ŞEHRİVAN ÖZEL:ÖMER AYKAÇ-  Yaz aylarının vazgeçilmez aktivitelerinden olan vatandaşların hafta sonu günübirlikleri sıcak havaların kendini göstermesi ile birlikte başladı. Yoğun geçen hafta içi temposunun ardından soluğu hafta sonlarında ailesi ile birlikte Van Gölü kıyılarında geçirmek isteyen Vanlılar en yakın durak olan Edremit’te göl ile buluşmak istiyor. Van’ın en güzel sahillerine sahip Edremit’te halkın bu ilgisine rağmen kurumların kampları deniz etrafında bir set olarak yükselmeye devam ediyor. Vatandaşların yıllardır sitem ettiği ve çıkarılmasını istediği, Edremit sahillerinin Edremit Belediyesi eliyle sil baştan değiştiği süreçte tüm girişimlere rağmen kurumlar yerlerini korurken, en güzel alanlar neredeyse tamamen halka kapalı bir şeklide duruyor. Kurumlar tarafından kullanılan ve bir çoğuna vatandaşın giremediği tesislerin durumu yaz aylarının gelmesiyle birlikte yeniden gündem olurken, Vanlılar halk ile deniz arasına set çekilmesine adeta isyan ediyor. Edremit ve Gevaş civarındaki kurum yerleşkeleri yüzünden Mollakasım ve Ayanıs taraflarını tercih etmek zorunda kalan Vanlılar burada da alt yapının çok da olmadığı alanlarda denizle buluşuyor. Yazlıklar dışında kalan alanlarda denize giren Vanlılar, Van Denizi’nin nispeten daha temiz halini görse de kurumların bu deniz işgalinin bir an önce sonlandırılması gerektiğini vurgulamaya devam ediyor.

Özellikle son yıllarda Van Gölü kıyılarında gerçekleştirilen çalışmaların ardından Vanlılar hafta sonu günübirlikleri için Van Gölü kıyılarını tercih ediyor. Edremit Halk Plajı, Tuşba Mavi Bayraklı Halk Plajı, Mollakasım, Ayanıs gibi alternatifleri bulunan Vanlılar Edremit’te ki kurum işgallerinden ve kirlilikten dolayı tercihini Mollakasım sahillerinden yana kullanıyor. Kamu kurumlarının Edremit sahillerinde duvarlar ile örülmüş özel alanlarından sadece kurum personellerinin faydalanabiliyor olmasından ve gölün iç kesimlerine kadar uzanan ayrım tellerinden dert yanan vatandaşlar, Edremit’in bu şekilde cazibesini yitirdiğini belirterek tercihleri arasına almadıklarını belirttiler. Konuyla ilgili Şehrivan’a açıklamalarda bulunan vatandaşlar Edremit’in aileleri ile birlikte hafta sonunu geçirmenin kurumların kampları ve yerleşkeleri nedeniyle imkansız hala gelmesinden dolayı diğer alternatifler bölgelere yöneldiklerini ve gölün kuzey yakasında denize girdiklerini söyledi.

HALK EDREMİT’TEN UMUDU KESTİ!

Edremit’in ailecek gitmek için oldukça uzak olduğunu ve bu anlamda uygun bir alana sahip olmadığını ifade eden Şirin Bektaş adlı vatandaş “Sıcakların artması ile birlikte ailemiz özellikle de çocuklarımız hafta sonunu iple çekiyor. Biz de elimizden geldikçe şehrin gürültüsünden, havanın sıcağından Van Gölü’ne girip serinleyebileceğimiz yerlere gitmeye çalışıyoruz. Tabi bu her hafta mümkün olmuyor ama gittiğimizde de tam anlamıyla rahat bir şekilde dinlenmeyi hak ettiğimizi düşünüyoruz. Yani göl denince dinlenmek için göl seçeneğini seçtiğimizde ilk aklımıza gelen yer Edremit oluyor ama Edremit’te de inanların ailesi ile birlikte gidip dinlenebileceği, ailesi ile birlikte vakit geçirebileceği halka açık pek uygun bir alan yok. Halk plajı var ama herkes çoluğunu çocuğunu toplayıp kalabalık bir şekilde buraya gitme imkanı bulamaz yada gittiğinde burada mangal, semaver gibi aktivitelerde bulunamaz.” Diye konuştu.

