ŞEHRİVAN HABER: HAKİM İNALÖZ-ERDAL ERBAŞ

AK Parti Milletvekilleri Abdulahat Arvas, İrfan Kartal ile Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili İhsan Emre Aydın, Erciş Kaymakamı ve Belediye Başkanı Dr. Nuri Mehmetbeyoğlu, Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman, Çaldıran Belediye Başkanı Şefik Ensari, Gürpınar Belediye Başkanı Hayrullah Tanış ve Gevaş Belediye Başkanı Murat Sezer’in bulunduğu heyet Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi’yi makamında ziyaret etti.

HEM HAYIRLI OLSUN DENİLDİ HEM DE TALEPLER DİLE GETİRİLDİ

Van Milletvekili Arvas, Van heyetinin yaptığı ziyaret sonrası bir açıklama yaparak o toplantıda konuşulan ve gündeme alınan tüm konularla ilgili geniş bir açıklama yaptı. Arvas, ziyaretin ardından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Yeni Tarım ve Orman Bakanımız Prof. Dr. Vahit Kirişçi’ye Milletvekilleri, Vali ve Belediye Başkanlarımız ile birlikte hayırlı olsun ziyaretinden bulunduk, yapılan görüşmede Van’ın tarım ve hayvancılık potansiyelini, tarım sektörünün ekonomideki yerini ve tarımsal göstergeler ile üretim rakamlarını değerlendirdik. Bakanlığın 2022 yılı yatırım programını istişare ederek öncelikli yatırım teklif ve talepleri ilettik. Tarım ve Orman Bakanlığımız ile yürüttüğümüz çalışmalar inşallah yeni bir sayfa açacak, ilimizin ve bölgemizin zenginliği artacaktır.”

VAN TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ KARARI İÇİN TEŞEKKÜR EDİLDİ

Arvas ayrıca: “Yeni dönemde araştırma ve geliştirme faaliyetleri ile verimi ve tarımsal çeşitliliği arttıracağız. Toprağı, suyla buluşturacak nitelikli projeleri hızla tamamlayacak, üreticilere bolluk ve bereket getireceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımız tarım ve hayvancılık sektörünü çok önemsiyor ve destekliyor. Biz de bu hassasiyetle ile geçim kaynağı ekseriyetle tarım ve hayvancılık olan şehrimiz için avantajları rekabet üstünlüğüne dönüştürmek istiyoruz. Bu amaçla proje ve taleplerimizi güçlü bir şekilde Sayın Bakanımıza arz ettik ve destek istedik. Van’a kurmayı planladığımız ve bizzat takipçisi olduğum Van Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile ilgili bütün aşamalar ve görüşler tamamlandı. 19.03.2022 tarihinde Sayın Bakanımızın imzasıyla Van Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü kurulmasına ilişkin kararname taslağı Cumhurbaşkanlığımıza teklif edildi. Bu vesileyle de Sayın Bakanımıza teşekkür ettik.”

KENTTEKİ DİĞER TARIMSAL YATIRIMLAR İÇİN DE DESTEK TALEP EDİLDİ

AK Parti Milletvekili Arvas, Tarım ve Orman Bakanlığına yazılı olarak sunulan talepler hakkında da bilgileri paylaşarak; “Tuşba ilçemizde çalışmaları tamamlanarak Tarım ve Orman Bakanlığına teklif edilen “Turizm İmar Planı” ile ilgili bilgileri Sayın Bakanımız ile paylaştık, sahil bandında bulunan kuru marjinal tarım arazisi vasfına sahip kısmın tarım dışı amaçla kullanılması yönünde toprak koruma kurulunun kararı ile Tarım ve Orman Bakanlığına gönderilen dosyanın komisyonda kabulü için destek istedik. Erciş ve Muradiye ilçelerimiz başta olmak üzere toplam 30 yerleşim yerine sulama imkânı sağlayacak, Erciş Pay Sulama projesinin tamamlanmasını ve bölgedeki arazilerin sulamaya açılmasını talep ettik, proje ile birlikte toplam 5.865 ha saha sulamaya açılacak ürün çeşitliliğini ve üretim artacak çiftçilerimiz kazanacak.”

