ŞEHRİVAN ÖZEL: HAKİM İNALÖZ-NECMETTİN DURSUN

Turizm hareketliliğinin geçmiş yılların tersine işlediği Türkiye’de turistik hareketlilik sadece yaz aylarında değil kış aylarında da aralıksız sürüyor. Pandemi gibi olumsuzluklara rağmen ülke genelinde yıl boyu yaşanan hareketlilik devam ederken Doğu ve Güneydoğu illeri bu hareketlilikten büyük kazanımlar elde etmeye devam ediyor. Yerli turizmde pastada en büyük payı alan iller Güneydoğu illeri olurken tarihi zenginlikler ile birlikte gastronomi turizmi ile de turizm payı her geçen gün artıyor. Öte yandan Kars, Erzurum gibi Doğu Anadolu illeri ise kış turizmi ile öne çıkıyor. Doğu Ekspresi ile Türkiye’nin kış turizmdeki yeni gözdesi olan Kars’ta müthiş bir hareketlilik sürerken kentte her geçen gün yeni etkinlikler ve organizasyonlar ile turist artışı katlanıyor. Sadece yaz turizminde değil kış turizminde de Kars ve diğer illerden daha büyük bir potansiyele sahip olmasına rağmen Van kış turizmi konusunda da bu illerin gerisinde kalıyor. Kayak, dağcılık gibi etkinliklerin yanında kışın yapılabilecek kongre turizmine de uygun kentte etkinlikler küçük ölçekte ilerlemeye devam ediyor. Tren yolu ile gelen akın konusunda da Van en az payı alan kent olarak dikkat çekiyor.

DOĞU EKSPRESİ, VAN GÖLÜ EKSPRESİ’NDEN ÇOK GÖZDE

Son yıllarda Kars’ın en büyük kazanımlardan birisi olarak bilinen Doğu Ekspresi kente ve bölgeye ciddi katkılar sunuyor. Sınırlı seferler ile başlayıp devasa bir turizm hareketliliğinin adı olan Doğu Ekspresi, sadece kışın değil yıl boyunca bölgeye turist taşıyan bir araca dönüştü. Yataklı vagonlar gibi avantajları nedeniyle bir anda popüler olan Doğu Ekspresi, Van Gölü ekspresinden daha popüler oldu. Doğu Ekspresi’ne göre daha az sefer yapan, yataklı vagon eksiği olan ve Bitlis’te demiryolu hattının bitmesi nedeniyle hikayesi yarım kalan Van Gölü Ekspresi, buna rağmen büyük ilgi görüyor. Bu ilgiye rağmen Van Gölü Ekspresi daha büyük bir turizm aracına dönüşme konusunda ilgisiz kalıyor. Kentteki turizmcilerin çağrılarına rağmen seferlerin iyileştirilmesi ve zenginleştirilmesi konusunda beklenen adımlar atılmıyor.

KIŞ TURİZMİNİN GETİRİLERİ ES GEÇİLİYOR!

Son dönemlerde Sarıkamış merkezli ciddi bir turizm alanı oluşturan Kars, kış boyunca kayak gibi etkinlikler üzerinden ciddi bir turist ağırlıyor. Bölgedeki kış otellerinin sayısını artıran Kars’ta diğer turistik değerler de sürece dahil edilerek kış boyunca süren bir turizm hareketliliği sağlanıyor. Kente gelen ziyaretçiler Kars kazı, Kars Kaşarı gibi gastronomik ürünler üzerinden de kente büyük katkı sağlıyor. Öte yandan Çıldır gölü de bu anlamdaki en büyük gözdelerden birisi olarak dikkatleri çekiyor.


 

VAN KIŞ TURİZMİNDE DERSİNE ÇALIŞMIYOR!

Kars’a bağlı Sarıkamış ilçesinde turizm hareketliliği yaratacak ve gözleri ilçeye çekecek son etkinlik bir otomobil firmasının gerçekleştirdiği kar rallisi oldu. Otomobil tanıtımını yapmak için Kars’a çıkarma yapan marka Otomobillerin tanıtımını yapmak, araçları ve lastikleri kış koşullarında test etmek için Kars’taki kar pistlerinde şov yaptı. Bu etkinliğin üzerinden birkaç gün geçmeden dünyaca ünlü Porsche markası araçlarını Kars’a taşıyarak araç tanıtımını bu kentte yaptı ve dikkatleri bir kez daha kente çekti.

