ŞEHRİVAN ÖZEL: Geçtiğimiz hafta itibariyle başlatılan il bazlı vaka açıklama süreçleri ve bölgesel kısıtlama kararları konuşmaları gözlerin Van’a çevrilmesine neden oldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıkladığı vaka sayısı en az 5 ilden birisi olan Van’da hem normalleşme hem de Kapıköy gibi hayata konularda adım atılması bekleniyor.

Koronavirüsün Türkiye’ye girmesinden bu yana Türkiye’deki vakaları toplu olarak açıklayan Sağlık Bakanlığı geçtiğimiz hafta itibariyle il bazlı açıklamalara geçti. Bakan Fahrettin Koca’nın il bazlı açıklamasından sonra gözler hükümetin alacağı kararlara çevrildi. Ardı ardına gerçekleştirilen toplantılar, bilim kurulu kararları, kabine toplantıları sonrası Mart ayı ile birlikte bölgesel bazlı kararlar alınacağı söylemleri konuşulmaya başlandı. Bu görüşmeler sonrası hafta sonu sokağa çıkma yasağının içinde yer aldığı koronavirüs yasaklarının biteceği tarih, iller bazında kademeli normalleşme mesajları ile netleşmeye başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Sağlık Bakanı Koca'nın açıklamaları sonrası 1 Mart sonrası illerdeki Hıfzısıhha Kurulları aracılığı ile kısıtlamaların kademeli olarak kalkacağı belirtildi. Bu karar sonrası Van’da normalleşme beklentisi başlarken gözler sınırlamaların kalkmasına, yasakların gevşemesine ve Kapıköy’ün açılmasına çevrildi. Eğitimde de vakaya bağlı kararların alınabileceği süreçte ilk adımı atan şehir Bartın oldu. Bartın'da 1 Mart’tan itibaren yüz yüze eğitime geçilmesine, 65 yaş ve üzeri için pazar yeri kısıtlamasının kaldırılmasına karar verildi. Van için ne tür kararlar alınacağı ise merak konusu oldu.

SAĞLIK BAKANININ AÇIKLAMASI SONRASI ERDOĞAN SİNYALİ VERMİŞTİ

Sağlık Bakanlığı’nın il bazlı açıklaması sonrası gözler kabineye çevrilmiş ve Kabine Toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan kısıtlamalara ilişkin açıklamalar yapmıştı.
Erdoğan, o toplantıda o kısıtlamalar için: “Mart, aşılamada çok büyük mesafe kat edeceğimiz ve inşallah gerçekten oldukça yüksek rakamları göreceğimiz bir ay olacaktır. Bu çerçevede illerimizi, Sağlık Bakanlığımızın belirlediği kriterlere göre 4 gruba ayırarak mart ayı başı itibarıyla kademeli normalleşme sürecini başlatıyoruz. İllerimizi vaka ve aşı oranları gibi kriterlere göre 'düşük', 'orta', 'yüksek' ve 'çok yüksek riskli' olarak sınıflandıracağız. Normalleşme takvimini de buna göre yürüteceğiz.”

VAN HANGİ KATEGORİDE YER ALACAK?

Öte yandan kısıtlamaların kalkmasında ve normale dönmede değerlendirmelerde de renkli harita uygulamasına geçileceği öğrenildi. Buna göre, yüz binde 10’un altındaki iller (düşük riskli) mavi, yüz binde 11-35 arası (orta riskli) sarı, yüz binde 36-100 arası (yüksek riskli) turuncu ve yüz binde 100’ün üstündeki iller (çok yüksek riskli) kırmızı olarak gösterilecek. İl bazında vaka sayıları haftalık olarak yayınlanacak. Böylece o illerde yaşayanlar, açıklanan vaka sayılarına bakarak kısıtlamaların gevşetilip gevşetilmeyeceğini ya da daha da genişletilip genişletilmeyeceğini önceden görecek. Önlemlerdeki değişikliklere 2 haftalık izleme sonrası karar verilecek. Her yüz bin kişideki vaka oranının açıklandığı haritada Van yüzde 14’lük bir oranla orta riskli illerden birisi olarak gevşemenin kademeli olarak başlayacağı iller arasında yer aldı.

O AÇIKLAMA SONRASI VAN ESNAFINDA HEYECANLI BEKLEYİŞ BAŞLADI!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, salgın tedbirleri sebebiyle işine ara vermek zorunda kalan esnafı rahatlatacak adımların da atılacağını belirterek, “Restoran, kafe, kıraathane ve benzeri esnafımızı rahatlatacak adımların yol haritası önümüzdeki günlerde açıklanacaktır.” Dedi. Aynı zamanda hafta sonu yasakları, eğitim-öğretim faaliyetlerinin de il bazlı vakalara göre şekilleneceği belirtildi. Bu açıklama sonrası en az vakanın olduğu 5 ilden birisi olan Van’da esnaf alınacak kararı beklemeye başladı. Uzun süredir ciddi sıkıntılar yaşayan Van esnafı hafta sonu yasağının kaldırılması, mekanları açılması sonrası yeniden eskiye dönme umuduyla Valiliğin alacağı karara kulak kesildi.

EN İYİ BÜYÜKŞEHİR KONUMUNDAYIZ

Öte Şırnak, Bitlis, Hakkari gibi illerle birlikte en iyi durumda olan 5 ilden birisi olan Van’ın Türkiye’de vakanın ez az olduğu Büyükşehir olduğu da belirtildi. Van Valisi Mehmet Emin Bilmez geçtiğimiz günlerde paylaştığı bir mesajında: “Van, Covid-19 vaka sayısı bakımından 30 büyükşehir arasında en iyi durumda... Başta Sağlık çalışanları olmak üzere görevli tüm personele ve tedbirlere uyan vatandaşlarımıza gönülden tebrikler. Normalleşme adımlarını atabilmek için tedbirlere devam” ifadelerine yer verdi.

VAN İL HIVZISIHHA KURULU KARARLARI NELER OLACAK?

Van’ın bu durumundan sonra Van ile ilgili ilk kararın kısıtlamaların gevşetilmesi, mekanların açılması ve eğitim-öğretimin başlatılması gibi beklentiler oldu. Van’ın bu durumuna rağmen Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi senatosu olduğu karar ile kentte ikinci dönem (bahar) derslerinin de çoğunlukta uzaktan eğitim yoluyla yapılması kararı alırken, Milli Eğitime Bağlı okullarda bunun aksine yüz yüze eğitime geçişin başlayacağı yönünde bir karar alınacağı beklentisi oluştu. Hafta sonu kısıtlamalarının da kalkması beklenen Van’da, esnaf merakla özellikle kafe, restoran gibi kapalı olan mekanların açılması ile ilgili haberi beklemeye başladı.

KAPIKÖY DE AÇILMALI!

Bu kararlar sonrası Vanlı esnafların kafe, restoran ve iş yeri açılması beklentisi ile birlikte Kapıköy ile ilgili beklenti de dillendirilmeye başlandı. Vakaların en yoğun olduğu dönemlerde dahil birçok sınır kapısının açık olduğu ülke genelinde Van’ın kapalı olan Kapıköy Sınır Kapısı’nın kapalı kalması yeniden gündeme geldi. Konuyla ilgili görüşlerini paylaşmaya başlatan turizmciler, esnaflar, tüccarlar vaka sayısının en düşük illerden birisi olarak açıklandığı kentte Kapıköy’ün de açılması gerektiği ifadelerine yer verdi.

ESNAF AYLARDIR FERYAT EDİYOR!

Bilindiği gibi İran Sınır Kapısı’nın kapalı olması nedeniyle büyük sıkıntılar yaşayan Van esnafı Türkiye’deki diğer illerin aksine sıkıntıyı misliyle yaşıyor. Ekonomik sirkülasyonunun büyük bölümünü İranlı turistlerin oluşturduğu Van esnafı 1 yıldır kapalı olan kapılardan dolayı adeta borç içinde yüzüyor. Her gün bir sektörün “Batıyoruz” diye feryat ettiği kentte yiyecek, içecek, eğlence, konaklama sektörünün yoğunlukta olduğu kent esnafı kendilerine acilen destek olunması çağrısını yapıyor. Bu çağrıların başını da Kapıköy’ün açılması çekerken bir çok kesim uçuşların devam ettiği, İranlılar’ın hava yoluyla akın akın ülkeye girerken kapının kapalı tutulmasına tepki gösteriyor.

Editör: TE Bilisim