ŞEHRİVAN HABER - İran ile ikili ilişkiler ve ekonomik işbirliği konusunda son yılların en ciddi lobi faaliyetleri yürütülmeye devam ediyor. Özellikle Van TSO’nun öncülüğünü yaptığı ve sürekli ziyaretler ile canlı tuttuğu İran konusunda Van aşama kat etmeye devam ediyor. Modern Kapıköy’ün bitmesi için geri sayımın yapıldığı, İranlılar’ın Van’a geliş rekoru kırdığı bir dönemde İran’daki lobicilik faaliyetlerini iyice artıran Van TSO bu kez beraberine Ekonomi Konseyi ve OSB temsilcilerini alarak 3 önemli kente çıkarma yaptı. Güzel haberlerle döndü. ziyaretlerin yapıldığı sırada İran tarafında başlatılan modernizasyon ve yol çalışmalarının yapılması ilişkilerin ne denli üst seviyede olduğunu gösterdi.

 

Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva’nın göreve gelmesinden bu yana İran ile ciddi ilişkiler yakalayan Van TSO, bir kez daha İran’a çıkarma yaptı. Ekonomi Konseyi ve OSB temsilcilerinin de olduğu bir heyet ile bir kez daha İran’da nabız yoklayan Van TSO başkanı Necdet Takva ve ekibi yine güzel haberlerle döndü. Başkanlığı döneminde İran’da önemli bir Van lobisi oluşturan, Van ile İran’ın komşu kentleri ile ekonomik işbirliği konusunda seferberlik başlatan Van TSO iki il konusunda önemli bir görüşmeyi daha başarıyla tamamladı. Var olan sorunların, ekonomik gelişimin ve daha birçok konunun konuşulduğu görüşmelerde önemli gelişmelerde yaşandı. Bu önemli gelişmelerden bir tanesi ise yıllardır yapılması planlanan İran tarafındaki yol çalışması oldu. Urmiye ziyaretinde Kapıköy’deki çalışmaları göstererek: “Devlet büyüklerimizin de kararları ile Van Kapıköy Gümrük Müdürlüğü modern bir gümrük kapısı olacak. Artık sıra sizdedir.” Diye İran tarafını da yol ve gümrükte iyileştirme yapmaya davet eden Takva, İran dönüşünde de fotoğrafladığı kareyi paylaşarak: “Bir müjde daha verelim; İran tarafı Razi'de yeni gümrük kapısının inşaatına başlamış, Teşekkürler İran.” Dedi.

 

 

VAN HEYETİNDE İRAN’A ÇIKARMA

Van Ekonomi Konsey, Van Ticaret ve Sanayi Odası ve Van OSB üyelerinden oluşan heyet 27-29 Ekim tarihleri arasında İran’ın Hoy, Urumiye ve Salmas kentlerine bir çalışma ziyareti gerçekleştirdi. İlk olarak Hoy Valisi Abidini tarafından kabul edilen heyet burada Van’ın ve bölgenin ticari potansiyeli üzerinden değerlendirmelerde bulundu. İran basını tarafından takip edilen programlara gösterilen yoğun ilgi ise gözlerden kaçmadı.

 

 

ABİDİNİ: VAN ÖNEMLİ BİR ŞEHİR

Hoy Valisi Abidini 6 ay önce göreve başladığını söyledi. Abidini şöyle konuştu: “Van bize Urumiye’den de Tebriz’den de yakın. Bu nedenle bizim için çok önemli bir şehir. Burada ve Van’da ürettiklerimizi karşılıklı olarak bu pazarlara ortak olarak sürebiliriz. Biz sadece komşu değil, kardeş ve ortak iki şehiriz. Görevde bulunduğum süre içinde bu ilişkilerin ve ticari faaliyetlerimizin gelişmesi için çalışacağım. Sizlerinde bu amaçlarımıza destek vermesini bekliyoruz.”

 

 

TAKVA: KOMŞUMUZU DEĞİŞTİREMEYİZ

Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva da Hoy’un İran’a giriş kapısı olduğu belirterek, “Komşumuzu değiştirme şansımız yoksa onunla en iyi şekilde yaşamayı öğrenmeliyiz. Bu nedenle biz başta Hoy ve İran’ın diğer kentleri ile sıcak, ortak çıkarlara dayalı ilişkiler geliştirmeli ve sürdürmeliyiz.  Burada heyetimiz de yer alan arkadaşlarımızın çoğu temsiliyeti olan arkadaşlarımız. Herkes de bu amaç için buradadır.” İfadelerine yer verdi.

 

 

HEYET ÖNEMLİ BİLGİLER AKTARDI

Toplantıda OSB Başkan Vekili Yaşar Şen, OSB ile ilgili detaylı bilgiler verdi. TÜMSİAD Başkanı ve Van Ekonomi Konseyi Dönem Başkanı Süleyman Güler, Van İŞGEM Başkanı Mahmut Gedik, Van ASKON Başkanı Fatih Altun, Van PERDER Başkanı Faruk Tasan, Van Arıcılar Birliği Başkanı Halil Tandoğan, DAKA Temsilcisi Oğuz Tuncay Görür, VANSİAD Başkan Vekili Adnan Selçuk da İran Heyetine yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

 

 

URUMİYE’DE VAN ANLATILDI

Ziyaret ve görüşmeler daha sonra Urumiye’de devam etti. Urumiye Ticaret Sanayi Madencilik ve Tarım Odası’nın konuğu olarak gerçekleşen ziyaret, İran’nın Batı Azarbaycan eyaletinde geniş yankı uyandı. Heyetler arası görüşmelere Batı Azarbaycan Eyaletinin Sanayi, Madencilik, Tarım, Ulaştırma, Turizm, Sınır Bölgeleri, Gümrüklerden sorumlu Genel Müdürleri katılım sağladı. Urumiye Ticaret Sanayi Madencilik ve Tarım Odası Başkanı Hasan Entezar ile Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva’nın başkanlık yaptığı oturumlarda Gümrükler Başta olmak üzere tüm alanlarda yaşanan sorunlar ele alındı.

 

 

ENTEZAR: ENGELLERİ KALDIRIN

Urumiye Ticaret Sanayi Madencilik ve Tarım Odası Başkanı Hasan Entezar, toplantıda şunları söyledi: “Türkiye’de her zaman bir kardeş odaları olan Van TSO’nun varlığıyla gurur duyuyoruz. İyi ki bizim böyle bir kardeşimiz var. İki oda arasındaki iyi ilişkiler ülke ilişkilerini de yansımaktadır. Buradaki üyelerimiz ve Van’daki üyeler iyi ki böyle odalara üyedirler. Bizim tek amacımız dostluğumuz ile birlikte ticaretimiz, ekonomik ilişkilerimizin de en üst seviyeye çıkmasıdır. Burada tüm yetkililere sesleniyorum. Biz ticaret yapmak istiyoruz. Sizden tek isteğimiz bizim önümüzdeki engelleri kaldırın. İki ülkeye yakışır gümrüklere sahip olalım.”

 

 

SORUNLARI TEK TEK SIRALADI

Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva ise 2 ülke arasındaki ticaretle ilgili sorunları şöyle sıraladı: “Ulaştırma problemleri, gümrük tarifelerinin yüksek olması, gümrüklerdeki bürokrasi, Van ve  Batı Azerbaycan arasında 4 sınır kapısı 3 gümrük ve 560 kilometrelik ortak sınır ve 4 STM var. Bu nedenden dolayı 30 milyarlık ticaret hacmine ulaşmak için bu iki il fazlasıyla önem taşımaktalar. 2 ülke ilişkileri belki Tahran’da ya da Ankara’da çok göze gelmeyebilir ama bu iki ilde çok göze geliyor. Biz Türkiyeliler Batı Azerbaycan Eyaletinde kendimizi gurbetteyiz gibi his etmiyoruz, çünkü fazlasıyla kültürel ortaklıklara sahibiz. Bugün 32 tacirle problemleri aşmak için buradayız.”

 

TAKVA: BİZ YAPTIK SIRA SİZDE

Takva, “Yıllardır dile getirdiğimiz ve ilişkilerin, geliş gidişlerin, ticaretin önündeki en büyük engel olan kapılarımız, yakın bir tarihte bitirilerek hizmet vermeye başlayacak. Biz Van TSO olarak Kapıköy Gümrük Kapısının yenilenmesi için çok mücadele verdik. Van Kapıköy arasındaki yollarımız modern yollar oldu. Devlet büyüklerimizin de kararları ile Van Kapıköy Gümrük Müdürlüğü modern bir gümrük kapısı olacak. Artık sıra sizdedir. Sizde yöneticilerinize Razi Gümrük Kapısının yeni bir binaya kavuşması için baskı yapmalısınız. Kapıköy-Razi-Kotur ve Hoy arasındaki yollarınızın bir an önce bitirilmesi için yoğun bir çalışma yapmalısınız. Çünkü bu kapılar iki büyük ülkenin şanına yakışmıyor. İnsanlarımız bu hizmetleri hak etmiyor. Bu nedenle bizim Ankara’nın, sizlerin de Tahran’ın enerjisine ihtiyacı var. Gelin hep beraber ortaklaşa sorunların çözümü için çalışalım” İfadelerine yer verdi.

 

TÜRKİYE-İRAN SEKTÖRLERİ GÖRÜŞTÜ

Urumiye Ticaret Sanayi Madencilik ve Tarım Odası üyeleri ile programa katılan Vanlı tüccarlar, sektör görüşmelerinde birebir çalışma gerçekleştirdi. Tarım, inşaat, bilişim, ulaştırma, gıda imalatı, plastik sanayi ve birçok sektör temsilcisi karşılıklı ticaret ve alışveriş olanaklarını görüştü. Türkiye de ve İran’da yatırım olanakları ortaklıklar yapılması konuları ele alındı.