VANLI TURİZMCİLER: KARS EŞİTTİR KIŞ TURİZMİ ALGISI İYİCE YERLEŞTİ

Van ve bölgeyi iyi bilen kentteki turizmciler de sık sık Kars’taki bu hareketliliğe dikkat çekiyor. Çıldır gölü üzerindeki sıradışı etkinlikler, kar rallileri, kış turizmine yönelik sıradışı adımları yakından takip eden turizmciler bu anlamda atılan adımları takdir ederken Van’ın bu noktadaki eksikliğine de dikkat çekiyor. Bu isimlerden birisi olan turizmci Murat Beyaz Kars’taki bu etkinliklerden birisini sosyal medyadan paylaşarak: “Kars adına sevindirici birçok şey oluyor. Alkışlıyorum. Kış turizmi=Kars algısı iyice yerleşti.” Yorumunu yaptı. Çıldır gölü ile ilgili bir diğer etkinlikte ise Beyaz şu yorumu yaptı: “İşte bu; bir şehrin PR çalışmasının üstün başarısıdır. Bizde mi? Gelen turist ahlakımızı bozmasın modundayız” dedi.


 

YAPILMASI GEREKEN TREN SEFERLERİNİ ARTIRMAK

Kentteki turizmcilerden Engin Pişkin de sık sık Kars’taki etkinliklere vurgu yapan paylaşımlar yaparken, özellikle Kars’ın büyük kazanç elde ettiği tren yolu seferlerine benzer seferlerin Van’da da olması gerektiği vurgusunu yaptı. Pişkin bu anlamdaki paylaşımlarından birisinde: “Van’da Turizmciler dışında herkesim turizmci! Sizler başarılı olsanız Van bu durumda olmaz! Yapılması gereken Tahran-Van Arası Turistik Tren, Vangölü Kuzey Tren Hattı, tren seferlerinin arttırılması! Hem ekonomik hem nostaljik hem de sürdürülebilir…” Engin, Kars’ta şahit olduğu Porsche araç tanıtım etkinliği çiin de: Turizm=Vizyon… Kars tanıtımı için müthiş etkinlik…” sözlerine yer verdi.

VAN GÖLÜ EKSPRESİ KIŞ TURİZMİNİN EN BÜYÜK GÜCÜ OLABİLİR

Turizmcilerin sık sık vurgu yaptığı Van Gölü Ekspresi hat Tatvan’ta bitmesine rağmen bölgeye ciddi turist taşıyor. 9 vagon ve 320 yolcu kapasiteli Vangölü Ekspresi, yıllardır tren yolculuğu yapmayanlara da nostalji yaşatırken, ciddi oranda da yolcu taşıyor. Bu kapsamda sadece Ocak 2022’de 4 bin 519 kişiyi ağırlayan Van Gölü Ekspresi pandemi nedeniyle verdiği arayı Temmuz ayında bitirdikten sonra son 6 ayda 16 bin 568 yolcuyu misafir etti.

KUZEY VAN GÖLÜ DEMİRYOLU HATTINI ÖNEMSEYEN YOK!

Bu hattın devamlılığını sağlamadaki en önemli bağlantı olan Van Gölü Ekspresi konusunda küçük bir kısmın çağrısına rağmen bir adım atılmazken, kentte en az irdelenen konulardan birisi olarak duruyor. Sadece turizme değil ulaşıma, kent ekonomisine de katkı sunacak olan Kuzey Van Gölü Demiryolu hattı ne siyasilerin ne de yöneticilerin gündeminde yer almıyor. Yıllardır bir temenni olarak dile getirilen bu hatla ilgili adım atılmazken Doğu Ekspresi ile büyük turist çeken Kars, Ankara-Sivas hattından sonra Sivas-Kars hattının tamamlanması için de gün sayıyor. Bu hat ile Ankara’ya saatler içerisinde ulaşacak olan Karslılar heyecan ile beklerken Van ise bu anlamdaki hiçbir yatırım programında yer almıyor.

Editör: TE Bilisim