ŞEHRİVAN HABER: NECMETTİN DURSUN-UĞURCAN DEMİR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde gerçekleşen ‘Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon Tedbirleri’ tanıtım toplantısında yaptığı açıklamada, ‘KDV Sistemini Sadeleştirme Programı’ kapsamında temel gıda ürünlerinde yüzde 8 olan KDV’yi yüzde 1'e indirdiklerini duyurdu. Söz konusu düzenlemeyle gıda ürünlerini büyük bir çoğunluğunda KDV’nin yüzde 1’e indirilmesi vatandaş nezdinde sevinç yaratırken indirimin beklendiği ilk günden itibaren marketlere koşan vatandaşlar büyük şaşkınlık yaşadı. İndirim beklerken bazı ürünlerde artış ile karşılaşan vatandaşın durumu ulusal çapta da büyük olay olurken KDV’nin fiyatlara yansımaması konusunu Vanlılar Şehrivan Gazeteci aracılığı ile değerlendirdi. Vatandaşlar indirimin yansımadığını aksine bazı ürünlerde yükseliş olduğunu söylerken denetimlerin artırılması gerektiğini ısrarla vurguladı.

KDV İNDİRİMİ YAPSIMADI, VANLILAR TEPKİ GÖSTERDİ

KDV’nin yüzde 1’e düşmesine rağmen fiyatların düşmemesi son birkaç günün en büyük konusu olurken, Van’daki belediyeler KDV denetimi için marketlerde etiketleri ve reyonları didik didik etmeye başladı. Bu tedbirlere rağmen Türkiye’nin her yerinde fiyat artışları yapılmaya devam ederken fiyatlara yansımayan indirim konusunda Vanlılar da tepki gösterdi. Şehrivan TV aracılığı ile görüşlerini dile getiren Vanlılar, indirimlerin gıdaya yansımamasını büyük tepki ile karşıladı.

VATANDAŞ DAHA ÇOK DENETİM ŞART DİYOR!

Temel gıda ürünlerindeki fiyatların giderek arttığını söyleyen vatandaşlardan Selim Kaya, her şeyin ise çok pahalı olduğuna işaret etti. Kaya, “KDV yüzde 8'den yüzde 1’e inmiş olabilir. Fakat marketteki raflara çok yansımadı. Bu durumda denetim şart. Eğer denetleme olursa KDV indiriminin market raflarına yansıyacağını düşünüyorum. Bu tür indirimler vatandaşlar için sevindirici haberlerdir. Çünkü pandemi döneminden bu yana vatandaşlar ciddi zorluklar çektiler. Bir de buna giderek zamlanan gıda ürünleri eklenince vatandaşlar daha zor dönemlerden geçmeye başladı. Temennimiz en kısa sürede indirimlerin gelmesidir.” dedi.

VATANDAŞ FİYATLARIN DÜŞMESİNİ BEKLİYOR

KDV indiriminin market raflarına yansımadığını belirten Muhammet Demirkol, “Haberleri, gelişmeleri takip ediyoruz. Esnaf 10 liralık ürünü 20 liraya yükseltmiş yani bu indirim bir anlam ifade etmiyor. Artık öyle bir haldeyiz ki ağlayacak halimize gülüyoruz. Peynir 80-90 lira olmuş geçen sene 30-40 liraydı şu an 80-90 lira. Yol parası en son iki, 2 buçuk liraydı şuan 4 lira olmuş. Yani ciddi anlamda bir hayat pahalılığı var. Maalesef verilen asgari ücret ile insanlar geçirmiyor, her şey çok pahalı. Arkadaşıma kiralık ev lazım ama alamıyorum. Bin lira 2 bin lira arasında değişiyor fiyatlar. Şuan ciddi anlamda bir yoksulluk var. Hükümetin bu soruna bir çözüm bulmasını bekliyoruz. Gerçekten fiyatlar çok yüksek fiyatların düşmesini bekliyoruz.” Şeklinde konuştu.

KDV İNDİRİNİ UYGULAYAN DA UYGULAMAYAN DA

KDV indiriminin bazı yerlerde fiyatlara yansıdığını bazı yerlerde ise yansımadığını dile getiren Savaş Kay isimli Vanlı vatandaş şunları söyledi: “Denetimlerin artırılması lazım. Bu KDV indirimine rağmen çoğu yerde fiyatlar düşmedi aksine daha da yükseldi ve bu bizi çok etkiledi. Durumu iyi olmayan, imkânı az olan insanlar bu durumdan çok zarar gördü. Bunun için bir önlem alınması lazım. Her ticarethaneye bir denetim yapılması gerektiğini dile getiriyoruz ama kimse sesimizi duymuyor.”