EDREMİT’İN TÜM SAHİLLERİNDE KURUMLARIN TABELASI VAR!

Kamu kurumlarının kendileri için Edremit sahillerine duvar örmüş olmalarından ve bu alanların halka açık olamamasından dert yanan Bektaş sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Edremit Sahil kenarına gittiğinizde çok güzel ve göle sıfır konumda bulunan ağaçlık alanlar olduğunu görüyorsunuz. Ama kapılarına gittiğinizde birinin üstünde karayolları tabelası var, birinin üstünde devlet su işlerinin tabelası var biri emniyete ait ve bunların kapısından içeri vatandaşlar giremiyor da. Yani resmen sahilin belli bir kısmının çevresine utanç duvarları çekmişler ve o kısımlarda seçilmiş kurumların personelleri aileleri giriyor diğer tarafta da siviller otoyolu kullanıyor sahile girmek için. Bu personellerin bu kurumlarda çalışan insanların oralarda çalışıyor olması Van Gölü ile alakalı böyle bir ayrıcalığı elde edebilecekleri anlamına gelmemeli. Ama gelin görün ki yıllardır bu böyle.”

VATANDAŞ NEREDEYSE GÖLE GİRECEK ALAN BULAMIYOR!

Edremit Halk Plajı’nın içerisinde bulundurduğu imkanlar anlamında ailelere hitap etmekte yetereiz kaldığını belirten vatandaşlardan Raşit Yaşar “Kurumlar yıllardır Edremit Sahilinin özel misafirleri olarak onlara ayrılan ve ağaçlandırılmış o sahilin en güzel kısımlarını kendi hizmetlerine açmış durumdalar. Vatandaşlarda özellikle Edremit’te serinlemek için otoyol kenarında araçları ile durup göle giriyorlar ve çıktıklarında durup dinlenecekleri başlarını koyacakları bir gölgelik bile bulamıyorlar. Biz genelde Sahilin Kuzey taraflarını tercih ediyoruz. Edremit’te de bir halk plajı var ama hem konum itibariyle hem de içerisinde barındırdığı imkanlar itibari ile ailelere tam anlamıyla hitap edemiyor. Kuzey tarafından kastım da Mollakasım’da bulunan mavi bayraklı halk plajı yada özel işletmelerin kamp alanları aileler için daha cazip görünüyor.” İfadelerini kullandı.

“EDREMİT’E HAFRİYAT DÖKÜLÜYOR”

Mollakasım ve gölün kuzey kesiminin Edremit’ten çok daha temiz bir suya sahip olduğunu belirten Haşim Kahraman isimli vatandaş ise “Bizim ailecek keşfettiğimiz böyle gözden biraz daha uzak olan Mollakasım’ı geçtikten sonra bulunan bir yer var, genelde ailemizle oraya gidiyoruz. Her hafta sonu gidemesek de imkanlar dahilinde iki hafta da bir gitmeye çalışıyoruz. Yani insan kalabalıktan, sıcaklardan gerçekten bunalabiliyor. Özellikle de çocuklarımız televizyondan, arkadaşlarından piknik, deniz gibi şeyler duyunca gitmemek imkansız bir hal alıyor. Edremit insanların gidip dinlenecekleri bir yer olmanın çok dışında görünüyor. Özellikle de aileler o tarafa gittiklerinde kendilerine uygun bir yer bulamıyor. Bulsalar dahi Mollakasım, Ayanıs tarafında ki sahilin temizliğinin yarısını Edremit’te görmek mümkün değil. Son zamanlarda da zaten Edremit sahilinin bir kısmına hafriyat dökülüyor; göl suyu tamamen çamurlu bir görünüme kavuşmuş.” Dedi

ALLAH VERGİSİ GÖL BELLİ ZÜMRELER İÇİN KULLANILIYOR!

Van Gölü’nün tüm Vanlılara hitap etmesi gerektiğini fakat kurumların sahilin belirli bölgelerini kendilerine özel olarak ayırmasının rahatsız edici bir durum olduğunu ekleyen Kahraman “Edremit sahilinde yüzülebilecek, yoldan biraz daha aşağıda ve sahile daha yakın olan belli başlı yerler var. Bu yerlerde genelde sürekli kurumların kendilerine ayırdıkları noktalar olarak göze çarpıyor. Yani bir elin parmağını geçmeyecek kadar ağaçlık alan var gölün kıyısında onları da kurumlar kendileri için duvarlar ile çevrelemiş kendi personelleri ve müdürleri tek kullanabiliyor. Yani Allah vergisi olan Van Gölü’nün belli kısımlarının bu şekilde özelleştirilerek bir zümre ayrılığına götürülmüş olması bu şehrin evladı olan herkesi rahatsız ediyor.” diyerek sözlerini tamamladı.

“GÖLE TEL ÇEKMEK KABUL EDİLEBİLİR BİR DURUM DEĞİL”

Kurumların Edremit sahillerinde gölün içerisine kadar bir tel çektiğini belirten Hacı Erkeker isimli vatandaş ise “Edremit’i tercih ediyoruz diyelim. Gidip Edremit’te göle girmek istediğimizde sahil kenarında bizim yüzdüğümüz alan ile kurumlara ait olan alan arasına bir tel çekilmiş insanların kurumların işgali altında olan tarafta yüzmesi bile engelleniyor. Tahminimce belli bir süreden sonra gölün içerisine de tel çekecekler insanlar gölde yüzerlerken onların kendilerine ayırmış oldukları tarafa geçemesin diye. Bununla birlikte Edremit tarafında işletmeler ve ticarethanelerin olmasından mı kaynaklanıyor bilinmez oranın suyu Mollakasım ve Ayanıs taraflarına göre daha kirli. Bu yüzden biz hem ailemiz ile bir plan yaptığımızda hem de eş-dost olarak bir plan yaptığımızda rotamızı Mollakasım tarafından yana kullanıyoruz.” Diye konuştu.

KURUMLARIN BU DURUMU HAKSIZLIKTAN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİL!

Edremit’i kurumların işgallerinden dolayı gözde çıkardıklarını belirten Vural Tutğaç isimli vatandaş “Şüphesiz ki hiç düşünmeden Mollakasım’ın hem dinlenme hem yüzme açısından Van’ın en gözde ve bizim de tek tercih ettiğimiz yer olduğunu söyleyebilirim. Önceden Van’da Kale’nin bambaşka bir cazibesi vardı inanlar hafta sonu yaptıkları günübirlik gezilerinde buna kendimi de dahil ediyorum Van Kalesi’ni seçiyorduk. Ama son yıllar içerisinde Van Gölü’nün önemi ciddi derecede arttı ve Van Halkı artık Van Gölü’ne kıyısı olan yerlerde bu günübirlik gezileri yapmayı seçti. Artık Edremit’i biz gözden çıkarmışız Edremit’in en gözde yerlerinde kurumların ambargosu var kalan yerler içerisinde de gidip ailemiz ile oturabileceğimiz kalkıp bir aktivite gerçekleştirebileceğimiz bir alan yok. Kurumlar buralardan nasıl çıkarılır bilmiyorum ama özel olarak kendilerine has ayırmış oldukları bu yerler Van için büyük bir haksızlıktan başka bir şey değil.” Şeklinde konuştu.

MOLLAKASIM GÜZEL AMA...

Mollakasıma’a olan otobüslerin güzergahlarının mesire alanlarının oldukça uzağında kaldığını ifade eden İsa Fidan isimli vatandaş “Van’da yüzmek için birden çok alternatif var fakat biz bunlara ulaşmakta sıkıntılar yaşıyoruz. Edremit’de bir halk plajı, Mollakasım tarafında Tuşba’ya ait mavi bayraklı bir plaj var ama bunlara olan ulaşım oldukça yetersiz olduğu için biz ailemiz ile buralardan faydalanamıyoruz. Yani Van standartlarında bir ailenin nüfusuna baktığınızda en az 4-5 kişi ile insanlar kalkıp gezmeye, hafta sonları yüzmeye gitmek istiyor ama otobüsler bunun için yetersiz. Mavi Bayraklı plaja giden en yakın otobüsün güzergahı ile plaj arasında 1 kilometrelik bir mesafe var. Kalkıp plaja 1 kilometre kala otobüsten inip çoluk çocuk ellerinizde malzemeler ile yürüyemezsiniz. Yani bir hayır yapılmış bari tam yapılsın derler ya plaja olan ulaşım da o mesele.” Dedi.

Editör: TE Bilisim