ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ/HAMİT KARAKUŞ- Doğu Anadolu'nun en büyüğü ‘Van kitap fuarı’ 7 Aralık’ta kapılarını kitapseverlere açıyor. Van’da açılacak olan kitap fuarı öncesi Şehrivan yazarları fuarın Van’a katkısını değerlendirdi. Şehrivan yazarları yaptıkları açıklamalarda 7 Aralık’ta başlayacak olan kitap fuarının heyecan yarattığına dikkat çekti.

 

Van Büyükşehir Belediyesi ve Van Valiliği öncülüğünde, Organize Sanayi Bölgesi Fuar Kongre Merkezinde 7-16 Aralık arasında başlayacak olan Van Kitap Fuarı okurları, yayın evleri ve yazarlarla buluşturacak. 10 gün sürecek olan kitap fuarına Abdurrahman Dilipak, Yavuz Bahadıroğlu, Ahmet Şimşirgil, Bahadır Yenişehirlioğlu, Canan Tan, Sevil Atasoy, Levent Gültekin, Kemal Hamamcıoğlu, Kahraman Tazeoğlu, Şermin Yaşar, Ahmet Günbay Yıldız, Mehmet Ali Bulut, Büşra Sanay, Ataol Behramoğlu, Sinan Yağmur, Emine Şenlikoğlu, Emre Dorman, Senai Demirci, Alişan Kapaklıkaya, Halit Ertuğrul, Banu Avar, Murat Tavlı, Kerem Fırtına, Meltem Güner gibi 150’nin üzerinde yazar ve araştırmacı katılarak imza günleri düzenleyecek. Şehrivan yazarları fuar öncesi Van Kitap Fuarının Van’a katkısını değerlendirdi.

 

 

“KİTAP FUARI BİZLERDE HEYECAN UYANDIRDI”

 

Şehrivan yazarlarından Vangölü Aktivistleri Gazetemize yaptığı açıklamada, Van’da kültürel anlamda yapılan en önemli etkinliklerden bir tanesinin kitap fuarı olduğuna dikkat çekerek, “Van Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl da yapılan ve Doğu’nun en büyüğü olan ve yaklaşık 10 gün sürecek kitap fuarı bizlerde heyecan uyandırdı. Türkiye'de kitap okumaya kişi başına ayırılan süre günde yalnızca bir dakika. Buna karşın, televizyon izlemeye 6 saat, internete 3 saat harcanıyor. Türkiye'de düzenli kitap okuyanların oranı neredeyse binde bir.” Dedi.

 

 

FUAR DAHA SIK ARALIKLARLA YAPILSIN

 

Van’da okuma oranının diğer illere göre son sıralarda yer aldığını vurgulayan Vangölü Aktivistleri, “Kitap fuarları ile yazar, şairlerin okuyucu ile buluşması, her türlü kitaba ulaşabilme ve okuyucuya uygun fiyata kitap bulma imkanı sağlayarak okumanın cazipleştirilmesi için önemli bir adım oluşturuyor. Bu yıl yapılacak Van kitap fuarına bir çok şair ve yazarın katılımı da Vanlı kitap severlere yazar ve şairler ile buluşma imkanı sunacaktır. Van’da kültürel anlamda yapılan en önemli etkinlik olarak değerlendirdiğimiz kitap fuarlarının daha sık zamanlarda yapılmasını önemsiyor ve talep ediyoruz.” Şeklinde konuştu.

 

 

GÜLER: YENİ BİR REKOR BEKLENTİSİ HÂKİM

 

Şehrivan Yazarlarından Oktay Güler de Gazetemiz Şehrivan’a verdiği demeçte, kitap okumanın önemine vurgu yaptı. Güler, “Bayburt'un nüfusu 80 bin, Tunceli'nin 86 bin, Ardahan 100 bin, Kilis ise 128 bin kişi. Geçen sene düzenlenen Van Kitap Fuarı'nı ziyaret eden kişi sayısı ise yaklaşık 150 bin kişi. Birçok ilin nüfusu kadar okuyucu kitlesini yakalayan Van ilinin kitap fuarlarına ve yazarlarına gösterdiği ilgi ise dikkat çekici. Bu yıl Van Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde bir kez daha okuyucularını kitaplarla buluşturacak olan fuarda yeni bir rekor beklentisi hâkim.” Şeklinde konuştu.

 

 

“150'DEN FAZLA YAZAR, ŞAİR VE ARAŞTIRMACI VANLI OKUYUCULARINI BEKLİYOR OLACAK”

 

7 Aralık'ta başlayacak olan fuar kapılarının 10 gün boyunca saat 10:00-19:00 arasında okuyucularına açık tutacağını vurgulayan Güler, “Türk edebiyatının usta isimlerinin de kendi kitaplarını imzalayarak okuyucularıyla buluşacağı fuarda profesyonel 150'den fazla yazar, şair ve araştırmacı Vanlı okuyucularını bekliyor olacak. Doğu Anadolu Bölgesinin en büyük kitap fuarına sizler de ailenizle giderek bu sanatçılara kitaplarınızı imzalatabilir, onlarla bir çay içimi tadında sohbetler edebilirsiniz.” İfadelerine yer verdi.

 

 

“KİTABA GİDEN YOLDA ÖNEMLİ BİR KAZANIMDIR”

 

Şehrivan Gazetesi yazarı Van YYÜ Edebiyat Dekanı Zeki Taştan, 7 Aralık tarihinde Van’da açılacak olan Kitap fuarlarının önemli bir sinerji oluşturacağını ifade etti. Taştan, “Özellikle ilkokuldan başlayarak tüm okul kademelerinden ve üniversiteden öğrencileri ve şehir sakinleri fuar ortamına çekerek onlarla kitapları buluşturmak, böylelikle önemli bir farkındalık yaratmaktadır. Diğer önemli bir husus, ziyaretçilerle kitap yazarlarının buluşturulmasıdır. Bu konu, özellikle Van olunca daha da önem kazanmaktadır. Zira Van’daki kitapseverlerin uzak bölgelerdeki yazarlarla bir araya gelme şansları pek yoktur. Okuyucuların yazara kitap imzalatması, onunla sohbet etmesi kitaba giden yolda önemli bir kazanımdır. Kitap fuarlarının diğer önemli bir özelliği konferanslar dizisidir. Kitapseverler veya ziyaretçiler, söyleşi veya konferanslarla yazarı daha da yakından tanıma fırsatı yakalamaktadır. Bizlerin özellikle sohbet ehli bir millet olduğumuzu düşünürsek bu konunun ciddiyeti daha da iyi anlaşılacaktır.” Dedi.

 

 

TAŞTAN: KİTAP FUARI KENTİN KÜLTÜREL DİNAMİKLERİ AÇISINDAN OLDUKÇA DEĞERLİDİR

 

Taştan, Van’da bir gelenek haline gelen kitap fuarı, kentin kültürel hayatına sağladığı katıları açısında günden güne önemini arttırdığını ifade etti. Taştan, “Özellikle kentteki şair ve yazarların bir araya gelmeleri, okuyucularla veya kendi aralarında buluşmaları kentin kültürel dinamikleri açısından oldukça değerlidir. Ancak en önemli husus, kitap fuarındaki sirkülasyondur. Kitap fuarlarını kitapların satışı veya ziyaretçilerin fazlalığı ile değerlendirmemek gerekir. Belki hayatında ilk kez bu fuara gelen birisinin etkileşimi en az kitap almak veya okumak kadar kıymetlidir. Bu vesile ile özellikle ilkokul hatta ana okul hasılı Van’daki tüm okullardan öğrencileri bu fuara taşımak, en az kitap fuarının kurulması kadar önemlidir. Bununla ilgili Valilik, Büyük Şehir Belediyesi, Üniversite ve Milli Eğitim Müdürlükleri özelinde çok seri bir şekilde bir araya gelmek ve ciddi bir organizasyonla öğrencileri fuara taşımak şarttır. Kitap fuarı amacına ulaşacaksa ancak bu şekilde anlam kazanır.” İfadelerine yer verdi.

 

 

BİNLERİN KATILMASI BEKLENİYOR

 

Fuara İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa birçok ilden 150’nin üzerinde yayın evi ve kitap evi katılım sağlayacak. Farklı ülkelerden kitapseverlerinde katılması beklenen fuarı bu yıl 250 binin üzerinde kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. Vanlıların heyecanla beklediği fuarın resmi açılış töreni 7 Aralık Cuma günü yapılacak ve her gün 10.00 ile 19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek. Geçen yıl düzenlenen Van Kitap Fuarını yaklaşık 150 bin kişi ziyaret etmişti.

 

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim