ŞEHRİVAN HABER: HAMİT KARAKUŞ- Geçtiğimiz haftalarda TOKİ’nin satışa çıkarması ile gündeme gelen Van Eski Devlet Hastanesi’nin Arsası gündemde kalmaya devam ediyor. Satış kararının ardından Van Gölü Aktivistleri Derneği öncülüğünde başlatılan çağrılar ile satılma kararından dönülmesi istenilen o arsa ile ilgili talepler de sürüyor. Van halkının ortak çağrısından sonra satış kararından vzageçilen o alan için buluşmalarını sürdüren aktivisitler ve kentin önemli siyasetçileri, STK’ları alanın tamamıyla yeşil alan olarak tescillenmesi konusunda girişimlerini sürdürüyor. Her hafta konu için bir araya gelen ve adına Van Gönüllüleri Platformu diyen grup bu kez de Van TSO’da onlarca STK ve önemli kuruluşun yer aldığı bir açıklama için bir araya geldi. Gönüllüler eski devlet hastanesi üzerinden Van’ın genel itibariyle de bir yeşil alan sorunu olduğuna vurgu yaptı.

Van Gölü Aktivistleri Derneği öncülüğünde bir araya gelen Van Gönüllüleri Platformu, eski devlet hastanesi arazisinin yeşil alana dönüştürülmesi amacıyla bir araya geldi. Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) toplantı salonunda bir araya gelen aktivistler, sivil toplum kuruluşlarının da bulunduğu grup basın açıklaması yaptı. TOKİ tarafından satış listesine konulan daha sonra satış listesinden çıkarılan Eski Devlet Hastanesi arazisinin yeşil alan olarak Van’a kazandırılması amacıyla Salı akşamları bir araya gelen gönüllüler, toplantı da eski devlet hastanesi arazisi ve Van’daki yeşil alan eksikliğine dikkat çekti. Bir dizi açılış için yarın Van’a gelecek olan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a çağrıda bulundu. Gönüllüler, eski devlet hastanesinin yeşil alan olarak kalması ve Van’daki yeşil alan konusunda eksikliğine değindi.

ÖZEL: BAKAN KURUM’A SESLENDİ

Van Gölü Aktivistleri Derneği öncülüğünde bir araya gelen Van Gönüllüleri Platformu adına Van Gölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel önemli açıklamalarda bulundu. Özel, eski Devlet Hastanesi arazisinin yeşil alan olarak Van’a kazandırılması gerektiğini ifade ederek, Bakan Kurum’a seslendi. Özel, “Bakanımıza açık çağrımızdır. Van’da yeşil alan sorunu var. Lütfen bu sesimize kulak versinler. Van’da sadece eski devlet hastanesi yeri değil, Ordu Evi yeri ve daha birçok alanın bu şekilde yeşil alan olması talebinde bulunuyoruz.” dedi.

“AMACIMIZ VAN’DAKİ YEŞİL ALANLARA YENİLERİNİ KATMAK”

Özel, eski Devlet Hastanesi arazisinin yeşil alan olması için yapılan çalışmanın sahaya inen kısmında olduklarının altını çizdi. Özel, “Burada yaklaşık 13 STK, 5 basın mensubu ve 7 kişi de bu işe gönül vermiş işadamımız ile gençlerimizden oluşan, başını Van Gölü Aktivistleri’nin çektiği 25 kişilik bir bileşenden bahsediyoruz. Amacımız Van’daki yeşil alanlara yenilerini katmak, mevcut olabilecek yerlerin kaybolmaması için hep birlikte bir mücadele veriyoruz.” diye ifade etti.

ÖZEL: YEŞİL ALANIN ÖNEMİNE DEĞİNDİ

Van’ın yeşil alan bakımında istenilen seviyede olmadığına değinene Özel, “Van yeşil alan konusunda oldukça az bir sayıya sahip. Gelişmiş bir şehirde kişi başına 10 metrekare yeşil alan düşerken, Van’da 1,7 metrekarelik bir yeşil alan düşüyor. Biz burada bunun nasıl artırabiliriz, bunun için bir araya geldik. Bu kapsamda 5 haftadır toplanıyoruz. Eski devlet hastanesi yerinin satılmaması için bir araya geldik ve bu anlamda ciddi destekler aldık.” dedi.

“YEŞİL ALAN OLARAK TESCİLLENMESİ GEREKİYOR”

Özel, arazinin satış listesinden çıkarıldığını hatırlatarak sözlerine şöyle devam etti: “Arazi oluşturulan oluşum ve baskılar sonucunda satıştan çıkarıldı. Ancak sadece satıştan çıkarılması yeterli değil. Buranın yeşil alan tahsisi gerekiyor. Yeşil alan olarak tescillenmesi gerekiyor. Bu konuda da büyük iş Büyükşehir Belediyesi’ne düşüyor. Buradaki sivil oluşumda biz şöyle bir karar aldık. Hep birlikte biz belediyeye başvuralım ve belediye de bu alanı yeşil alana çevirsin gibi bir karar aldık.” dedi.

“BÜYÜKŞEHİRDEN YEŞİL ALAN OLARAK TAHSİS EDİLMESİNİ TALEP EDECEĞİZ”

Bileşenlerin yer alacağı bir dilekçe hazırlayacaklarını ifade eden Özel, “Oluşumda yer alan isimlerle birlikte ortak bir dilekçe hazırlayacağız. Bu dilekçe ile birlikte Büyükşehir Belediyesine başvurarak alanın yeşil alan olarak tahsis edilmesini talep edeceğiz. Bu kapsamda vali beyden randevu isteyip, bu bileşenler olarak vali beyle görüşmek istiyoruz. Van’ın yeşil alan durumunu ve neden buraya ihtiyaç hissedildiğini anlatarak Van beyden destek isteyeceğiz.” diye konuştu.

BAKAN KURUM’A AÇIK ÇAĞRI: “VAN’DA YEŞİL ALAN SORUNU VAR”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yarın Van’a geleceğini ifade ederek ‘Eski Devlet Hastanesi’ arazisinin yeşil alan olarak Van’a kazandırılmasını Bakan’a iletmek istediklerini belirtti. Özel, “Tüm bu çalışmalarımızın yanı sıra ilimize gelecek olan Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum’a da bu durumu anlatmak istiyoruz. Gerek sosyal medya üzerinden, gerek Van basını gerekse de bire bir görüşme ile Sayın Bakımızla görüşme yapıp bu alanın yeşil alan olmasını talep edeceğiz. Buradan da açık bir şekilde belirtmek istiyoruz. Bakanımıza açık çağrımızdır. Van’da yeşil alan sorunu var. Lütfen bu sesimize kulak versinler. Van’da sadece eski devlet hastanesi yeri değil, Ordu Evi yeri ve daha birçok alanın bu şekilde yeşil alan olması talebinde bulunuyoruz.” diye ifade etti.

DESTEK VEREN STK’LAR VE DİĞER KATILIMCILAR

Eski Devlet Hastanesi arazisinin yeşil alan olması adına kendilerine destek veren STK ve diğer katılımcıları açıklayan Özel, “VAN TSO, ESOB, VOSİAD, ÇEV-DER, VANGİAD, Van Gölü Aktivistleri, TÜMSİAD, MÜSİAD, Şoförler Odası, MEMUR-SEN, İŞGEM, VAN OSB, Geri Dönüşümcüler Sanayi Sitesi Başkanlığı var. Basın camiasından içimizde olan isimler var. Şehrivan Gazetesi, Yeni Doğu Gazetesi, Prestij Gazetesi, Van Sesi Gazetesi, Gazetevan ve Van Eskpres bu oluşumda yer alıyor. Ayrıca sivil olarak aramızda yer alan isimler var. Bu isimler; Mevlüt Seyyahoğlu, Serkan Seyyahoğlu, Özcan Bozat, Necdet Alıcı, Kutbettin Demir, Naci Çiftci ve Hüseyin Altan gibi isimler bizimle birlikte. Bu işe gönül veren toplam 25 isim var.” dedi.

TUĞRUL: ESKİ DEVLET HASTANESİ YERİ YETMEZ

Toplantıya katılan Van Şoförler Odası Başkanı Emin Tuğrul, oluşama destek verdiklerini ve alanın yeşil alan olması gerektiğinin altını çizdi. Tuğrul, “Eski devlet hastanesi yeri yetmez. Van’da çok sayıda bunun gibi alanlar var. Van’ın artık nefes alması gerekiyor. Van’ın yeşil alanlara, parklara ve bahçelere ihtiyaç var. Ben Van doğumluyum ve yıllardır Van’da yaşıyoruz. Van’ın geçmişi ile şimdi ki hali arasında çok büyük farklar var. Korkunç derece betonlaşma var. Bizim çocuklarımız artık resmen yarı açık cezaevinde yaşıyorlar gibi bir hale büründü. Bu yüzden sizin bu talebinizi destekliyoruz. Ayrıca Van’da buna benzer alanların yeşil alan olması için mücadelenize destek veriyoruz.” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim