ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-HAKİM İNALÖZ

Tüm dünyayı etkisi altına alan ve ölümlere neden olan korona virüs pandemisi, Kızılay’ı da vurdu. Pandemi nedeniyle bağışların çok az yapıldığı Kızılay, ihtiyaç sahibi kişilere ulaşabilmek adına vatandaşlara destek çağrısında bulundu. Kentteki ulusal ve yerel basın mensuplarıyla bir araya gelen Kızılay Van Şubesi, çalışmalar hakkında gazetecilere açıklamada bulundu. Toplantıda ilk olarak konuşan Kan Hizmetleri Bölge Müdürü İbrahim Çelik, kan bağışı ile ilgili bilgiler aktardı. Van Şube Başkan Yardımcısı Ahmet Ferhat Yeltekin’in iki yıllık süre içerisinde yapılan hizmetlerin anlatılmasının ardından konuşan Kızılay Van Şube Başkanı Uğur Demiroğlu, gazetecilerden destek istedi. Ramazan ayının yaklaşması ile birlikte taleplerin arttığını vurgulayan Demiroğlu, “Pandemi nedeniyle ticaret azaldığı için Kızılay’a olan bağışlar da baya azaldı. Bunun yanında genel merkezden bize ayrılan payımız da azaldı. Vatandaşlarımızdan istirhamımız, bağışlarını Kızılay’a yapmalarıdır. Lütfen ayni ve nakdi yardımlarınızı yapın. Önümüz Ramazan. Zaten pandemiden dolayı baya işsizimiz var. Her insana ulaşabilmek için lütfen Kızılay’a bağış yapın. Kızılay’dan yardımlarınızı esirgemeyin” dedi. Kızılay Gevaş İlçe Koordinatörü Seferi Baybure, Gürpınar İlçe Koordinatörü Celal Atan, Kızılay Çatak Temsilcisi Rahmi Baybure’nin de hazır bulunduğu toplantı soru cevap ile sona erdi.

KIZILAY’A BAĞIŞ ÇAĞRISI!

Türk Kızılay'ı Van Şube Başkanı Mehmet Uğur Demiroğlu'nu, “Kıymetli basın mensubu arkadaşlar, 2 yıllık geçmişimizi size arz etmek istiyoruz. Ayrıca önümüzde bir ramazan ayı var. Onunla ilgili hem desteklerinizi almak hem de bilgi vermek amacıyla bir araya geldik. 2 yıllık bir icraatımız var. Onunla alakalı bir sunum yapacağız. Ondan sonra sizin bizden beklentileriniz ve bizimde sizden istirhamlarımız olacaktır. Stoklarının bitmek üzere. Bu konuda zorlandığımız için vatandaşlarımızdan ayni ve nakdi yardım bekliyoruz. Şu anda kan stokumuz iyi. Sağ olsun vatandaşlarımız bu konuda teveccüh gösteriyorlar. Kan stoku noktasında yılsonu hedefimize ulaşacağımızı umuyorum. Bu konuda vatandaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Tek isteğimiz vatandaşlarımızın Kızılay’a bağışta bulunmasıdır.” İfadelerini kullandı.

VAN 6 İLİN KAN YÜKÜNÜ KARŞILIYOR!

Türk Kızılay'ı Van Bölge Kan Merkezi Müdürü İbrahim Çelik, “Türkiye’de 18 bölge merkezinde 68 kan bağış merkezi mevcut. Türk Kızılay’ın ülke genelinde kurmuş olduğu 18 bölge kan merkezinin gönüllü kan bağışçılarından kan bağışı alıp ürünlerini ayrıştırıp hastanenin hizmetine sunuyor.  Bizde Van Bölge Kan Merkezi olarak 6 kentin sorumluluğunu taşıyoruz. Van, Bitlis, Muş, Ağrı, Iğdır ve Hakkâri il ve ilçelerindeki 29 hastanenin kamu ve özel tüm hastanelerin kan ihtiyacını biz karşılıyoruz. Gönüllü kan bağışı yapmak isteyen vatandaşlarımızın kan bağışlarını kabul ediyoruz. Bölge kan merkezindeki laboratuvarımızdan bu almış olduğumuz kanları ürünlerini ayrıştırıp üç ürün elde ediyoruz. Hastanelerimizin istemi doğrultusunda hangi ürüne ihtiyaçları varsa hastanelerin hizmetine bu ürünleri sunuyoruz.” Dedi.  

ÇELİK, “BU YIK Kİ HEDEF 52 BİN ÜNİTE KAN” DEDİ.

