ŞEHRİVAN HABER: MERAL YILDIZ - Son dönemlerde kentin önemli yatırım ve projelerle buluştuğu bir süreçte Van adına bir ‘hayal’ proje daha gerçek oluyor. Kurgusu uzun zamandır yapılan Van Kent Müzesi Van Büyükşehir Belediyesi ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı eliyle hayat buluyor. Van Sanat Okulu’nun eski binasının yerinde, tarihi binaya yapılacak olan Kent Müzesi için hem belediye hem de DAKA, tüm kenti katılımcı olarak işin içine katarak Vanlı’nın sürece dahil olduğu bir müzeyi kurmak istiyor.

 

VAN’A DEĞER KATACAK MÜZENİN STARTI VERİLDİ...

 

Van’da son dönemlerin en prestijli projelerinden birisi olan Van Kent Müzesi için kollar iyice sıvandı. Vali ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu’nun göreve başladıktan sonra programa aldığı önemli projelerden birisi olan Kent Müzesi’nde artık sona yaklaşılırken Büyükşehir ve DAKA eliyle Vanlı’nın da sürece dahil olduğu proje için ortak çalışmalar başladı. Vanlı’nın kendisini ait htiği ve direkt katkı sunduğu bir proje olan Van Kent Müzesi için çalıştaylar başlatıldı. İki kurum tarafından başlatılan çalışma için iki kurum çalıştay serisi başlatırken kentin önemli ve geçmişini bilen isimlerle görüşmelere başladı. Halihazırda Van’ın yakın tarihine ışık tutacak bir çalışmanın taslak olarak hazır olduğu çalışmada tüm Vanlıların da katkı sunacağı bir müze çalışması ile çalışan kurum kenttekilerin de görüşlerini dinleyerek işe start verdi. Paydaşların projeyi tanıttığı ve kenttekilerin görüş bildirdiği proje yapılacak olan ikinci çalıştayın ardından ihale süreciyle birlikte hemen başlanacak. Öte yandan toplantıda elinde Van’ın tarihine ışık tutacak tüm desteklerin verilmesi konusunda da halka çağrı yapıldı.

 

Van’da son dönemlerin en prestijli projelerinden birisi olan Van Kent Müzesi için kollar iyice sıvandı.

 

Vali ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu’nun göreve başladıktan sonra programa aldığı önemli projelerden birisi olan Kent Müzesi’nde artık sona yaklaşılırken Büyükşehir ve DAKA eliyle Vanlı’nın da sürece dahil olduğu proje için ortak çalışmalar başladı. Vanlı’nın kendisini ait htiği ve direkt katkı sunduğu bir proje olan Van Kent Müzesi için çalıştaylar başlatıldı. İki kurum tarafından başlatılan çalışma için iki kurum çalıştay serisi başlatırken kentin önemli ve geçmişini bilen isimlerle görüşmelere başladı. Halihazırda Van’ın yakın tarihine ışık tutacak bir çalışmanın taslak olarak hazır olduğu çalışmada tüm Vanlıların da katkı sunacağı bir müze çalışması ile çalışan kurum kenttekilerin de görüşlerini dinleyerek işe start verdi. Paydaşların projeyi tanıttığı ve kenttekilerin görüş bildirdiği proje yapılacak olan ikinci çalıştayın ardından ihale süreciyle birlikte hemen başlanacak.

 

Van Büyükşehir, DAKA işbirliğiyle hayata geçirilmesi planlanan Van Kent Müzesinin birinci çalıştayı bir otelde gerçekleştirildi. Toplantıya Van Valisi Murat Zorluoğlu, Van TSO Başkanı Necdet Takva, İl Kültür Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. Toplantıda ilk olarak konuşan Van Endüstri Meslek Lisesinin ilk mezunlarından olan Şefik Kaptaner, okuldaki anılarını anlattı.

 

 

PARİN: BUGÜN VAN İÇİN TARİHİ BİR GÜNDÜR

 

Kaptaner’in ardından konuşma yapan Van YYÜ Sosyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Suat Parin, Van’ın kültürel mirasının binlerce yıl öncesine dayanan bir memleket olduğuna dikkat çekerek, çok sayıda medeniyet başkentlik yaptığını ifade etti. Parin, kent müzesinin Van için gecikmiş bir proje olduğunu belirterek, “Kent müzesi kent tarihinde çok önemli bir yere sahiptir. Bugün Van için tarihi bir gündür. Şehir ve insan ilişkisi en genel anlamda bir vefa ilişkisidir. Şehirlerin en önemli detayları kent müzeleridir. Kent müzeleri kent kuşaklara şehrin geçmişini sunan hafıza mekanlarıdır. Kentle ilgili en önemli detaylar kent müzelerinde yer alır. Kent müzelerinin ilk örneği Amerika’da 19’uncu yüzyılda oluşturuldu.” Dedi.

 

“VAN YAKILIP YIKILDI”

 

Parin konuşmasının devamında Amerika’nın ardından Avrupa’da da ulusal müzelerin kurulduğunu vurgulayarak, “Daha sonraları farklı temalarla kent müzeleri oluşturuldu. Türkiye’de ilk kent müzesi 1970’l yıllarda başlar. Daha sonraki yıllarda kent müze sayısı artmıştır. Neden Van’a kent müzesi şarttır derseniz şunları söylemekte fayda var. Van belleğini kaybetmiş bir şehirdir. 19’uncu yüzyılda çok zengin bir kimliğe sahip olan Van, 1918 yılında yaşanan Ermeni olaylarında yakılıp yıkıldı. Daha sonra Van yerleşkesini değiştirmek zorunda kalmıştır. Devamında Van yaşadığı depremler ve göçlerle sürekli travmalar yaşamak durumda kamıştır. Bellek yitirme insanlarda olduğu gibi kentlerde de yaşanmaktadır. Van maalesef belleğini kaybetmiş bir şehir olarak durmaktadır. Van kent müzesi bunun için tarihi bir adımdır. Şuanda Türkiye’nin birçok ilinde onlarca kent müzesi bulunurken, kent tarihi 7 bin yıllık olan Van’ımızda müzelerin açılmamış olmasından dolayı hepimiz sorumluyuz. Van kent müzesi bu talihsizliği ortadan kaldıracak olan bir çalışmadır.” Şeklinde konuştu.

 

PARİN: VAN’IN URARTULARA BAŞKENTLİK YAPTIĞINI BİLMEYENLER VAR

 

Parin konuşmasını şu ifadelerle tamamladı: “Son dönemde 3 merkez ilçede yaptığımız yüz yüze anketlerde, çok ilginç cevaplarla karşılaştık. Örneğin Van’ın eski adının Tuşba olduğunu bilen çok az insan var. Van’ın Urartulara başkentlik yaptığını bilmeyenlerin sayısı da çok yüksek. Bir kentin geçmişini bilmeyenler kentin geleceğini kurmakta da sıkıntı yaşar. Van Sanat Okulu Van için ne kadar önemli ise tekel binası da Van için çok kıymetlidir. Van kent müzesi bu kentin keşfedilmemiş değerlerini temsil eden ve yeni müzelerin doğmasına imkân sağlayan bir işleve sahiptir.”

 

GÜRAY: VAN DEPREMLERDE BÜYÜK YIKIM YAŞAMIŞTIR

 

Van kent müzesinin projesini açıklayan Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, “Anadolu’da Van kadar çok çile çekmiş ve Vanlılar kadar acı yaşamış başka bir toplum olduğunu düşünmüyoruz. Özellikle 1915 yıllarında Ruslar ve Ermeniler tarafından işgal edilmiş, yakılıp, yıkılmış ve büyük katliamlara tanıklık etmiştir. Van, 1946, 1976 ve 2011 depremlerinde büyük yıkım ve kayıplar yaşamıştır. Tüm bu alanların yanında insani ve maddi kayıplarla birlikte kültürel ve sosyal kayıplar da yaşamıştır. Bu yüzden ne yazık ki memleketimizin bir kent hafızası olmamaktadır.” Dedi.

 

“BU PROJENİN HAYALİ BİLE BİZİ ÇOK HEYECANLANDIRIYOR”

 

Güray, “2018 güdümlü proje desteği kapsamında bir kısmı kalkınma ajansımız, büyük oranda da Van Büyükşehir Belediyesi kaynaklarıyla toplam 7,5 milyon TL tutarında bir proje hazırlandı. Bu projeyi Kalkınma Bakanlığımız onayladı ve projemize start verildi. Bu projemizin bizlerde uyandırdığı heyecan, ortaya çıkacak eserin önemi ve kıymeti yaklaşık 9 yıldır DAKA olarak bölgede faaliyet gösteriyoruz ve şimdiye kadar yüzlerce proje hayata geçirdik. Ancak bu projenin hayali bile bizi çok heyecanlandırıyor. 2018 yılı sonunda eski Sanat Lisesinin Van Kent Müzesi olarak kentte kazandırılmasını ümit ediyoruz.” İfadelerine yer verdi.

 

GÜRAY PROJENİN DETAYLARINI AÇIKLADI

 

Projenin hedeflerini anlatan Güray, “Kent dokusuna katkı sağlamak, eğitim altyapısını geliştirmek, kültürel mirasın korunmasına ve turizmin gelişmesine katkı sağlamak.” Dedi. kurulacak olan kent müzesinin bölümlerini sıralayan Güray, “Okul belleği, Selçuklu, Osmanlı dönemleri Van tarihi, el sanatları (savat işçiliği), Van gelenek ve görenekler, Van mutfağı,

Van’da geleneksel çocuk oyunları, Van’da spor ve Van’da önemli şahsiyetler.” İfadelerini kullandı.

 

KENT MÜZESİNDE YOK YOK

 

Güray konuşmasının devamında şunları söyledi: “Bahçenin güney bölümünde kent müzesinin ana girişinin bulunduğu alan yer almakta. Bu alanda Van kültürünün geleneksel yaşamı anlatılmaktadır. Bahçenin güneydoğu kısmında köy hayatını yaşatmak adına içinde tandırın olduğu balmumu heykellerden simgesel Van evi yer almaktadır. Hemen bunun yanında yine balmumu heykellerden simgesel Van kahvesi bulunuyor. Köy hayatının canlandırıldığı bu alanda 1 adet yöresel çeşme, 1 adet yöresel kuyu, 1 adet kalak bulunacaktır. Güneydeki bahçenin orta kısmında geleneksel çocuk oyunları alanı bulunuyor, bahçede değişik alanlarda konumlandırılarak oyunların doğal ortamda sergilenmesi sağlanacaktır. Bahçenin kuzeyinde modern tarzda bir tasarım uygulanmıştır. Restitüsyon projesine göre binanın kuzeybatısında yıkılmış olan bina döşeme izi olarak zemin döşemesinde belirtilmiştir. Bahçenin kuzeydoğu kısmında şehrin buluşma noktası haline getirecek bir kafeterya da bulunacaktır.”

 

ZORLUOĞLU: VAN TURİZMİN KALBİ OLDU

 

Toplantıda son olarak konuşma yapan Van Valisi Murat Zorluoğlu, “Gerçekten ben burada değildim ama sizler burada yaşıyorsunuz ve çok kısa bir süre öncesine kadar Van’ın gündemiyle şu an ki Van’ın gündeminde olan konularına baktığımızda hakikaten şükretmemiz gerektiğini düşünüyorum.” Dedi. Terörün bitmesiyle, Van’ın Turizm kalbi olduğuna dikkat çeken vali Zorluoğlu, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Terör, kan, gözyaşı, ölümler, sabah çocuğunu okula gönderen annelerin endişeleri, Sabah evden çıkıp Dükkânı açıp açamayacağı konusunda kuşkuları olan esnaf, terörün batağına çekilmiş gençlerimiz, çocuklarımız, evlatlarımız, kardeşlerimiz bu şehrin gündemi çok kısa zaman öncesine kadar meşgul ettiğini görüyorduk. Çok şükür hep birlikte, sizlerle verdiğimiz mücadele neticesinde bugün Van artık Turizm ile sanayisi ile esnaf ile şehrin mimarisi ile kültürü ile sanatıyla artık ilgili olarak konuşmaya ve tartışmaya başladık. Bugün de bu vesileyle buradayız, inşallah sizlerin dokunuşlarıyla bu proje çok daha mükemmel bir hale gelecek ve uygulamasına başlayacağız. İkram Bey bu işin fikir babasıdır, ikram Bey üzerinden doğu Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından bana İntikal ettirildi, Bu nedenle İkram Kali Bey'e teşekkür etmek istiyorum.”

 

“VAN 2019’A ÇEHRESİNİ DEĞİŞTİRECEK BÜYÜK PROJELERLE GİRECEK”

 

2018 yılında Van’ı çok büyük projelerin beklediğini söyleyen Zorluoğlu: Büyükşehir Belediyesi olarak gerçekten 2018 yılında çok önemli Vizyon projelerimiz var. Bu projenin çok daha fevkinde, çok daha büyük projelerimiz var ama bu proje özel bir proje şehrin kimliği, şehrin tarihi kültürü için ve gelenekleri için çok değerli bir proje, biliyorsunuz 2018 yılında büyükşehir belediyemiz Hakikaten bu şehrin Uzun yıllardan beri beklediği büyük projeleri uygulamaya koyuyor. Geçtiğimiz günlerde Bu Şehrin en kıymetli değerlerinden bir tanesi olan Van denizini, yani Van Gölü'nü kurtaracak çok önemli bir projeyi başlattık. Atıksu arıtma tesisi ihalesini gerçekleştirdik, birkaç gün içerisinde de sözleşmesini İnşallah yapıyoruz, tarihi belli oldu ve bu atıksu arıtma tesisi 2 yıl içerisinde tamamlanıp hizmete girdiğinde, artık şu anda yüzde sekseni hiç arıtılmadan doğrudan Van denizine deşarj ediliyor. Tamamı Biyolojik arıtma ile arıtılarak İnşallah Van denizine deşarj edilecek, diğer en önemli olan çevre projemiz katı atık tesisimizin ihalesi yapıldı.” Diye konuştu.

 

“ESKİ MÜZE BİNASININ YIKTIK BELEDİYEMİZE AİT BİNALARI YIKIYORUZ”

 

Zorluoğlu, Van için hayati bir projeyi uygulama koyduklarına vurgu yaparak, “Mevcut çöplerin bulunduğu alan rehabilite edilecek, kapatılacak O alanın hemen yanında bir ayrışma tesisi, bir Fermantasyon tesisi kuracağız yeni bir düzenleme depolama alanı oluşturacağız. İlçelerimizin çöplerini toplayacak şekilde 4 tane ilçemizde transfer istasyonları kuracağız ve İnşallah mevcut çöp alanında enerji üreteceğiz. Bu projede belediyemiz bir kuruş para harcamayacak, elde edilecek enerjinin bir bölümünde İnşallah belediyemiz gelir elde etmiş olacak. Bu projeyi İnşallah bu sene başlayıp önümüzdeki yıl tamamlamayı düşünüyoruz. 2018 yılı vizyon projelerinden biri beni çok heyecanlandıran büyük projemiz yeni faaliyetlerine başladığımız kent meydanı projesi geçtiğimiz hafta başladı bu hafta tamamlandı. Eski müze binasının yıktık belediyemize ait binaları yıkıyoruz, Zaten eski belediye binası yıkılmıştır. 25 bin metrekarelik alanda kamuya aittir mükemmel bir kent meydanı planlamamız var. Bununla ilgili bakanlar kurulu kararı geçtiğimiz gün çıktı ve resmi gazetede yayınlandı.” Şeklinde konuştu.