“DAHA ÇOK DENETİM OLMALI”

“Şu an yapılan denetimler çok az. Her yerde denetim yapılmıyor. Her yere denetim yapılırsa belki bir indirim olur. KDV yüzde 1’e indi ama rahatladık diyemeyiz çünkü yarısı fiyatları indirdi yarısı indirmedi. Mesela yumurta fiyatları bazı yerlerde hala aynı hatta bazı yerlerde yükselmiş. Sadece yumurta değil bütün temel gıda ürünleri için geçerli. Bazı marketler temel gıda ürünlerinde kafasına göre zam yapıyor. Market, bakkal fark etmeksizin. Bu da imkânı olmayan insanları çok fazla etkiliyor.”

“KDV İNDİRİNİ BİR ŞEY DEĞİŞTİRMEDİ”

Evine ekmek götüremeyen insanların olduğunu vurgulayan Kay, “Herkes kafasına göre zam yaptığında herhangi bir manası kalmıyor bu KDV indiriminin bu yüzden iyi ve tam bir denetim yapılması şart. KDV’yi indirince her market her bakkal fiyatları düşürmüyor. Örnek olarak dün 5 liraya aldığımız ürün bugün 10 lira, 8 lira, 7 lira oluyor değişiyor yani. KDV indiriminin pek bir faydası olmadı. KDV indirimiyle fiyatların her yerde düşmesi gerekirken sadece birkaç yerde düştü fiyatlar. Ben kahveciyim mesela. Geçen ay aldığım 2 buçuk kilo çayı 100 liraya alıyordum bu ay gidiyorum 120 liraya alıyorum. Sıcak içecekleri 80 liraya alıyordum şuan 100 liraya alıyorum. KDV indirimiyle değişen bir şey olmadı.” Görüşlerine yer verdi.

“İNDİRİMİN YAPILDIĞI FARK EDİLMİYOR”

KDV indiriminin ürünlere yansıdığını düşüncesinde Ahmet Gül adlı vatandaş şunları kaydetti: “Fiyatlar hemen hemen aynı seviyede boy göstermekte. Yansımış olsa bile fark eden bir şey olacağını da düşünmüyorum. 2 gün sonra iki katı zam yapılmayacağını kim söyleyebilir ki? Halkın gözünü boyamak için yapılan bir tür küçük oyunlar olduğunu düşünüyorum. İndirim üzerinde farklı oyunlar oynatılıyor. Marketlere girdiniz zaman pek bir indirimin olduğunu fark edemezsiniz.”

“İNDİRİM YAPILAN ÜRÜNLERİN FİYATLARI DEĞİŞMEDİ”

Van’daki marketlerde KDV indirimin olmadığını ifade eden Sadi D. Adlı vatandaş ise şu ifadeleri kullandı: “KDV indirimleri tabi ki yansıtılmadı. Her zaman ki gibi insanlarımızın bilgisizliğinden faydalanıldı. KDV oranı düşürülmeden 2 gün önce her bir ürüne bir daha zam yapıp sonra KDV oranını düşürmekle bir şeyler değişmiş olunmuyor. Yapılan KDV indiriminin çok etkili bir uygulama olduğunu düşünmüyorum. Birincisi bütün ürünlerde indirim olmadı ve belli kalemlere indirim geldi. İkincisi de indirime giren ürünlerin fiyatları değişmedi. Bütün ürünlerde kayda değer indirimin daha etkili olduğunu düşünüyorum.”

VATANDAŞLARDAN YETKİLİLERE DENETİM ÇAĞRISI!

KDV düşürülmesinin marketlere yansımadığından dert yanan Şahin İlhan da diğer vatandşalra gibi denetimlerin artırılmasını istedi. Hemen her gün ürünlere ve faturalara zam geldiğini belirten İlhan, cümlelerini şöyle tamamladı: “Vatandaşların alım gücü kalmadı. Yüzde 7’lik bir KDV indirimi için seviniyoruz, ancak bu indirim bile marketlere yansımadı. Bunun için marketlerin çok sık denetilmesi lazım. Yoksa insanlara indirim adı altında eski fiyattan daha yüksek fiyatlı ürünler satacaklar. Buradan kentteki kurum, kuruluş ve yetkililerden marketlerin denetmesi için çağrıda bulunuyorum. Üstünde durmazsak, yapılan bu indirimden de faydalanamayacağız.”

Editör: TE Bilisim