ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM- ŞABAN BEYAZSAÇ

Son dönemlerde Ankara yolunu tutan Van heyeti, Van’ın sorunlarını bakanlıklara iletmeye devam ediyor. Özellikle son yıllarda turist hareketliliğinin yaşandığı Van’da sınır kapılarının önemi bir kez daha gündeme gelirken, Ankara’ya çıkarma Van heyeti ise kentin sınır kapılarında yaşanılan sorunları ilgili bakanlıklara iletti. Sınır kenti olan Van’da Kapıköy’de turist yoğunluğu yaşanırken, 7/24 esaslı çalışması için de çağrılar sürüyor. Öte yandan Başkale’deki Gelincik ve Çaldıran’daki Çilli Sınır Kapısı ilçe için büyük önem arz ederken, yıllardır kapalı kalması ise ekonomik açıdan sorunlar oluşturmaya devam ediyor. Van Milletvekilleri Osman Nuri Gülaçar, İrfan Kartal, Abdulahat Arvas, İl Başkanı Kayhan Türkmenoğlu, Belediye Başkanları İsmail Say, Salih Akman ve Hayrullah Tanış, sınır kapılarının mevcut durumunun yanı sıra tarım ve hayvancılık konusunda da Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Nihat Pakdil ve Ticaret Bakanı Mehmet Muş’u ziyaret ederek, taleplerini iletti.

VAN HEYETİ ANKARA’YA ÇIKARMA YAPTI!

Yapılan ziyaretlere ilişkin açıklamalarda bulunan AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas, “Ekonomik önceliklerin büyüttüğü şehirlerden biri olmak hedefi ile Van’ın sahip olduğu potansiyelin ekonomiye kazandırılması, üretimin ve istihdamın arttırılarak, ticari alt yapının daha da güçlendirilmesi amaçlanmaktadır. Bu paye ile şehrimizin avantajlı olduğu özellikle tarım ve sınır ticareti konularında ilgili bakan ve bakan yardımcısı ile görüşerek karşılıklı istişarelerde bulunulmuştur” ifadelerini kullandı.

TİCARET BAKANI İLE KAPIKÖY’ÜN DURUMU KONUŞULDU!

Van’ın birçok sorunu için sürekli Ankara’ya çıkarma yaptıklarını aktaran Arvas, Ticaret Bakanı ile yapılan toplantının detaylarına da değindi. Arvas, cümlelerini şöyle sürdürdü: “ Modernizasyonu tamamlanan Kapıköy Sınır Kapısı’nda iş ve işlemlerin kesintisiz sağlanması amacıyla gümrüğün 7 gün 24 saat açık tutulması gerektiğini sayın bakanımıza ilettik. Öte yandan Türkiye ve İran arasında bulunan Van Kapıköy-Razi Kara Sınır Kapısının transit geçişlere açılması, İran İslam Cumhuriyeti ile sürdürülen yüksek düzeyli iş birliği çerçevesinde iki ülke arasında hedeflenen 30 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşması konuşuldu”

ÇİLLİ VE GELİNCİK SINIR KAPILARI DA ÖNEMLİ GÜNDEM MADDELERİ OLDU

Toplantıda, Çaldıran ve Başkale Sınır Kapılarının da açılmasının konuşulduğunu dile getiren Arvas, şunları söyledi: “Van’ın İran ile olan 290 kilometrelik sınır hattının daha işlevsel hale gelmesi ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla Çaldıran Çilli Sınır Kapısı ve Başkale Gelincik Sınır Kapısının açılması gerektiğini de ilettik. İki ülke arasında ekonomik, sınai ve ticari faaliyetlerin ivme kazanmasının önemli alternatiflerinden biri olacak Sınır Ticaret Merkezi kurulması konularını da konuştuk.”

VAN İÇİN BİR LABORATUVAR ŞART!

Van’ın ticaret anlamındaki önemine değinen Arvas, Kapıköy Sınır Kapısı üzerinden yapılan ticaretin daha verimli ve hızlı şekilde gelişmesi, sanayici ve tüccarın ihtiyaç duyduğu ham madde ve yarı mamul ithalatına yönelik Van’a gıda, hububat, tekstil, petro kimya, cam, seramikten sofra ve mutfak eşyası gibi ürünler için ihtisas yetkisi verilmesi ve ithal edilecek ürünlerin analizi konusunda tam donanımlı bir laboratuvar kurulması, toplumsal doku ve sosyal dayanışmanın önemli paydaşlarından biri olan, ekonomik hayatın vazgeçilmezi olarak gördüğümüz esnaf ve sanatkarlarımızın daha fazla desteklenmesi gerektiğini söyleyerek, bu konuda beklentileri anlattık” şeklinde konuştu.

TARIMSAL SULAMA VE GÖLET KONU DA DİLE GETİRİLDİ…

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Nihat Pakdil’e yaptıkları ziyaretin detaylarını da aktaran Arvas, “Tarım ve Orman Bakanımız Prof. Dr. Vahit Kirişçi, Bakan Yardımcısı ve Genel Müdürlerinde bulunduğu heyet 20 Eylül tarihinde Van’ı ziyaret etmiş, Bakanlığın yatırım ve projeleri konusunda bilgi almış, sektör temsilcileri ile bir araya gelmişti. Van heyeti olarak biz de iade-i ziyarette bulunarak kendilerine iletmiş olduğumuz taleplerin akıbetini öğrendik. Özellikle tarımsal sulama ve göletler konusunda ivedilikle bir çalışma yapılmasını tekrar dile getirdik” dedi.

ARVAS: VAN İÇİN BÜYÜK BİR ÖZVERİ VE SAMİMİYETLE ÇALIŞIYORUZ

Arvas, son olarak cümlelerini şöyle tamamladı: “Van’da daha fazla üretim yapılması için büyük bir özveriyle çalıştıklarını belirterek sözlerini şöyle tamamladı: “Konu ile ilgili DSİ Genel Müdürümüz Cuma günü Van’da olacak, sahada incelemelerde bulunarak gerekli çalışmaları başlatacaktır. Van’da daha fazla üretim yapılması, kamu ve özel sektör yatırımlarının artması, daha fazla istihdama imkân sağlayacak bir iklimin oluşması gayesi ile AK Parti ailesi olarak Milletvekilinden, Belediye Başkanına, İl Başkanından İlçe Başkanına bütün neferlerimizle büyük bir özveri ve samimiyetle çalışıyoruz. Yaptığımız görüşme ve toplantılarda Van’ın ekonomisine, ticaretine, tarımsal üretimine ilişkin konularda katma değer oluşturma ve istihdam sağlamaya yönelik çabalarımıza destek veren Ticaret Bakanı ile Tarım ve Orman Bakan Yardımcısına teşekkür ediyoruz.”

Editör: TE Bilisim