HABER MERKEZİ


Van Milletvekili Abdulahat Arvas, Erciş’te eski devlet hastanesinin olduğu arazi üzerine 30 ünit kapasiteli yeni ağız ve diş sağlığı merkezi yapılacağı müjdesini verdi.

Proje ile ilgili hazırlık sürecinin tamamlandığını belirten Van Milletvekili Arvas, ADSM’nin 05 Mart 2020 tarihinde yapım ihalesi yapılacağını duyurarak şunları kaydetti: “Erciş Ağız Diş Sağlığı Merkezi’nin, 1.027 metre kare oturum alanına, 5.328 metre kare de kapalı alana sahip olacak, hizmet binasının B+Z+3 normal kat + yarım tesisat katından oluşacak. Son teknoloji ile donatılacak olan ağız diş sağlığı merkezinin yaklaşık 18 milyon TL’ye mal olacağı öngörülmektedir. Koruyucu ağız diş sağlığı hizmetleri, genel sağlık hizmetlerinin ayrılmaz bir parçasıdır. Diş çürükleri, çoğu yetişkinin hayatını olumsuz etkilemektedir. Ağız ve diş sağlığı bireyin ısırma, çiğneme, gülme, konuşma ve psikososyal halini sınırlandıran hastalıkları kapsamaktadır. Koruyucu ağız diş sağlığı hizmetleri, genel sağlık hizmetlerinin ayrılmaz bir parçası olup, iyi bir ağız diş sağlığı da en temel insan hakkıdır. