ŞEHRİVAN GÜNCEL / ORHAN AŞAN - Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Van Kedisi Araştırma Merkezi'nde koruma altında bulunan Van Kedileri, kış aylarının başlamasıyla birlikte sıcak kapalı alanlara alınmaya başlandı. 

Van’ın dünyaca tanınan, kentin önemli bir değeri olan ve nesli koruma altına alınan bir gözü sarı bir gözü mavi Van kedileri yaz aylarında olduğu gibi artık kışın da güneşli ve sıcak havalarda bahçeye çıkarak, gezinti ihtiyaçlarını giderebilecekler. 

 

Fotoğraf için tıklayın 

 

VAN KEDİLERİ KAPALI BAHÇEYE ALINDI

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Van Kedisi Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdullah Kaya, Van kedilerinin yaşama ve barınma alanı olan ‘Kedi Evi’ni zorlu kış şartlarına hazır olduğunu belirterek, “Bin 700 rakımda olan bir şehiriz. Dolayısıyla Van Kedisi Araştırma Merkezi olarak bizim kış her haline hazırlıklı olmamız gerekiyor. Van kedileri sert kış şartlarına rağmen sıcak bir yuvaya sahipler. Dışarıda eksi 10, 15 derece soğuk oluyor, sıcak bir ortama alışmış Van Kedilerinin o havada durması çok zor. Kışın da bu kedilerin dışarı ihtiyacı, gezinti ihtiyacı oluyor. O soğuk dönemler boyunca hayvanların üstü kapalı bahçelerde gezinti yapmalarını sağlıyoruz. Bu şekilde kışın da hayvanların rahat edebileceği fizyolojik şartları sağlıyoruz.” dedi.

 

 

ODA SICAKLIĞINA ALINIYORLAR

Prof. Dr. Kaya, özellikle kedilerin yavruladığı dönemlerde hassas olduklarını, daha çok sıcaklık ve enerjiye ihtiyaçları olduğunu söyledi. Prof. Dr. Kaya, “Biz kediler için oda ısısını yeterli buluyoruz. 22 ile 25 derece arası bir denge kurmaya çalışıyoruz. Bizim ısıtma sistemiz üniversiteden bağımsız bir şekilde işliyor. Ortamı ısıtmaya daha erken başlıyoruz, daha geç son veriyoruz. Çünkü yavrulu dönemlerde bizim daha fazla sıcaklığa ihtiyacımız oluyor. Hayvanın hava şartlarına bağlı olarak daha fazla enerjiye ihtiyacı olabilir, biz beslemesini ona göre ayarlıyoruz. Yazın üstü açık, daha geniş dış gezinti bahçeleri var, orada geziyorlar. Kışın da sıcak günlerde o bahçeler açık geziyorlar. Ama kışın sert soğuk günlerinde o bahçeler kapatıp, iç bahçeleri açıyoruz, kedinin gezinti ihtiyacını karşılamaya çalışıyoruz. Yazın yaz bahçesinde, kışın da üstü kapalı kış bahçesinde kedilerin gezinti ihtiyacını karşılamaya çalışıyoruz.” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim