ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-ŞABAN BEYAZSAÇ

Van Gölü’nün birçok sahilinde kuraklık ve küresel ısıtma sonucu su seviyesi azaldığı için suyun altındaki tonlarca evsel atık da yüzeye çıkıyor. Arıtma tesisinin devreye alınması ile birlikte bir taraftan da gölde dip çamuru temizliği yapılırken, buna rağmen belli noktalardaki olumsuzluklar sürüyor. Gölü kirlilikten arındırmak amacıyla başlatılan balçık ve dip çamuru temizlik çalışmaları devam etmesine rağmen yıllardır kötü görüntülere ve kokuya maruz kalan İskele Mahallesi, bu sorunlara maruz kalmaya devam ediyor.

Bir zamanlar vatandaşların deniz bisikleti için akın ettiği sahil, çöpten ve bataklıktan geçilmez bir hal alırken, kirli su ve evsel atıkların yarattığı tahribat da göle zarar veriyor. Arıtma ve temizliğe rağmen İskele’de kirlilik ve koku sürerken konuyla ilgili Şehrivan’a değerlendirmelerde bulunan Van Çevre Derneği Yönetim Kurulu (ÇEVDER) Başkanı Ali Kalçık, Akköprü, Kirmen ve Şamran Kanalı’ndan gelen atıkların İskele Sahili’ne döküldüğünü belirterek, oralarda yaşayan vatandaşların ise bu durumdan ciddi anlamda rahatsızlık duyduğunu söyledi.

KALÇIK: İSKELE SAHİLİNİN DURUMU İÇLER ACISI

İskele Sahili’nin kirlilik sorunuyla ilgili açıklamalarda bulunan Van Çevre Derneği Yönetim Kurulu (ÇEVDER) Başkanı Ali Kalçık, kentteki üç tane derenin sahilde birleştiğini söyledi. Kalçık, “Akköprü, Kirmen ve Şamran Kanalından gelen atıklar İskele Sahili’ne dökülüyor. Buralardan gelen tüm pislikler tüm sahili kirletiyor. Bundan dolayı da sahil hem kötü kokuyor hem de kirlenmeye devam ediyor. İskele ve çevresinde yaşayan vatandaşlar bu durumdan ciddi anlamda rahatsızlık duyuyor. Bunun yanında Van’a gelip İskele Sahili’ni ziyaret eden insanlar içinde ciddi anlamda rahatsızlık gösteriyor. Kentin en önemli sahillerden biri olan İskele Sahili’nin bu durumda olması çok vahim.” dedi.

KALÇIK: SAHİL ÇÖPTEN VE KİRDEN GEÇİLMİYOR

Sahilin bir zamanlar vatandaşların uğrak yeri olduğunun altını çizen Kalçık, “Sahilde bulunan deniz bisikletleri için insanlar oralara akın ediyordu. Öte yandan benim çocukluk yıllarımda oralardaki tüm sahil alanlarında sahile girebiliyorduk. Oraların müthiş bir kumsalı vardı. İnsanlar oralara gelip denize giriyordu ama şimdi artık denize girmeyi bir tarafa bırakın, yürümek bile zorlaştı. Çöpten, kirden ve 3 derenin yarattığı bataklıktan dolayı sahil geçilmez bir hal aldı. Evsel ve kanalizasyon atıkları da oraları kirletmeye devam ediyor. Orası da bir çorap sistemiyle çözülebilir. Ancak yıllardır devam eden sorun için bu çözüm önerileri ne dinliyor ne de yapılıyor” diye ekledi.

“KİRLİLİK VAN GÖLÜ’NÜ TEHDİT EDİYOR”

Sahildeki bataklıkların pislikten dolayı oluştuğunu hatırlatan Kalçık, devamında şunları söyledi: “Oraya dökülen atıkların önü kesilse kısa zamanda temiz bir sahil elde etmemiz mümkün. Kirliliğin önü kesilse Van Gölü kendi kendini temizleyebiliyor. Bataklıklar sıcak havalarda kötü kokmaya başlar. Bataklıkların ise sazlıklarla karşılaştırılmaması gerekiyor. İskele Sahilinde oluşan bataklık evsel atıkların ve kanalizasyonların oluştuğu kirliliktir. Sazlıklar ise filtre görevi görürler. Bu anlamda Van Denizi korumalıyız bu tür sahillerdeki kirlilikleri önlemeliyiz.”

“GÖLE KANALİZASYON VE EVSEL ATIKLAR GİRİYOR”

Gölü’ne akan derelerin temizlenmesi gerektiğini vurgulayan Kalçık, “Yerleşim alanlarında geçen derelerin mutlaka temizlenmesi gerekiyor. Sorunu büyütmenin bir anlamı yok. Sorun belli ve çözümleri de gayet açık. Kirlilik ve kokuya etki eden nedenler bellidir. Bununla ilgili nasıl bir yol izlenilmesi gerektiğini de açıkladık. Van Denizi’ne ciddi anlamda kanalizasyon ve evsel atıklar giriyor. Yıllar önce temizlik işleri müdürlüğünden yapılan açıklama da kentin içinden geçen yani saydığımız 3 dereden 3 ay içerisinde 100 ton evsek atık topladıklarını söylemişti. Bu sayının abartıldığını düşünelim ve 50 ton olarak değerlendirelim. Bu sayı bile Van Gölü’nün geleceği için tehdit oluşturuyor. Sadece 3 dereden bu kadar kirlilik gidiyorsa kentin dört etrafında göle giden dereleri siz düşünün” şeklinde konuştu.

“ARITMALARA İHTİYAÇ VARDIR”

Van Gölü’nün temizliği için farkındalığın çözüm olmadığını belirten Kalçık, şunları kaydetti: “Sorunun çözümü karar vericilerdir. Kirliliğe neden olan etkenlerin ortadan kaldırmaları gerekiyor. Biz dereleri kirletmezsek dereler temiz olacak, ondan sonra sahil de temiz olacak ve Van Gölü de ter temiz gelecek nesillere kalacak. Arıtmalara ihtiyaç vardır ve yapılan arıtmanın ise sürekli çalışması gerekiyor. Yerleşim yerlerinde arıtmaların olması gerekiyor. Göl için bir sürü kanun çıkarılmaya çalışıyor. Peki, buna kim engel oluyor ki? Sorunun derhal çözüme kavuşması gerekiyor”

Editör: TE Bilisim