Daha önce Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün Van ziyaretinde de gündeme gelen iki önemli kooperatif 2018 programına alınırken bakanlığın bu önemli çalışmasını ve diğer birçok yatırım programını takip etmek üzere Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Danışmanları Mahmut Türk ve Erol Baykara, Van’a geldi. Ziyarette iki büyük ve önemli yatırım dışında Van Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB) yeni hizmet binasının da yakın zamanda ihaleye çıkmasının müjdesi paylaşıldı. 

 

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı eliyle Van’da son dönemlerde hayata geçirilen çalışmalar aralıksız sürerken bakanlıktan iki önemli isim Van’da bir takım incelemelerde bulundu. Van’daki çalışmaları takip etmek üzere Ankara’dan gelen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Danışmanları Mahmut Türk ve Erol Baykara, kentteki 2018 yatırımlarıyla ilgili önemli görüşmeler yaptı. Milli Eğitim Bakan Müşaviri Seyithan Razi’nin de eşlik ettiği ziyarette birçok kurum ve kuruluş da ziyaret edildi. Van Valisi Murat Zorluoğlu’nun ve Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın’ın öncelikli olarak ziyaret edilip bilgilendirildiği görüşmeler ve çalışmalar daha sonra Van TSE Bölge Müdürlüğü, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Van KOSGEB İl Müdürlüğü ziyaretlerini de kapsadı. Ziyaretlerde Van adına önemli projelerle ilgili müjdeler verildi. 

 

 

SANAYİ SİTELERİNİN ÖNEMİNE VURGU YAPTILAR! 

 

Van’daki yatırımlarla ilgili çalışmaları takip etmek üzere Van’a gelen Mahmut Türk ve Erol Baykara, uzun süredir beklenilen 2 önemli yatırımın da detaylarını paylaştı. Konuyla ilgili açıklamalarını paylaşan bakanlık yetkilileri: “Sanayi faaliyetlerinin bir plan dâhilinde gerçekleşmesi ve sürdürülebilir kalkınma anlayışı çerçevesinde yatırımların planlanması çok önemlidir. Sanayileşen ve gelişen Van’da da, planlı ve çevreye duyarlı bir sanayileşme politikası izlendiğini görüyoruz. Farklı sektörlerde faaliyet gösteren birçok esnaf ve sanatkârın oldukça dağınık bir yapıda, günümüz ticaret anlayışından uzak ve halen mahalle köşelerinde veya sokak aralarına sıkışıp kaldığına şahit oluyoruz. Bu sağlıksız koşullarda bulunan dükkân ve atölyelerde üretim yapmaya çalışan esnaf ve sanatkârlarımızın sorununa en etkili çözüm yolu Küçük Sanayi Siteleri ve Toplu İş Yerleridir” dediler. 

 

İŞSİZLİĞİN PANZEHİRİ VE DÜZENLİ YAPILAŞMANIN MERKEZİ OLACAKLAR 

 

Konuyla ilgili ayrıca şu ifadelere yer verildi: “Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak; sanayi siteleri uygulaması ile Küçük esnaf ve sanatkârlarımızı, dağınıklıktan kurtarmak ve her türlü altyapısı hazırlanmış modern toplu iş yerlerine kavuşturmayı amaçlamaktayız. Küçük sanayi siteleri, bölgesel istihdam imkânlarının artırılıp işsizlik ve çarpık kentleşme ile çevre sorunlarına çözüm bulunmasında önemli rol oynamaktadır. Çünkü benzer ve farklı iş kollarında çalışan küçük işyerlerini bir merkezde toplamakla, ihtiyaç duyulan hizmetlerin daha kolay ve ekonomik olarak karşılanabilmesini sağlamaktadır. Daha da önemlisi Sanayi sitelerine yeni teknolojilerin transferi ve uygulanması daha rahat ve maliyeti düşük olmaktadır.” 

 

 

VAN’A 3 ÖNEMLİ KAZANIM 

 

Bakanlık yetkilileri, iki önemli projenin detayları ile ilgili olarak ise şu bilgileri paylaştı: “Van’ın uzun süredir beklediği Van Gölü Orta Ölçekli Küçük Sanayi Kooperatifi; Bakanlığın 2018 yatırım programına alındı. Proje çalışmaları şu anda devam ediyor. Bakanlığımız tarafından Haziran ayına kadar projenin tamamlanması hedefleniyor. Aynı şekilde Mermerciler Sanayi Sitesi 2018 yatırım programına alındı. Mermerciler Sanayi Sitesinin proje çalışmaları tamamlandı. Van’da devam eden imar çalışmaları ile ilgili askı süresi beklenmektedir. Proje çalışmalarını Sanayi Sitesi Yönetimleri takip ediyor. Bu anlamda arazi çalışmaları ve altyapı çalışmaları için Van Valisi ve Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğu ve Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın ile görüşüldü. Birçok kurum ve kuruluş ziyaretlerimizle de projelerle ilgili görüşmeler yaptık. Bunun dışında Van OSB’nin ihalesi sürecini de kısa sürede başlatıyoruz” ifadelerine yer verdiler. 

 

Heyet öte yandan Mermerciler Sanayi Sitesi Başkanı Hasan Akdağ ve Vangölü Orta Ölçekli KSS Başkanı Fahri Solmaz’ı da ziyaret ederek proje safhasını görüşüp detaylı bilgiler aldı. 

 

İŞTE KÜÇÜK SANAYİ SİTESİNİN DETAYLARI 

 

Vangölü Orta Ölçekli Küçük Sanayi Sitesi’nin mevcut üye sayısının 310 olduğu açıklanırken bu sitenin toplam 83 hektar bir alan üzerinde kurulacağı belirtildi. Toplam istihdamın 4 bin civarında hedeflendiği sanayi sitesi için 4 ayrı büyüklük ve modelde iş yerleri planlandı. Tam 200 milyon TL civarında bir yatırım olarak planlanan yatırım çevre yolu üzerinde ve cami, lokanta, eczane, banka, itfaiye, sağlık ocağı, spor tesisi, akaryakıt istasyonu gibi komplekslere sahip olacak şekilde inşa edilecek. 

 

MERMERCİLER DE İHYA OLACAK! 

 

Van Mermerciler Sanayi Sitesi ise 68 üyeye hitap edecek şekilde tam 100 bin metrekare bir alanda üzerinde kurulacak. İhalesi bu ay içinde yapılacak olan yatırım da yine çevre yoluna 500 metre uzaklığında bir alanda inşa edilecek. Edremit ilçesinde hayata geçirilecek bu sitenin de yine birçok kompleksle birlikte inşası yapılacak. 30 milyon TL bütçeli projenin 2 yıl içinde tamamlanması öngörülüyor.

Editör: TE Bilisim