 

 

URUMİYE TEKNOKENT YATIRIMCI BEKLİYOR

Urumiye Eyalet Valiliği bünyesinde bulunan ve üniversiteler tarafından desteklenen Urumiye Teknokent yatırımcılara cazip imkanlar sunuyor. Van Heyeti tarafından ziyaret edilen Teknokent, araştırmacılara AR-GE imkanları sağlarken, Urumiye’de imalat yapan birçok firmaya danışmanlık desteği veriyor. Madencilik, elektronik, gıda, teknolojik yatırımlar alanında ihtisaslaşan Teknokentte devlet yeni girişimcilere yeni araştırmalara kaynak aktarıyor.

 

PEŞMEN VAN HEYETİNİ KABUL ETTİ

Van heyetini daha sonra Türkiye Cumhuriyeti Urumiye Başkonsolosu Osman Peşmen kabul etti. Başkonsolos Peşmen, göreve yeni atandığını ifade etti. Peşmen şöyle konuştu: “Urumiye’ye 6 aydır atandım. Ancak Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın burada etkili ilişkiler içinde olduğunu göreve başlar başlamaz gördüm. Bizim de görevimiz burada ticaretin ilişkilerin geliştirilmesi üzerinedir. Bu konuda 7/24 emrinizdeyim. Siz gelip gittikçe bizim de ilişkilerimiz daha çok gelişecek. En kısa sürede Van’a ziyaret gerçekleştireceğim.”

 

VAN, SALMAS’IN BÜYÜK ABİSİ

Van Heyeti son heyet görüşmesini ise Salmas kentinde yaptı. Salmas Valisi Cevad Jabbarzade ve Van TSO Başkanı Necdet Takva’nın başkanlık ettiği heyetler arası görüşmelerde ağırlıklı olarak Salmas Serbest Ticaret Bölgesi konusu ele alındı. Bu konuda Van’ın kendilerine rehberlik etmesi gerektiğini dile getiren Jabbarzade, “Salmas İran’ın Türkiye sınırına en yakın kenti. Buradan Güzereş - Gelincik Kapısına uzaklığımız 30 Km. Bu kadar yakın ancak hiçbir ticaretin olmadığı başka bir yer yok. Van Ticaret ve Sanayi Odası ile uzun yıllardır Salmas Serbest Ticaret Bölgesinin açılması için yoğun gayret gösteriyoruz. Bizde göreve yeni başladık. Bundan sonra bütün enerjimizi bu konuya harcayacağız.” Dedi.

 

TAKVA: HERKESTEN ÇOK İSTİYORUZ

Van TSO Başkanı Takva da şu ifadelere yer verdi: “Salmas Serbest Ticaret Bölgesi’nin açılması, Güzereş - Gelincik Sınır Kapısının açılmasını biz herkesten çok istiyoruz. Bunun için de çalışmalar yürütüyoruz. Ancak bu konuda İran tarafının daha çok çalışması gerek. Burada ilişkilerimiz çok iyi. Akrabalıklarımız var. Buradaki İranlıların çoğu Başkalelilerle akrabadır. Bu kadar iç içe olup, ancak ticari faaliyetlerle bu kadar uzak olmamalıyız. Biz Van TSO ve burada bulunan Van OSB, Van Ekonomi Konsey üyeleri olarak sizlere her türlü desteği vermeye hazırız. Kapıköy de çalışmaları önce biz başlattık. Sıra sizde diyoruz. Salmas’da da önce siz başlatın yol ve gümrük kapısı çalışmalarını, Türkiye olarak asla bunun altında kalmayız. Bizde Salmas’da yol ve gümrük kapısı çalışmalarını başlatırız. Burada ortak irade ile inşallah bu çalışmaları en kısa sürede nihayete erdiririz. Güzereş-Gelincik STM Bölgesinin anahtarı Ankara ve Tahran’dadır. Bu anahtarı almak için çok çalışmalıyız.”

 

İRAN’DA SHOPPİNG FEST ANLATILDI

Van Heyeti İran’daki temaslarında Van Shopping Fest 2018 çalışmalarının da startını vermiş oldu. Urumiye eyaletinde bulunan turizm firmaları, seyahat acenteleri ve Urumiye Turizm Ofisinin yetkilileri ile toplantı gerçekleştirildi. 2018 yılının 15 Mart-5 Nisan tarihleri arasında yapılacak Shopping Fest hakkında bilgilendirme yapıldı. Van TSO Başkanı Necdet Takva ve oda üyeleri İranlı turizmcilerle yapılan görüşmede Shopping Fest çalışmalarını anlattı. Heyet görüşmelerinin ardından İran’dan ayrıldı.

Editör: TE Bilisim