ŞEHRİVAN GÜNCEL: ORHAN AŞAN - Van son yılların en güzel bayramlarından birisini bu yıl yaşadı. Önceki yıllarda devam eden çatışmalar, olaylar, gözyaşı ile gölgelenen bayramların ardından Van bir kez daha huzurlu bir bayram yaşamanın tadını çıkardı. Huzurun hakim olduğu kentte son bir yıldır kentte ciddi bir canlılık kazandıran İranlıların gelişiyle kent çifte bayram yaşadı. Van ekonomisinin yeni artısı olan İranlılar Kurban Bayramı öncesi yine kentte ciddi bir hareketlilik yaratırken esnaf bayramı erken yaşadı. Daha önce sıklıkla alışveriş için kente gelen İranlılar, son zamanlarda Van’a eğlence ve turizm için gelmeye başlarken kentte büyük bir İranlı popülasyonu oluştu. Geçtiğimiz hafta büyük bir konserin gerçekleştiği, önümüzdeki 1 aylık süreçte 4 İranlı ünlü sanatçının konser vereceği Van’da İranlılar tam anlamıyla kenti mesken tuttu.

 

Kurban Bayramı öncesi kentte tam anlamıyla İranlı bereketi yaşandı. Sadece alışverişte değil turizmde de İranlılar’ın çarpan etkisi Van ekonomisine can suyu oldu. Tatillerinin büyük bir bölümünü Van'da geçiren İranlı turistler, bayramda da Van'ın bütçesine de ciddi katkı sağlamaya devam etti.. Turizmciler, 8 ayda 266 bin İranlı turistin Van'a geldiğini söylerken, bu sayının bayram tatilinin bitiminde 350 bini aşmasını beklerken bayramdaki manzara da gelecek adına umut verdi. Gündüzleri bol bol alışveriş yapan geceleri soluğu disko ve barlarda alan İranlı turistler, Van Gölü'nde verdikleri tekne partileri, havuz ve sosyal tesislerdeki eğlenceleriyle de dikkat çekiyorlar.

 

Tatil için Van'a gelen İranlı turistler esnafın yüzünü güldürdü. Van merkeze 100 kilometre uzaklıkta bulunan Kapıköy Sınır Kapısından Van'a giriş yapan İranlı sayısı her geçen gün artıyor. Turizmciler, 8 ayda 266 bin İranlı turistin Van'a geldiğini ve bu sayının Kurban Bayramı sonu itibariyle 350 bini aşmasını bekliyor. Bayram tatili için Van'da gelen İranlılar, gündüzleri bol bol alışveriş yapıyor ve geceleri soluğu disko ve barlarda alıyor. Vanlı esnaf ise durumdan memnun kaldı. 

 

Fotoğraflar İçin Tıklayın

 

 

TURİSTLER EN ÇOK AQUA PARKI TERCİH EDİYOR

Van’da İranlı turistlere yönelik her geçen gün yeni mekanlar açılırken, en büyük ilgiyi ise Van Gölü kıyısındaki işletmeler çekiyor. Akşamları kapalı mekanlarda eğlenen İranlı turistler, gündüzleri ise soluğu Van Gölü'nde alıyor. Tekne gezilerine katılan İranlı turistler hareketli parçalarla coşup, gölün mavi sularında serinlemenin keyfini çıkarıyor. Van Gölü kıyısında geniş bir alan üzerine kurulan Van'ın ilk ve tek Aqua Parkı Divan Beach ise İranlı turistlerin en çok tercih ettiği mekan oldu. Burada gönüllerince eğlenen İranlı turistler, bol bol selfie çekti. Havuz kenarında hem serinleyen hem de hareketli parçalarla coşan İranlı turistler, eğlencenin tadını çıkardı.

 

 

İŞLETME SAHİPLERİ İLGİDEN MEMNUN

Van’da tüm otellerin yüzde yüz dolulukla hizmet verdiğini söyleyen işletme sahipleri, İranlı turistlerin Van'a ilgisinden oldukça memnun olduklarını belirtti. İşletme sahipleri, İranlı turistlerin hem eğlendiğini hem de sıcak havada Van Gölü'nde serinlediklerini söyledi. İran ile Türkiye arasındaki ilişkilerden dolayı binlerce turistin Van’ı tercih ettiğini söyleyen işletme sahipleri, gelen turistlerin kent ekonomisine büyük katkı sağladığını belirtti, İranlı turistler ise Türkiye'yi çok sevdiklerini, Van’da iyi zaman geçirdiklerini belirterek, “İran'a yakın olduğu için sürekli alışverişimizi Van'dan yapıyoruz. Bayramımızı geçirmek içinde buraya geldik. Buradan çok memnunuz. Geziyoruz ve eğleniyoruz. Bundan sonrada tatilimizi Van’da geçirmeyi planlıyoruz.” Dedi.

 

 

ÇARŞI PAZAR İRANLI!

Öte yandan tatil ve eğlence ile birlikte, kent ekonomisine ciddi paralar bırakan İranlılar bu bayramda da yine rekor kırdı. Geçtiğimiz yıllarda sadece Nevroz Bayramı ve bayram arifelerinde bir kaç günlüğüne Van’a gelen İranlılar yıl boyu Van’a akın etmeye devam etti. İranlılara özel konserlerin düzenlenmeye başladığı kentte edinilen bilgilere göre yıl sonuna kadar otel rezervasyonlarında neredeyse yüzde 100’e ulaşan doluluk oranları yakalandı. İran’ın önemli isimlerinin Van’da vereceği konserler dizisinin Eylül ve Ekim ayında devam edeceği de öğrenilirken turistlerin ekonomiye bıraktığı para da mutlu etti. Vanlılar ile birlikte dolup taşan Van cadde ve sokakları İranlılar’ın da birleşmesiyle tam anlamıyla kenti coşturdu. Bayram öncesinde adım atmanın imkansız hale geldiği Van’ın alışveriş mekanlarında alışveriş rekoru kırıldı. Esnaflar İranlı turistlere ürün yetiştirmekte zorlanırken bayram öncesi yaşanan bu yoğunluk kentte ciddi katkı sağladı.

Editör: TE Bilisim