ŞEHRİVAN HABER: HAKAN İZGİ-SİBEL ASLAN

Van İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği ile İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği işitme engelli ve sağır bireylerin adalet sisteminde yaşadıkları sorunları ortaya koymak ve bu konuda hazırlanan birtakım projeleri, araştırmaları kaynak olarak gösterip, hepsini tek bir kaynak altında yaygınlaştırmak amacıyla ‘İşitme Engelli ve Sağır Bireylere Yönelik Hukuki İzlem ve Tespit Raporu’ hazırladı. Avukat Zeynep Çakır ile Avukat Sinan Taşdemir tarafından hazırlanan raporda, işitme engelli ve sağır bireylerin adalete erişim noktasında yaşadıkları sıkıntılara dikkat çekiliyor. Türkiye’de işitme engelli ile sağır bireylerin sayısı 2 milyon 200 bin kişi olmasına rağmen işitme engelli ve sağırlara yönelik bir raporun hazırlanmaması, birtakım tespitlerin yapılmaması, yapılsa bile çözüm önerilerinin uygulanmaması raporun hazırlanışının bir başka amacı.

İŞİTME ENGELLİ BİREYLERİN KARŞILAŞTIKLARI HAKSIZLIKLARIN ORTADAN KALDIRILMASI HEDEFLENİYOR

Raporla birlikte bu alanda farkındalık yaratmak ve işitme engelli ile sağır bireylerin adalete erişimde yaşadıkları sorunları dile getirmek, bahsedilen ya da bahse konu edilmeyen sorunların çözümü, engelli bireylerin hak kaybına uğramasının önüne geçilmesi ve hak arayışında olan engelli bireylerin karşılaştıkları haksızlıkların ortadan kaldırılması hedefleniyor. Bu kapsamda yayınlanan raporla birlikte adliyelerde, noterlerde, duruşma salonlarında, mahkeme kalemlerinde, icra müdürlüklerinde yaşanan sorunların tespit edilerek, sorunların bilinirliğini ve çözüme kavuşturulması kolaylaştırılacak.

TAŞDEMİR: RAPORDA İŞİTME ENGELLİLERİN YAŞADIKLARI SORUNLAR ELE ALINDI

Raporla ilgili Şehrivan’a görüş veren Avukat Sinan Taşdemir, raporun hazırlanma amacını ve raporun ne tür katkısının olacağını anlattı. Taşdemir, raporda işitme engelli ve sağır bireylerin adalete erişimde yaşadıkları sorunların yer aldığını dile getirerek şunları söyledi: “Rapor, dezavantajlı gruplar arasında olan engelli gruplarından işitme engelli ve sağır bireylerin tanınması, anlaşılması ve adalete erişimde yaşadıkları sorunları aktarmak adına tecrübelerimiz ve araştırmalarımız doğrultusunda hazırlandı. İşitme engelli ve sağır bireyler söz konusu olduğunda çokça karıştırılan kavramları açıklayan rapor, işitme engelli ve sağır bireylerin özellikle adalete erişim sürecinde yaşadıkları zorlukları sade ve anlaşılır bir biçimde ortaya koymakta. Raporda sunulan çözüm önerileri de bahse konu sorunların yarattığı ciddi sorunların aslında ne kadar basit şekilde çözülebileceğini göstermekte. Kıymetli meslektaşım Avukat Zeynep Çakır ile birlikte gözlemlenen ve raporda ortaya konulan sorunların çözüme kavuşturulması, işitme engelli ve sağır bireylerin adalete erişim sürecine katılımını olumlu yönde etkileyecektir.”

ÇAKIR: RAPORDAN ÜMİTLİYİM

Avukat Zeynep Çakır, raporun amacının farkındalık oluşturmak olduğunu ifade ederek şunları kaydetti: “İşitme engelli ve implantlı bir birey olarak yaşadığım tecrübelerden hareketle STK bünyesinde elde ettiğimiz verilere de dayanarak değerli meslektaşım Avukat Sinan Taşdemir ile oluşturduğumuz bu rapordan çok ümitliyim. Çünkü bu alan çok az çalışılan bir alan olmakla birlikte bu alandaki sorunların da çözümü var. Raporla, Türk İşaret Diline daha çok önem verilmesi, kalifiyeli tercümanlar, indüksiyon döngü sisteminin yaygınlaştırılması bu bireylere yönelik farkındalık oluşturulması gibi çözümlerin uygulanmasını hedefliyoruz.”

“ÇÖZÜMLERLE BİRLİKTE SORUNLAR ORTADAN KALKACAK”

Çakır, belirtilen sorunların çözüme kavuşmasıyla engelli bireylerin yaşadığı sorunların ortadan kalkacağını belirterek, “İki hukukçu olarak bu raporun yargı makamlarınca, adalet bakanlığınca dikkate alınması yeterli olmayacak. Belirttiğimiz çözümlerin yerine getirilmesi işitme engelli ve sağır bireylerin adalete erişimindeki engelleri ortadan kaldıracaktır. Biz dünyayı bir kaldıraçla oynatalım demiyoruz, o kaldıracı siz getirin biz gerisini hallederiz diyoruz. Umarız ki bu çözümler bir an önce uygulanır ve işitme engelli ve sağır bireylerimiz de diğer bireyler gibi eşit ve adil koşullar altında BM Engelli Hakları Sözleşmesi başta olmak üzere erişilebilirlik kapsamında adalete erişim sağlayabilirler” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim