ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM- ŞABAN BEYAZSAÇ

Van Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde yürütülen projelerle eğitim öğretime verilen destekler sürüyor. Daha önce ‘Kitap Van’, ‘Etüt Van’ projelerinin hayata geçirildiği, sürekli eğitim merkezlerinin açıldığı kentte, eğitim kalitesinin artırılması ve öğrencilerin kitaplara daha rahat ulaşmasını sağlamak amacıyla 235 okula kütüphane kurulması için çalışma başlatıldı. Şu ana kadar 115 okulun kütüphanesini tamamlayan belediye ekipleri, 120 okulda ise çalışmalarını sürdürüyor. Fen İşleri Dairesi Başkanlığınca farklı bir konseptte dizayn edilen kütüphanelerde, sandalye, masa, kitaplık, dolap, perde, boya, parke, halı ve kitaplar yer alıyor. Gençlere ve çocuklara kitap okumayı sevdirecek zengin içerikli kütüphanelerin kısa sürede tamamlanması hedefleniyor. Konuyla ilgili Şehrivan’a değerlendirmelerde bulunan İl Halk Kütüphanesi Müdür Yardımcısı Mehmet Sait Pişkin, önemli bir proje olarak tanımlarken, Mahfili Kurucu Üyesi Sevgi Boztoğan ise güzel bir hamle olarak yorumladı.

VAN, OKUMAYA ÖNEM VERİYOR!

Okullarda yapılan kütüphane projelerini değerlendiren Van İl Halk Kütüphanesi Müdür Yardımcısı Mehmet Sait Pişkin, “Van genç nüfus oranı olarak yüksek bir ilimiz. Genel nüfus oranıyla da ülke genelinde en kalabalık kentler içerisinde yer alıyor. Aynı zamanda okumaya elverişli bir ilimiz, bu potansiyelinde olduğunu görüyoruz. Eğitim ve öğretime yönelik sunulan desteklerde eğitime ne kadar önem verdiğimizi gösteriyor. Valilik ve büyükşehir belediyesi öncülüğünde 235 okula kütüphane kurulması için çalışmaların başlatılması okuma kültürü açısından gerçekten çok önemli. Bir faaliyet bir hareket demektir ve bu çalışmalarda devam ediyor.” dedi.

“YAPILAN HER PROJE ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ BİR PROJEDİR”

Pişkin, cümlelerini şöyle sürdürdü: “Gençlerimize ve çocuklarımıza kitapları sevdirmek için yapılan her proje çok önemli ve değerli bir projedir. Okuma kültünü yaygınlaştırmak gerekiyor ve belediyenin okullarda açtığı kütüphanelerde bu kültürü de destek sunacaktır. Bu projenin ise peyderpey devam etmesinde fayda var. Van’ın her bir okulunda bir kütüphanenin olması gerekir. Bir kütüphaneci olarak en büyük hedefimizin ilimizde okuma kültürünü yaymak olduğunu belirtmek istiyorum. Halk kütüphanesine talebin oldukça yoğun olduğu söyleyen Pişkin, bu talepler doğrultusunda Kütüphane binasının yanına da bir ek bina yaptıklarını sözlerine ekledi. Okuma kültürünün yaygınlaştırmak için elimizden gelen tüm faaliyetleri yürütüyoruz. Okuma kültürüne iyi yatırımlar yaparak daha da çok destekleyebiliriz. İnsanlarımızın kütüphaneye teşvikleri için farklı etkinlikler yapıyoruz. Ülke ve il genelinde yazarları çağırıyoruz, kitaplarını öğrencilere dağıtıyoruz.”

“GENÇLERİN OKUMAYA OLAN MERAKLARI BİZİ MEMNUN EDİYOR”

Türkiye’de okuma oranının az olduğu kanısına katılmadığını ifade eden Pişkin, gençlerin okumaya duyarlı olduğunu söyledi. Pişkin, “Van’ı yıllara oranla değerlendirdiğimiz zaman okuma kültürünün geliştiğini görebiliriz. Van İl Halk Kütüphanesi olarak her zaman bunların yanındayız ve hizmet vermeye de her zaman hazırız, hizmetlerimizi de sürdürüyoruz. Bunun yanında hem halk kütüphanesinin verdiği hizmet hem de açılacak kütüphaneler sayesinde okuma oranında müthiş bir ivme yakalayacağını düşünüyorum. Gençlerin kütüphaneye olan talepleri ise bizi gerçekten şaşırtıyor ve bu talepte oldukça büyük. Sabahın erken saatlerinde başlayan yoğunluk akşam saatlerinde kadar devam ediyor. Öğrencilerimiz hem ders çalışma hem de kitap okumak için kütüphaneleri tercih ediyorlar ve bundan dolayı da gün içerisinde tatlı bir yoğunluğumuz oluyor. Gençlerin okumaya olan merakları bizi oldukça memnun ediyor.” şeklinde konuştu.

GEZİCİ KÜTÜPHANE İLE KİTAP SEVGİSİ AŞILANIYOR

Gezici kütüphaneden söz eden Pişkin, “Gezici kütüphanenin, yerleşik kütüphaneye ulaşma imkanı olmayan kullanıcılara amacı konusunda tasarlanmış araçla, kitapları okuyucularla buluşturan bir halk kütüphanesi hizmet birimidir. Amacımız yerleşik kütüphanelere gelemeyen veya kitaba ulaşamayan kullanıcılara kitabı ulaştırmaktır. Bu proje ile okuma kültürünü yaymak, vatandaşlarımıza kitap, kütüphane hakkında bilgi vermek, okuma alışkanlığını aşılamak istiyoruz. Belirlenen program dahilinde ziyaret edilen noktalarda belli bir süre zarfında verilen kitapları geri alıp yerine yeni kitapları veriyoruz. Belirlediğimiz program çerçevesinde kitapları Van’da kütüphane ve kitaba erişimde sıkıntı yaşayan yerlere öncelik tanıyarak Gezici Kütüphane aracımızla bu hizmeti veriyoruz. Bu kapsamda en ücra yerlere bile kitap gönderiyoruz. İklim şartları el verdiği sürece de bu hizmeti sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

BOZTOĞAN: BİLİNÇLİ ADIMLAR OLMASI ÇOK GÜZEL

Mahfili Kurucu Üyesi Sevgi Boztoğan ise, “Gençlerde ve çocuklarda okuma bilinci oluşturmak için sağlıklı ve bilinçli adımlar olması çok güzel. Bunun kalıcı hale dönüşmesi ve daha farklı projelere evrilmesi amaçlanabilir. Ulaşım açısından öğrencilerle kitap arasında köprü kurmak oldukça mühim. Devamı ve katmanları gelir umarım. İki yönlü yorumlanabilir. Zamanın getirisine bağlı olarak teknolojik hamleler daha çok görsel ve işitsel dokümanlara evrilse de bu durum kitaplara ve edebi kaynaklara ulaşımı da arttırdı. Farklı türlerde kaynakların artması, kaynaklara ulaşımın kolaylaşması, okuma oranını olumlu etkilediğini düşünüyorum.” Diye konuştu.

“AMACIMIZ OKURA VE EDEBİYATA HİZMET”

Boztoğan, “Şaşırtıcı ve umut verici bir hamle olduğunu söylenebilir. Zira okuru ve yazarı buluşturmak, eserin yaratıcısıyla sohbet imkanı yaratmak kolay bir iş değil. Biz edebiyatı elit bir sanat algısından çıkarıp halka indirmek için uğraşıyoruz. Etkinlikleri ve kitap dağıtımlarını ücretsiz gerçekleştirip, kaynağa ulaşımı kolaylaştırıyoruz. Çağdaş edebiyattan, yayınevi ve nitelik kriterlerine bağlı olarak hiç duyulmamış yazarları insanlara tanıtıp okurlara yeni kapılar açıyoruz. Her renk ve her kesime hitap eden nitelikli edebiyatın peşinde edebiyat çatısı altında birçok insanı buluşturuyoruz. Bu okuyan kesime fazlaca yarar sağladığı gibi okumayan kesiminde dikkatini çekiyor ve okumaya teşvik ediyor. Bu anlamda yerel halkın ve iş insanlarının desteğini her zaman bekliyoruz. Amacımız okura ve edebiyata hizmet. Umarım bütün ülkede emsal oluruz” diye ekledi.

Editör: TE Bilisim