BARAJLAR VE SULAMA DESTEKLERİ BAKANA SUNULDU

“Çaldıran çubuklu ovasına hayat verecek, berekete getirecek Çubuklu Barajı ve Sulaması projesini uzun uğraşlar neticesinde yatırım programına aldırmıştık. Çubuklu Barajı ile brüt 4 940 ha mümbit arazi cazibeli olarak sulamaya açılacaktır. İlimiz ve bölgemiz için stratejik bir öneme haiz bu projenin 2022 yılına yapımına başlanılması için destek istedik. Muradiye ilçemiz tarıma elverişli ovaları ile potansiyeli yüksek bir coğrafyadır. Ancak bölgemizdeki yağış miktarının yetersizliği nedeniyle ciddi kuraklık yaşanmakta, buna bağlı tarımsal ve sosyo, ekonomik sıkıntılar yaşanmaktadır. DSİ Bölge Müdürlüğümüz tarafından keşif çalışmaları tamamlanan, Devetaş Mahallesi Hami mezrası mevkiinde bulunan göletin yapılmasını teklif ettik, ayrıca yatırım programında bulunan İpekyolu İlçesi Ortanca Göleti ve Sulaması, İpekyolu Erçek Baklatepe Göleti ve Sulaması, Gevaş İkizler Göleti ve Sulaması, Özalp Gültepe Göleti ve Sulaması için ilave ödenek talebinde bulunarak İpekyolu Ağzıkara Göleti ve Sulaması ile Tuşba Yemlice Göleti ve Sulaması projelerinin yapımı için izin verilmesini talep ettik.”

JEOTERMAL YATIRIMLAR KONUSUNDA ÖZEL DESTEK İSTENDİ

“Van jeolojik ve coğrafik konumu itibarı ile aktif bir tektonik kuşak üzerinde yer almaktadır. Bu nedenle jeotermal açıdan zengin bir konumdadır. Ülkemizde potansiyel oluşturan alanların yüzde 5’i ilimizde bulunmaktadır. Van’ın tektonik açıdan etkili bir kuşak üzerinde bulunmasının yanında jeolojik ve meteorolojik koşullarının da uygun olması ilimize jeotermal enerji yönünden büyük avantajlar sağlamaktadır. Van-Erciş sahası standartlara uygun olarak ısıtma ve endüstri amaçlı orta sıcaklıkta (rezervuar sıcaklığı 80 C) jeotermal enerji kaynakları bulunmaktadır. Van’daki mevcut yeraltı sıcak su kaynakları, seraların ısıtılmasında ve ekonomik bir şekilde kışın turfanda sebze tarımı yapılmasını sağlayacak niteliktedir. Van coğrafya olarak da sera yapımına uygun verimli topraklara sahiptir. Seracılık bakımından iyi bir ekolojiye sahip Van için Bakanlıktan destek istedik ve bu konu çalışma yapılmasını talep ettik.”

VAN’IN EN ÖNEMLİ PROJESİ İÇİN YATIRIMA PROGRAMINA ALINMA TALEBİ DİLE GETİRİLDİ

Arvas son olarak Van ile ilgili Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi projesinden de söz ederek: “Van’ın ekonomisine, kalkınmasına önemli katkı sağlayacak ve hayvancılık sektörünü geliştirerek, sürdürülebilirliğini teşvik edecek büyük bir proje olan Van Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili bütün çalışmalar tamamlandı. Alt yapı işlerinin 2022 yılı yatırım programına alınması hususunda talebimizi yeniledik.” Dedi. Konuyla ilgili ayrıca; “Van, Ağrı, Bitlis, Hakkâri bölge illerinde ormansız alanları yeniden etüt edebilecek, iklim şartlarına uygun ıslah projeleriyle sahayı yeniden ağaçlandıracak, güçlü bir bölgesel teşkilata ihtiyaç olduğunu ifade ederek, Van’da Orman Bölge Müdürlüğünün kurulması talep ettik. Tarımsal Üretim ve Pazarlama Alt Yapısının Geliştirerek Kırsaldaki Gelir Kaynaklarını Arttırılmasına Yönelik (IFAD) Projesi’ne Van ilimizin de dahil edilmesi, Van ve bölge illerimizin de dış kaynaklı bir projeden istifade etmesine imkân sağlanmasını talep ettik.” Sözlerine yer verildi.

Milletvekili Arvas, son olarak arz ve talep edilen konuların takipçisi olacaklarını ifade ederek, Tarım ve Orman Bakanı Sayın Prof. Dr. Vahit Kirişçi’ye kabulü ve gösterdiği yakın ilgi için teşekkür etti.

Editör: TE Bilisim