ŞEHRİVAN ÖZEL/ÖMER FARUK TOKTAŞ-  Yeşil alanlar, yaşam alanları, ormanlar konusunda ortalamanın çok altında bir kent olan Van’da 2012 yılında yapılmaya başlanan Kent Ormanı’nın hali yürekleri sızlatıyor. Son dönemlerde orman ve yeşil alan konusunda adımlar atılsa da Kent Ormanı sahipsizlik ve ilgisizlik kurbanı olup kurudu. Kurubaş Tepesi’nde 2012 yılında yapımına başlanan Kent Ormanı, o dönem fidanlar dikilerek dev bir orman hayali ile kuruldu. Çalışmaların start aldığı ilk sene içerisinde birçok kez fidan dikimi yapılan ve tel örgülerle çevrelenen alan daha sonra ilgisizlik nedeniyle çöl oldu. Gelinen noktada haliyle “Bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur” atasözünü hatırlatan Kent Ormanı olarak bilinen proje ile ilgili durumu değerlendiren Van Çevre Derneği Başkanı Ali Kalçık duruma tepki gösterdi. Defalarca çalışmaların başlanıp ertelendiği, açılışının sürekli ertelendiği alan için yerel yönetimlere sahiplenme çağrısı yapan Kalçık, “400 dönümlük alana ağaç dikilmesi ve yetkililerin sahip çıkmaması kabul edilecek gibi değil. Bunun için değindiğimiz bu konu çok ciddi bir konudur. Özellikle burada Büyükşehre, belediyeye sesleniyorum, buraya sahip çıkılması gerekiyor.” Dedi.

Van’ın en yüksek noktası olarak bilinen Kurubaş Tepesi’nde 2012 senesinde yapımına başlanan ve daha sonraki senelerde de açılışının sürekli ileri tarihlere ertelendiği Van Kent Ormanı adeta kaderiyle baş başa bırakılmış durumda. Van Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bulunan Kent Ormanı projesi Eski Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya döneminde başlatılan o dönemden sonra hiç bir ilerleme kaydedilmeyen alan sadece ismi orman olan bir alan olarak kalmaya devam ediyor.. Çalışmaların start aldığı ilk sene içerisinde birçok kez fidan dikimi yapılan ve tel örgülerle çevrelenen alan şimdilerde çorak bir arazi halini almış durumda. Van Büyükşehir Belediyesi himayesinde olan bölgeye çalışmaların başladığı sene Van Orman İşletme Müdürlüğü’nden birçok sayıda fidan desteği sunulmuş fakat bölge Orman İşletme Müdürlüğü kontrolünde olmadığı için başka bir müdahale yapılan arazi şu sıralar çorak bir alana dönüşmüş.

İLGİSİZLİK KURBANI OLMUŞ...

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Çevre Derneği Başkanı Ali Kalçık Van’ın nerdeyse tamamına hâkim olan bu tepede bulunan 400 dönümlük devasa arazi ile alakalı herhangi bir çalışmanın yapılmamasından yakınarak yetkililerin duruma müdahale etmesini istedi. Fidanların dikildikten sonra sulaması ve bakımı yapılmadığı için kurumaya yüz tuttuğunu belirten Kalçık “400 Dönümlük devasa bir yerde, Van’a baktığı zaman kuş bakışı gören bir tarafta erek dağını gören, toprak kaleyi gören, Van kalesini gören, Van denizini gören, Süphan dağını gören, Erciş’i gören, Artos dağlarını gören, olağanüstün hâkim bir tepedir, Seyir tepesi. Yetkililer bu hassasiyeti gösterirlerse hatta bir teleferik yapılması da şahane olacaktır.”

GÜZELİM DOĞA GÖZ GÖRE GÖRE YOK OLMUŞ!

“Gerçekten bu kadar yer gezdim, bu kadar güzelliğin bir arada olduğu bir yer daha görmedim. Kim yapmış ise doğru bir karar almışlar, doğru yere yaparak çünkü 2011 yılında orada kent ormanı olarak tahsis edilmiştir. 400 Dönüm devasa bir yerdir. Bu devasa yerde on binlerce ağaç dikilmiş. Ve önemli bir oranı da tutmuş. Sulaması yapılmadığı için ciddi bir oran kurumaya yüz tutmuş durumda. Etrafındaki telleri de sökünce oradan hayvanların otlak alanı haline gelmiş. Hem ağaçların sulanmamasından kaynaklı yok oluyor, hem de hayvanların oraya girmemesinden dolayı. O güzelim doğa yok oluyor.” Şeklinde konuştu.

VAN’IN TEMEL SORUNLARINDAN BİRİSİ YEŞİL ALAN SORUNUDUR!

Yeşilliğin Van’ın öncelikli olarak üzerinde durulması gereken noktalarından biri olduğunu ifade eden Kalçık Büyükşehir Belediyesi’ne seslenerek “Van’ın temel sorunlardan bahset deseler ilk karşımıza çıkacak sorun yeşilliğimizin olmamasıdır. Bu kadar yeşilin eksik olduğu bir yerde böylesi bir doğa, olağanüstü 400 dönümlük alana ağaç dikilmesi ve yetkililerin sahip çıkmaması kabul edilecek gibi değil. Bunun için değindiğimiz bu konu çok ciddi bir konudur.”

BÜYÜKŞEHİR BURAYA SAHİP ÇIKSIN!

“Özellikle burada Büyükşehre, belediyeye sesleniyorum, buraya sahip çıkılması gerekiyor. Van halkının da böylesi bir değere sahip çıkmaları ve gelecekteki nesle güzel bir doğa bırakmaları lazım. Böyle güzel bir yer göz göre göre kaybedilmemelidir. Yeşile, ağaca önem vermemek, heba etmek, umursamamak kabul edilecek bir olgu değil. Yetkililere çağrıda bulunuyorum elinizi taşın altına koyun. Bu ülke, bu şehir, bu vatan hepimizin. Van halkının da bu konuya duyarlı olması gerekiyor.” İfadelerini kullandı.

“HALKIMIZ BASKI OLUŞTURMALI”

Van’da kişi başına düşen yeşil alan miktarının 10 metrekare olması gerektiğini fakat bu rakamın 2’lere bile ulaşmadığını belirten Kalçık “Van halkı göle, piknik alanlarına, gezi alanlarına çok önem verirler. Bu önemi de yeterince talep etmiyor, sahip çıkmıyorlar, bu güzelliklerin yanında olmuyorlar. Hem halkımızın bu güzelliklere sahip çıkması noktasında baskı oluşturmamız gerek, hem de bütün yetkililerin bu konuda hassasiyet göstermeleri gerekmektedir. İnsanların yaşayabileceği bir ortam oluşturmamız gerekiyor. En azından kişi başına 10 metre kare yeşil alan düşmesi gerekiyor. Ama bugün Van’da kişi başına düşen metre kare, 2 metre karenin çok aşağısına düşmüş durumda. Bugün kuş bakışı Van’a baktığımızda yeşil alan yok, beton alan var. Birçok illere baktığımız zaman anlıyoruz bizim ilimizde yeşil alan olmadığını. Bu kadar güzel doğası olan, bu kadar geniş meraları olan ve suyu, kaynağı olan bir yerde ağacın olmaması, ormanın olmaması çok üzücü bir durumdur. Her canlı gibi bizim de hayatımızı olumsuz etkiliyor.” Diyerek sözlerini noktaladı.

Editör: TE Bilisim