Cümlelerini sürdüren Çelik, salgına rağmen çalıştıklarını ifade ederek şunları söyledi: “ 2020 yılında pandemi dönemi başladı ve halende devam ediyor. 2020 yılı Mart ayında başlayan covid-19 hastalığına rağmen yoğun çalışma faaliyetlerimizi sürdürerek geçen yıl 47 bin ünitenin üzerinde bir kan bağışı elde ettik. Bunları da ayrıştırarak 75-80 bin civarında bir kan ürününü hastanelerimizin hizmetine sunduk. Bu anlamda hastanelerimizin yüzde 99 oranında kan ihtiyacını karşıladık. Bu yılda 52 bin ünite civarında bir kan bağış hedefimiz var. İlk iki aya baktığımız zaman kan bağış hedeflerimizde her hangi bir sıkıntı yaşamadan faaliyetlerimize devam ediyoruz.  Tabi bu faaliyetlerimizi gerçekleştirirken hem bugünün kan ihtiyacını karşılamakla yetinmeyip geleceğin kan bağışçılarını kazanmak için eğitim ve bilinçlendirme faaliyetleriyle toplumda farkındalık oluşturmak ve düzenli kan bağışçısına ulaşıp hastanelerin bu ihtiyacını en güvenilir kan ürünüyle karşılamayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda da basının bilinçlendirme noktasında çok büyük katkıları var. O yüzden sizlerin bizlere verdiği desteklerden dolayı sizlere her zaman minnettarız.”

“KIZILAY, ORGANİZE OLMUŞ EN ETKİN YARDIM KURULUŞUDUR”

Kızılay Van Şubesi 2020 yılı faaliyetlerini açıklayan Başkan yardımcısı Ahmet Ferhat Yeltekin, “Kızılay’ın üç saç ayağıyla oluşan biz hizmeti var. Bunlardan bir tanesi AFED, diğeri kan hizmetleri, bir diğeri ise İlkyardım. Kızılay’ın AFED ile ilgili çalışmalarından söz etmek istiyorum. Van depremi süreci bizim için tecrübe oldu. Kızılay din, dil, ırk, millet ve cinsiyet ayrımı yapmadan herkese hizmet eden, herkese ulaşan ve taraf olmayan bir gönüllü kuruluş. Dünyanın neresinde yardıma muhtaç insan varsa el uzatmaya çalışan bir kuruluştur Kızılay. Dünya genelinde şuan da organize olmuş en etkin yardım kuruluşudur. Ülkemizde 9 bölgesel 23 yerel AFED noktası oluşturuldu. Böylece ülkenin neresinde bir olay olursa çok kısa bir sürede müdahale şansı var.” Şeklinde konuştu.

“İNSANLARIN YALNIZ OLMADIKLARINI HİSSETTİRİYORUZ”

Ulusal AFAD planı çerçevesinde de Kızılay’ın kurumsal bir rolü olduğunu dile getiren Yeltekin, şunları belirtti: “Devlet Kızılay’ı bir dernek olmasının yanında kurumsal bir partner olarak görüyor. Bu anlamda AFED’lerde ilk müdahale anında ihtiyaçların giderilmesi, barınmanın temin edilmesi gibi kurumsal bir rolü var. İnsanların yalnız olmadıklarını hissettiriyoruz. 2011 depreminde aş evi kaymakamlık binasına verilmişti. Bu aş evini geri aldık ve güçlendirdik, malzemelerini yeniledik. Şuan da ise 40 bin civarında günlük yemek çıkarabilecek bir kapasiteye ulaştık. Van depreminde 40 bin kapasiteyi bulmak için birçok kurumun mutfağını ödünç almak zorunda kaldık. İnsanlara yemek götürürken onların sağlığını da korumak zorunda olduğumuzu bildiğimiz için bu işi de çok dikkatli ve özenli bir şekilde yapıyoruz. Van depreminde çok büyük yemekler dağıttık ama ek bir tane bile gıda zehirlenmesi olmadı.”

KIZILAY VAN ŞUBESİ FAALİYETLERİ

Kızılay Van Şubesi Faaliyetleri sıralayan Yeltekin, “Elazığ ve Malatya illerinde meydana gelmiş olan depremde Van şubesi olarak ilimizden aldığımız bağışlar ile iki tır gıda, giyecek ve ısıtıcılar deprem bölgesine götürülüp teslim edildi. Yönetim kurulu ve gönüllülerimiz bölgedeki faaliyete katıldı. Öte yandan Bahçesaray ilçemizde meydana gelmiş olan çığ felaketinde 5 gün boyunca görevlilere ve afetzedelere 3 öğün sıcak yemek ve yaralı yakınlarına hastanelerde çay ve çorba ikramı sağlandı. Aynı şekilde Başkale ilçesinde meydana gelmiş olan depremde Van şubesi olarak ilk saatten itibaren bölgede olduk. Çadır kurulumu, ihtiyaç tespiti ve 50 gün boyunca genel tüm şube personellerimiz ve 15 gönüllü ile günlük 5 bin kişilik 3 öğün sıcak yemek dağırtımı yapıldı. İlimizde farklı zamanlarda tespit edilen düzensiz göçmenler için sıcak çorba ve ekmek hazırlayıp verdik. Ayrıca pandemi sürecinin başından itibaren 65 yaş üstü, kronik hastalığı olan ve evden çıkamayan vatandaşlarımızın yanında olduk. Ramazan ayı boyunca iftar yemeği düzenlendi. Bayram da ise bayram çikolatası ve temizlik malzemesi dağıtıldı. Pandemi sürecinde ise 6 bin adet gıda kolisi, 5 bin parça çeşitli kıyafet, ayakkabı, bot, kaban dağıtımı yaptık. Halende hijyen malzemesi dağıtama devam ediyoruz.” Diye ekledi.

Editör: TE Bilisim