİĞİNE 5 MİLYON LİRA

Yalçın, göldeki çamurun temizlenmesi için 3 milyon, yüzeyindeki katı atıkların temizlenmesi için de 2 milyon liralık ihale yaptıklarını bildirdi. Yalçın, "Yürüttüğümüz tüm çalışmaları birlikte değerlendirdiğimiz zaman, bunlar Van Gölü'nü kurtarmak için önemli hamleler. Bu yıl atılacak adımlarla gölün kaderi değişecek. Bu çalışma inşaat sezonu içinde çok belirgin bir yere gelmiş olacak." dedi.

 

 

TAKVA: KANGREN HALİNE GELMİŞTİR

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Başkanı Necdet Takva da sürdürülebilir bir ekonomi için sürdürülebilir bir çevre politikasına ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. "Van Gölü Türkiye'nin en önemli ve en güzel doğal değerlerinden biri, biz de kıyısında yaşayanlar olarak gölün korunması konusunda gereken duyarlılığı ortaya koymaya çalışıyoruz." diyen Takva, şu ifadeleri kullandı: "Atık su arıtma tesisinin kurulması konusunda gerekli adımların atılması gölün korunması açısından önemli. Kangren haline gelen bir meseledir. Çevresinde yaşayan 1,5 milyon insanın ne yazık ki her gün kirlettiği, yerel yönetimlerin ve belediyelerin bir şekilde bu konuda adım atmadığı, kirlenmesine göz yumduğu bir değer haline dönüştü Van Gölü. Bu nedenle Büyükşehir Belediyesinin başlatacağı çalışma çok önemli. Aslında Van Gölü'nü kirletenlerin cezalandırılması gerekiyor. Herkes bu konuda üst düzey bir duyarlılık içinde hareket etmeli."

 

 

ÖZEL: SİYASİLERE ÖNEMLİ GÖREV DÜŞÜYOR

Vangölü’nün korunması ile ilgili gazetemize konuşan Vangölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel koruma kanunun biran önce çıkarılması gerektiğini söyledi. Özel, “Koruma kanunun bir an önce el atılması gerekiyor. Özellikle bu konuda siyasilere önemli bir görev düşüyor. Uzun zamandır meclisten geçmesi ve hayta geçmesi ile ilgili çok fazla suiistimal edildi. Bu saatten sonra bekletilmesine tahammül kalmamıştır. Kanunun çok kısa bir zamanda hayata geçirilmesi gerekiyor. Kanuna hayata geçtikten sonra valilik, belediye ve diğer kurumlar bu seferde bu kanunun görevleri iyi bir şekilde yerine getirmesi önemli bir noktaya sahiptir.” Dedi.

 

 

“KURTULUŞ REÇETESİ: KORUMA KANUNU”

Van’ın en büyük sorunun bu kanun olduğunu söyleyen Özel şöyle devam etti: “Van, Bitlis ve diğer Vangölü havzasında yer alan yerleşim alanlarının en büyük sorunu bu kanundur. Bu kanunun çıkarılmadığı sürece Vangölü’ndeki kirliliğin önüne geçilemez. Vangölü’nün en büyük korunma ve yaşatılma reçetesi kanunudur. Bu yüzden de önemli bir yere sahiptir. Bize göre Kanunun hayata geçmesi için ilk olarak siyasilerin el atması gerekiyor. Ardından kanunun çıkarılması ve gerekli kurum kuruluşların üzerine düşeni yapması gerekiyor. Son olarak ise halkın bu kanun ve sonrası için göle sahip çıkması gerekiyor.”

 

 

TATVAN’A GİDİYORLAR, ANKET YAPTILAR

Vangölü’nün korunması ve sahip çıkılması için bugüne kadar yaptıkları çalışmalar ile ön plana çıkan Vangölü Aktivistleri Derneği bu çalışmalarına devam ediyor. Son olarak Ramazan ayında Erciş’e oruçlu olarak bisiklet süren Vangölü Aktivistleri ve Vadi Doğa Sporları ekibi Vangölü kirliliğine dikkat çekmişti. Aktivistleri bu sefer ki hedefi ise Tatvan’a bisiklet turu yapmak. Hafta sonu Tatvan’a gidecek olan aktivistler ve diğer spor severler Vangölü’nün korunması ve koruma kanunun ivedilikle çıkarılması için pedal çevirecek. Vangölü Aktivistleri’nin bir diğer çalışması ise sosyal medya üzerinde yaptıkları anket. Ankette “Van Gölü Koruma Kanunu'nun çıkması için Van'dan Ankara'ya yürüyüş yapılması sizce doğru olur mu?” sorusu soruldu. Ankete şu ana kadar cevap veren yaklaşık 300 kişi yürüyüş yapılsın diyor. Ankette yüzde 70 evet çıkarken, yüzde 30 hayır çıktı. (ŞEHRİVAN-AA)

 

Editör: TE Bilisim