Milletvekili Arvas, toplantı ile ilgili yaptığı açıklamada, turizm ekonomik, sosyal ve kültürel bir olgu olarak, kalkınma ve istihdamın da önemli bir aracıdır. Turizm sektörü bacasız bir fabrika ve görünmez bir ihracat sektörüdür. Bu edenle turizmin sağladığı katma değer, bir ülkenin veya bir şehrin kalkınma hızını belirleyebilecek bir katalizör gibidir. Emek yoğun sektörlerden biri olarak turizm, özellikle gelişmekte olan bölgelerde vatandaşların desteklenmesine yardımcı olabilecek bir ekonomik kaldıraçtır. Turizm birçok sektörü etkilediği gibi yeni sektörlerin oluşumuna da katkıda bulunmaktadır.

Van'ın tarihi yapılarının restore edilip Turizm'e kazandırılması talep edildi

Van’da turizm sektörünün canlandırılması ve hak ettiği seviyelere ulaşması için topyekûn bir mücadele başlatılmalıdır. Van kendi kimliğiyle ön plana çıkabilecek dinamik bir şehirdir. Kendi simge ve değerleriyle ulusal ve küresel ölçekte pazarlanarak turizmde iddialı bir kent olabilir. İlk yerleşim yerlerinden biri olan Van, halen yaşam alanı olarak kullanılan dünya üzerindeki ender şehirlerden bir tanesidir. Bu kadim geçmişi ve tarihi eserleri gün yüzüne çıkarmak, turizmdeki çeşitliliği arttırmak ve en önemlisi Van ile ilgili farkındalık oluşturulabilecek proje ve yatırım teklifleri ile birlikte Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy ile bir araya geldik, Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan’ında bulunduğu toplantıda Van Kalesi, Gürpınar Hoşap Kalesi, Erciş Kalesi, Çaldıran Çubuklu Kalesi, Çaldıran Kupik Kümbetleri, Çarpanak Adır Adası ile Gevaş ilçesi Altınsaç Mahallesinde bulunan ve 11. Yüzyılda inşa edildiği bilinen St. Thomas Manastırı, Erek Dağı’nın eteklerinde kurulmuş olan Yedi Kilise ve Başkale ilçemiz Albayrak Mahallesinde bulunan on iki havariden biri olduğu bilinen St. Bartholomeus kilisesinin restore edilerek turizme kazandırılmasını talep ettik.

"Tuşba ve Gevaş ilçelerinde plaj yapılması konusunda destek istendi"

Kadim ve zengin bir geçmişe sahip ilimizin dört bir tarafında bulunan bu eserlerin turizme kazandırılarak, ekonomik katma değere dönüştürülmesi bölgemiz turizmi açısından son derece önemli ve elzemdir. Dünyanın en etkileyici tren yolculuklarından biri olan turistik Van Gölü Ekspresi, güzergâhı itibariyle bir nevi Anadolu turnesi gibidir. Vatandaşlar tarafından rağbet edilen Van Gölü Ekspresi turlarının arttırılması ve bu keyifli yolculuğun daha da teşvik edilmesi gerektiğini anlattık. 17. Yüzyılda bölgemizde yaşamış Ercişli Emrah ve Selvi Han, Erciş ilçemizin önemli kültürel zenginliklerindendir. Erciş’te bulunan Emrah ile Selvi kültür evinin restorasyonu içinde Sayın Bakanımızdan destek talebinde bulunduk. Yine Erciş ilçemiz sınırları içinde devam eden 270 hektarlık Zernaki Tepe Antik Kenti kazı çalışmalarının 12 ay olacak şekilde planlanmasını ve 2022 yılında ödenek tahsis edilmesini istedik. Bilindiği üzere Van’da meydana gelen depremler nedeniyle İl kütüphanesi ve kültür merkezi ağır hasar görmüş kullanılmaz hale gelmişti. Van için acil bir ihtiyaç olarak gördüğümüz İl kütüphanesinin 2022 yılı yatırım programına alınması hususunda hassasiyetimizi anlattık. Belediye Başkanlarımız ile birlikte kıyı şeridinde bulunan ve turizm potansiyeli yüksek ilçelerimizden Tuşba ve Gevaş ilçelerinde plaj yapılması konusunda destek istedik. Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy büyük bir nezaket ve samimiyetle taleplerimizi dinleyerek, istişare ettiğimiz konularda talimat verdi. Yakın ilgilerinden dolayı kendisine ve değerli yardımcılarına bir kez daha Van halkı adına teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum.

Editör: TE Bilisim