ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-SERCAN CANSIZ

Kurban Bayramına saatler kala kurbanlık pazarında hareketlilik devam ediyor. Pandemi salgınından dolayı bir önceki bayramı buruk geçiren besiciler, bu sene de kuraklık sorunuyla karşı karşıya kaldı. Yem ve saman fiyatları ikiye katlanırken besiciler, fiyatlarında yaşanan artıştan kaynaklı hayvanlarını satmakta zorlandıklarını söyledi. Hayvan Pazarı’na sabahın erken saatlerinde kurbanlıklarını getiren yetiştiriciler, günlerdir bayrama uzun süre beslemeye başladıkları hayvanlarına müşteri bekliyor. Van Hayvan Pazarı’nda Büyükbaş hayvanlar 7 bin ile 20 bin lira arasında, küçükbaş hayvanlar ise bin 300 ile 2 bin 300 lira arasında satışa sunuluyor. Pazara gelen vatandaşlar ise sadece pazarı dolaşarak hayvan fiyatları hakkında bilgi edinerek pazardan ayrılıyor. Satıcılar ise sabah 07.00’de başlayan ve saat 10.00’da kapanan Hayvan Pazarında çoğu gün hayvan satamadan geri dönüyor. Bayrama bir gün kala hem çarşı Pazar hem hayvan satış alanları dolup taşarken Şehrivan, alıcı ve satıcıların olduğu alanda iki tarafı dinledi. Şehrivan’a değerlendirmelerde bulunan yetiştiriciler, “Piyasa çok düşük, geçen seneden daha düşük satıyoruz. Yem ve saman pahalı, sıkıntı çok.” Dedi. “Çiftçisi de köylüsü de esnafı da herkes perişan” diyen hayvan yetiştiricisi ile birlikte müşteriler de pahalılıktan ve yüksek fiyattan dolayı kurban alamadıklarını ifade etti.

KURBANLIK HAYVAN FİYATLARI CEP YAKIYOR

Kurbanlık pazarında hayvanlarını görücüye çıkaran Erdem Yacen, yoğunluğun olmadığı belirtti. Yacen, “Elimizdeki hayvanları bir an önce satma peşindeyiz. Çünkü bayram yaklaştıkça fiyatlar düşüyor. Şuan sattığımız büyükbaş hayvanların fiyatı 10 -12 bin civarında. Tabi bu fiyatlar bayrama daha 10-15 gün kala, yapılıyor. Daha sonra son günlere doğru gelince fiyatlar gittikçe düşüyor. Bayramdan sonra da düşük fiyata gidecek. Çünkü yem ve saman fiyatları çok pahalı olduğundan dolayı besiciler, hayvanlarını satacaklar. Kurbanlık için fiyatlar yüksek olarak gösteriliyor ama normalde bu kadar pahalı değil. Besiciler 7-8 ay hayvanlarını besliyor ve sattıkları zamanda kar etmeleri lazım. Ancak bu durumda kazanç elde edemedikleri için isyan ediyorlar. Umutlarımızı bayramdan sonraya bıraktık. Eğer yem ve saman fiyatları düşerse hayvan fiyatı yükselir ama düşüş yaşanmazsa hayvan fiyatlarında da düşüş meydana gelecektir.” Dedi.

“FİYAT ARTIŞINDAKİ EN BÜYÜK NEDEN ‘KURAKLIK’

Hayvan pazarında yoğunluğun olduğu fakat rağbetin olmadığını aktaran besici Tayyar Ayaz, “Fiyatlar yüksek o yüzden alım da yok. Uzaktan meydana bakınca dolu gözüküyor. Ancak içerisine girince satış ve alışın olmadığını görebiliyorsunuz. Bunun en büyük nedeni ise kuraklık. Çünkü saman fiyatları iki kat arttı. Bununla birlikte hayvanların bakımı daha da zorlaştı. Cefasını çeken satıcı ucuz vermek istemiyor. Alıcı da fiyatı yüksek bulduğu için almak istemiyor. Elimizde kalan kurbanlıkları da fiyata bağlıyoruz. Düşüş yaşandığı taktirde çok fazla zararımız olacak. Biz sürekli bu işi yapıyoruz. İnşallah fiyatlar ne çok yükselir ne de çok düşer. Alan da satan da mağduriyet yaşamasın.” Görüşlerine yer verdi.

SATICI “HAYVAN FİYATLARI UCUZ” DEDİ

Perişan olduklarını vurgulayan hayvan satıcısı Suat Ateş, batıda hayvan fiyatlarının yüksek olduğunu kaydederek şunları söyledi: “Van’da küçükbaş hayvanlarımızı çok makul fiyata vermemize rağmen alım olmuyor. Batıdaki meydanlarda hayvanlar 4-5 bin arası fiyatlara satılırken, aynı hayvanları burada 2 bin TL’ye vermemize rağmen satılmıyor. Milletin de suçu değil. Çünkü ceplerinde para yok. Hem biz hem de alıcı mağdur durumda. Tarım Orman Bakanlığı her meydana giriş yaptığımız zaman bizden hayvan başı para kesiyor. Altı gündür gelip gidiyorum, daha bir tane hayvan bile satmadım. Geçen senelere oranla bu sene fiyatlar ucuz olmasına rağmen yine de satış olmuyor. Alıcının pahalı demesinin nedeni ise paranın olmaması. Bu sene yağmur ve kar yağışları da olmadı. Buda biz ekstra zarara uğrattı.”

MÜŞTERİ FİYATLARDAN DERTLİ

Kurbanlık almaya gelen Zeki Dayanış, fiyatların feci olduğuna dikkat çekerek şöyle devam etti: “Ne için fiyatlarının arttığını bilmiyorum ama kendi cebime göre bir kurbanlık hayvan bakıyorum. Genelde çok pahalı olduğunu söyleyebilirim. Tabi satıcını da ortakları var ve birlikte hayvanlara baktıkları için kazanç elde etmek istiyorlar. Bir de bunun yanında bakımı var. Maazallah bir tane hayvan öldü mü, ciddi zarara uğrarlar. Geçen seneye oranla fiyatlar pahalı. Satıcı ısrarla ucuz diyor ama gerçekten fiyatlarda yüzde yüzlük bir artış var. Burada alıcıların birçoğu elleri boş dönüyor. İki haftadır belli aralıklarla geliyorum. Ancak fiyatlar da hiç değişme yok.”

“ALLAH YARDIM ETSİN DURUMUMUZ ÇOK KÖTÜ”

Piyasa da para olmadığı için alıcı da olmadığını ifade eden Muarem Sinan, şunları anlattı: “Yem, kepek ve saman pahalı olduğu için hayvanlar da çok pahalı. Etrafınıza bakın kimse pazarlık etmiyor. Çünkü alım yok. Çiftçisi de, köylüsü de, esnafı da, herkes perişan durumda. Besiciler top atmış durumda. Buradakiler de ayakta durmaya çalışıyorlar. Van’da hayvancılıkta bitti. Biz hem alıcıyız hem satıcıyız hem de bakıcıyız. Üç ayrı yerden de kazanç elde etmiyoruz. Yetkililer kendi vatandaşlarına bakmıyor. Bölge olarak bütün hayvan meydanlarında fiyatlar ayrı. Herkes kendi kafasına göre fiyat belirliyor. Allah yardım etsin durumumuz çok kötü.”

“ESKİ KURBAN BAYRAMLARINI ÖZLEDİK”

Son olarak Şaban Can, hayvanını satamamaktan dert yanarak şöyle konuştu: “Hayvanların kentte giriş çıkışı yok. Bu sene kimse hayvan alamıyor. Hayvanlarımız ellerimiz de kalmış. Bizde ne yapacağımızı bilmiyoruz. Pandemi zaten bizi zarara uğratmıştı. Bizde zamlar olunca işin içinden çıkamaz olduk. Millette para yok ki hayvan alsın. Meydan dolu ama alışveriş yok. Eski kurban bayramlarını özledik. O zamanlar herkesin durumu iyiydi. Hastalık yoktu, kuraklık yoktu. Şimdi ise dünya git gide kötüye gidiyor. Her sene bir önceki seneden daha kötü oluyor.”

Editör: TE Bilisim