 

ZORLUOĞLU: 2019’DA BİTİRECEĞİZ

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Van’a yaptığı ziyarette Van’dan övgüyle bahsettiğini söyleyen Zorluoğlu, “Kendi talimatları çerçevesinde bizim yaptığımız bir çalışmadır dediği meydan, tamamlandığında altında bin araçlık bir otoparkı ile üstünde şehrin çok çeşitli kesimlerin, çok farklı etkinlikler düzenlenebileceği 25 dönümlük Meydanı ile hakikaten bu şehrin Merkezini başka bir hava yapıyor ve bununla ilgili olarak çok profesyonel bir ekip ile çalışıyoruz. şu anda burada özel mülk sahipleri ile de uzlaşma çalışmalarımız başlıyor. Bugün Buna da son şeklini vereceğiz ve yine çok kısa bir süre içerisinde orada faaliyete başladığımızda yani yapım faaliyetine başladığımızda hedefimiz 2019 yılı sonuna gelmeden tamamıyla bitirip hizmete sunulmasıdır.” Dedi.

 

“KENT MÜZESİ YILSONUNDA VAN HALKININ HİZMETİNE SUNULACAK”

 

Kent müzesi için fikir alış verişin önemine vurgu yapan Zorluoğlu, “İnşallah Kent müzemizde bu sene içerisinde başlayıp tamamlamak istiyoruz. Yılsonu itibarıyla sizlerin hizmetine sunmak istediğimiz bir çalışmamız, bu çalışmada çok değerli paydaşlar var. Valilik ve büyükşehir belediyesi olarak bütün çalışmalarımızda konunun taraftarlarıyla mutlaka istişare etmeyi tercih ediyoruz.” Diye belirtti.

 

DESTEK VERENLERE TEŞEKKÜR ETTİ

 

Zorluoğlu sözlerini şu ifadelerle tamamladı: “Sizlerden yanı Van’ın kendi sahiplerinden almak bize çok şey kazandırıyor. Kent Müzesinin kendi sahipleri ile bir aradayız. Bugüne kadar yapılan bütün çalışmalarda Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın çok ciddi bir payı var. Hakikaten başından sonuna kadar genel sekreterimiz Halil İbrahim beyin ve arkadaşlarımız da çok büyük bir çaba ortaya koydular. Zaten bu projenin maliyetinin de hatırı sayılır bir bölümü Kalkınma Ajansı'nın kaynaklarından karşılanacak bu vesileyle teşekkür etmek istiyorum. Ben yine valiliğimiz yatırım izleme koordinasyon birimimizde bu giderin ortaklarından biridir. Maliyetin bir bölümünü de orası karşılayacak. Kültür müdürlüğümüz zaten doğası gereğince bu işin içindedir. Sanayi ve Ticaret odamız bizim birçok projemizde doğrudan yâda dolaylı olarak pay sahibidir. Beraber çalıştığımız çözüm ortaklarımızdır. İnşallah siz değerli Hazirun da bu projemize önemli katkılar yapacaksınız. Sizin fikirleriniz hakikaten bu projeye şekil verecek. Biz çerçeve çizdik içinde bazı yerleri doldurduk ama büyük bölümü boş duruyor. İnşallah burada sizin fikirlerinizle çok daha mükemmel bir Van Kent müzemiz ortaya çıkacak. Ben şimdiden Kent müzemizin ilimize ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum ve yapacağınız destekler içinde sizlere teşekkür ediyorum.” İfadelerine yer verdi.

 

Yapılan konuşmaların ardından kent müzesi ile ilgili talepler dinlendi.

Editör: TE Bilisim