ŞEHRİVAN ÖZEL: HAMİT KARAKUŞ- Son dönemlerde yaşanan ekonomik sıkıntılar ve bir çok sektörün bu sıkıntılar nedeniyle yara alması en çok inşaat sektörünü etkiledi. Türkiye genelinde hem inşaat hem emlak sektörü bir yavaşlamaya girdi. Geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 30’lara varan düşüşler yaşanırken Türkiye’de 2019 Mayıs ayında 82 252 konut satıldı. Türkiye genelindeki durgunluğa rağmen Van’da inşaat sektörü ve emlak sektörü hareketliliğini yitirmedi. Van’da 2019 Mayıs ayında 417 konut satılırken bu rakam Doğu-Güneydoğu bölgesinde bir çok ilden daha fazla satış olarak istatistiklere yansıdı. Van’ın yakınındaki iller olan Muş’ta 111 konut, Bitlis'te 77 konut, Hakkari’de sadece 10 konut satıldı. Van’daki satış rakamları dikkat çekerken inşaat ve emlak sektöründen isimler mevcut durumu Şehrivan’a değerlendirdi.

Türkiye genelinde konut satışları 2019 Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %31,3 oranında azalarak 82 252 oldu. Konut satışlarında, İstanbul 15 895 konut satışı ve %19,3 ile en yüksek paya sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul'u, 8 240 konut satışı ve %10 pay ile Ankara, 5 091 konut satışı ve %6,2 pay ile Antalya izledi. Konut satış sayısının düşük olduğu iller sırasıyla 4 konut ile Ardahan, 10 konut ile Hakkari ve 26 konut ile Bayburt oldu.

VAN BÖLGEDE LİDER

Van’da 2019 Mayıs ayında 417 konut satılırken bu rakam Doğu-Güneydoğu bölgesinde bir çok ilden daha fazla satış olarak istatistiklere yansıdı. Van’ın yakınındaki iller olan Muş’ta 111 konut, Bitlis'te 77 konut, Hakkari’de sadece 10 konut satıldı.

VAN’I YORUMLADILAR...

Van’da inşaat sektörünün başlamasıyla birlikte konut satışları ve inşaat sektörü ile ilgili yaşanan gelişmeler, ekonomik dalgalanmayla inşaat sektörüne etkileri, Van’da konut satışlarına olan talep, diğer büyükşehir illerine nazaran Van’daki konut fiyatları gibi birçok soruyu Şehrivan Gazetesi olarak Van Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek ve Van Müteahhitler ve Yapsatçılar Derneği Başkanı Seracettin Işıldar ile konuştuk.

KONUT ALIMINA EĞİLİMİMİZ VAR

İnşaat sektörünün başlamasıyla birlikte konut satışlarında iyileşme yaşandığını dile getiren Van Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek, “Konut alımında bölgede kentimiz diğer illere göre tercih edilen bir merkez konumunda yer alıyor. İlimizde konuta bir eğilim ve istek söz konusudur. Özellikle çevre illerden rağbet var. İran ve Irak’tan gelen vatandaşlarda ilimizde konut sahibi olmak istiyor. İlimizin coğrafik yapısı, endemik yapısı ve kültürel yapısı cezp ediyor. İnsanların kentimizde konut alma isteğinin haklı sebepleri var; doğası, havası, kültürel zenginliği ve insanları haklı sebepler arasında gösterebiliriz. Özellikle son dönemde insanların konut alımına çok ciddi bir eğilimi var.” dedi.

“ARZ VE TALEP YÜKSEK”

Van’da geçmiş yıllara nazaran konut fiyatlarında artış yaşandığını belirten Özdek, “İlimizde konut fiyatlarının artmasının nedeni; arz ve talebin olmasından kaynaklanmaktadır. İlimizde imar sorunu ve çeşitli nedenlerden dolayı yeterli derecede konut yapılmamıştır. İlimizde mevcut var olan konutlar vatandaşlarımıza ve ilimizi tercih eden insanların ihtiyacına cevap vermemektedir. Bunu nizami bir şekilde geliştirmek, şehrin kültürüne ayak uydurarak güzel konutlar yapmamız gerektiğini düşünüyorum. İnsanların konuta olan ihtiyaçlarını bu şekilde tamamlayabiliriz. Bu sektörün içerisinde yer alan biri olarak, ilimizdeki arz ve talebin yüksek olması bizleri mutlu etmektedir.” diye ifade etti.

ÖZDEK; İMAR SORUNU ÇÖZÜLMELİDİR

Bölge’de tercih edilen bir il olduğunu belirten Özdek, “Tercih edilmesinin yanı sıra konut sayısının artması, yaşanabilir kent konumuna gelmesi ve insanların ilimizde konut sahibi olmak istemesi bizleri sevindirmektedir. İlimizde konut ihtiyacı ve konut kiralanması bakımında yetersizlik olduğunu görüyoruz. Şu an mevcut yapının sayısal olarak yetersiz olduğunu düşünüyoruz. Biz buradan şunu talep ediyoruz; ilimizin imar sorunun çözülmesi, yeni konutların yapılması ve konut sayısının arttırılması iyileştirilmesini istiyoruz. İmar sorunun çözülmesi gelecek nesillere daha yaşanabilir bir kent bırak demektir. İmar konusunda yerel yönetimlere iş düşmektedir. Bizlerde ilimiz için elimizden geleni yapmaya hazırız.” şeklinde konuştu.

IŞILDAR: ARZ TALEP DENGESİNİN BOZULMADIĞI TEK İL VAN

İnşaat sektörünün stabil bir şekilde devam ettiğini belirten Van Müteahhitler ve Yapsatçılar Derneği Başkanı Seracettin Işıldar, “İlimizde inşaat sektörünün kış aylarında durmasından dolayı üretim yapamıyoruz. Bu aradaki zaman farkında dolayı malzeme ve ürünlere gelen zamlar tamamen inşaat sektörünü etkilemektedir. Ekonomik daralmayla inşaat sektöründe maliyetler arttı. İlimizde kaliteli konutlar yapılmakla beraber diğer büyükşehir illerine göre fiyatlar gayet makul bir seviyede yer alıyor. İnşaat sektörü olumsuz bir izlenim sergilese de işler bir şekilde yürüyor. Şunu da biliyoruz ki bölgede en çok satış yapan il konumunda yer alıyor. Arz talep dengesinin bozulmadığı tek kent ilimiz yer alıyor. İlimiz de konut ihtiyacı var.” dedi.

DÜŞÜŞE RAĞMEN SATIŞLAR DİĞER İLLERE GÖRE GAYET İYİ

Van’da arz talep dengesinin normal bir şekilde devam ettiğini ifade eden Işıldar, “Van’da arz talep dengesi normal devam ediyor. Daire satışları ve özel ticari alanların satışı gerçekleşiyor. Fakat satışlarda yüzde 20 bir azalma olduğunu göz ardı edemeyiz. Bu da inşaat sektörünü ister istemez etkiliyor. Burada hükümetin konut kredi faiz oranlarını düşürmesi gerektiğini ve inşaat sektörüne el uzatması gerektiği kanaatindeyim. Aldığımız duyumlara göre diğer büyükşehirlerde özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir’de inşaat sektörü çökmek üzere olduğunu biliyoruz. Bu anlamda diğer illere göre en iyi durumda ilimiz olduğunu söyleyebiliriz. Sektör de kalmaya, yeniden çalışmaya kararlıyız ve yeni konutlar yapmak adına hazırız.” diye belirtti.

Editör: TE Bilisim