Kapanmasıyla birlikte Van'da gündemden düşmeyen Kapıköy'ün açılması için çağrılar sürerken İstanbul'daki Vanlı işadamlarından oluşan dernek ve federasyonlardan da çağrı geldi. "VAN’IN TEK UMUDU KAPIKÖY SINIR KAPISI AÇILMALI" şeklindeki çağrı yapan 3 önemli oluşum Van'daki diğer sorunları da dile getirerek Van'ın geleceği için bu 3 önemli konunun acilen çözüme kavuşturulması gerektiğini kaydetti.

 

VAN'DA TİCARET DURDU!

Van Vakfı, Van Dernekler Federasyonu, Van İşadamları Derneği tarafından yapılan açıklamada Kapıköy'ün önemine değinilirken şu ifadelere yer verildi:

"Son zamanlarda ülke genelinde ve ilimizde yaşanan olayların ve çatışmalı sürecin neticesinde Van Saray Kapıköy Gümrük Kapısı tüm geçişlere kapatılmıştır. Ekonomik ve sosyal açıdan zor dönem geçiren Van ilimizin neredeyse tek umut kapısı olarak görülen Kapıköy gümrük kapısının kapatılması yöre halkını ekonomik açıdan tükenme noktasına getirmiştir. 1.100.000 ni aşkın nüfusa sahip Van ilimiz için Kapıköy, İran ile olan ticaretin ve özellikle İranlı turistlerin Van’a gelerek tatillerini geçirmeleri açısından kullandıkları önemli bir alternatiftir. Fazla geriye gitmeden Ramazan Bayramı ve öncesinde tatillerini geçirmek üzere Van’a gelen İranlı turistlerin kent ekonomisine sağladıkları katkı ile esnaf bu zor dönemde rahat bir nefes almıştır. Kapının kapanmasından hemen önce Van’daki otellerin doluluk oranları oldukça yüksek seyrederken, esnafta İranlı turistlerin kendilerinden alışveriş yapmasından oldukça memnundu. Bu gün otellerin nerdeyse boş olduğu Van ilimizde halkımız, Kapıköy Gümrük Kapısının modernize edilerek ticaretin daha fazla artması beklentisi içinde iken kapının kapanması büyük bir üzüntü yaratmış ve ticaret durmuştur."

 

ŞİDDET BİTMELİ MÜZAKERE BAŞLAMALI!

"Van yaşanan depreme rağmen Doğu Anadolu bölgesinde nüfusu artan tek ilimizdir. Ekonomik ve sosyal olumsuzluklara rağmen kent hızla büyüme azmini geliştirmiştir.  Bu azmin devletimiz tarafından desteklenmesi gerektiğine inanıyoruz. Atılacak birkaç adım ile İlimizin daha modern, ekonomisi iyiye giden ve işsizliğin minimize edildiği bir kent olma potansiyeline sahip olduğuna inanıyoruz. Bizler İstanbul da yaşayan Van’ lı iş adamları olarak ilimizin desteklenmesi halinde her türlü zorluğun üstesinden geleceğine inanıyoruz. Van Vakfı, Van Dernekler Federasyonu ve Van İş Adamları Derneği olarak da her zaman ilimizin yanında olduk ve olmaya da devam edeceğiz. Özellikle ilimizin tanıtılması ve yatırımların ilimize yönlendirilmesi konusunda devam eden çabamızı her zamankinden daha fazla sürdüreceğiz. Özellikle son zamanlarda bölgede artan şiddet olaylarının biran önce bitmesi barış, müzakere ve çözüm sürecinin tekrar hayata geçirilerek güven ortamının tesis edilmesi ile güzide kentimiz yeniden ayağa kalkacak ve daha da güçlenerek yoluna devam edecektir."

 

3 ÖNEMLİ SORUN İÇİN ÇAĞRI GELDİ!

Devletimizin bir an önce kapıları yeniden ve daha güçlü bir şekilde açması gerektiğine inanıyoruz. Bu bizlerin, yöre halkının ve hatta ülkemiz sınırlarına yakın İran İslam Cumhuriyetine ait şehirlerde yaşayan İranlı vatandaşlarında beklentisidir. Daha güçlü ve ülkemize yaraşır bir Van için ilimizin Kapıköy Gümrük Kapısının modernize edilerek açılması, Van da beklenti oluşturan ve derin ihtiyaç duyulan vergi terkini, TOKİ geri ödemelerinin yeniden düzenlenmesi, bankalar nezdinde yaşanan sorunların aşılması gerekmektedir. Gerek İstanbul da yaşayan Van’ lılar olarak gerekse Van ilimizde faaliyet gösteren işadamlarımız olarak bu sorunların çözümünü devletimizden bekliyoruz. Kamuoyuna saygılarımızla arz ederiz.

Açıklamada VAN VAKFI BAŞKANI Müjdat ÇELİK, VAN DERNEKLER FEDERASYONU BAŞKANI  Fevzi DONAT, VAN İŞ ADAMLARI DERNEĞİ BAŞKANI Ahmet Fatih HATUNOĞLU imzası yeraldı.

Editör: TE Bilisim