Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Van Kedisi Araştırma Merkezi’nde koruma altında bulunan kedilerin saf ırkının elde edilmesi ve neslinin korunması için alınan koruma tedbirleri arttırıldı. 


Açıklamalarda bulunan Van Kedisi Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdullah Kaya, kampus içerisindeki kedi evinde koruma altında tutulan Van kedilerinin neslinin devamı ve ırkının saflığı açısından son derece önemli olan mali denetim, soy kütüğünün oluşturulması, genetik, biyokimyasal ve fenotipik çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Van Kedisi Araştırma Merkezi’nin bu yıl içerisinde yaptığı çalışmalardan söz eden Prof. Dr. Abdullah Kaya, “2016 yılı faaliyet raporumuza baktığımızda geçen yıllardan devraldığımız çalışmalarımıza yeni çalışmalar da ilave ederek devam ettiriyoruz. Bizler araştırma merkezi olarak Van kedilerinin neslinin saflığını korumak ve bunun daha sonraki nesillere daha sağlıklı ve orijinal bir şekilde aktarılması çalışmalarını yürütüyoruz. Bu nedenle gerek mali olarak denetim altında olmaları, gerekse Van kedisinin has özellikleri açısında önemli olan genetik çalışmalar, biyokimyasal çalışmalar ve fenotipik özellikleri üzerinde yaptığımız çalışmalar devam etmektedir” dedi.
Van kedilerinin kayıt altına alınması adına soy kütüğü çalışmalarına da başladıklarını ifade eden Kaya, “Bu tarz çalışmalarımızın gerek kayıt altına alınması, gerek bunların takip edilmesi noktasında daha önce başlattığımız kedilerimizin soy kütüklerinin oluşturulması çalışmalarımız devam etmektedir. Peki, bu çalışmalar bize neyi sağlayacak? Bu çalışmalar bu hayvan türünün bir sonraki neslinin daha sağlıklı, daha öngörülebilir ve neslin bozulmadan devamını sağlayacak. Yani 10 yıl sonra bugün ne olmuş? Ya da bu hayvanlar nereden nereye gelmiş, hayvandaki saflaştırma çalışmaları hangi aşamadadır? Gibi bilgileri takip etmemize olanak sağlanacak. Bu da soy kütüğü kayıtları ve diğer çalışmalarımızla mümkün olabilecek” ifadelerini kullandı.



“HER MEVSİM VAN KEDİSİ YAVRULARINI SEVEBİLİYORUZ”

Geçtiğimiz sene Van kedilerinin her mevsim yavrulaması noktasında başlatılan çalışmanın da başarılı bir şekilde devam ettiğini ifade eden Kaya, “Bu kapsamda 2015 yılı Şubat ayından itibaren Van Kedisi Araştırma Merkezi’mizde doğan yavru kedilerimiz var. Halen doğumlar devam ediyor, bunlar mevsimsel olarak da devam edecektir” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim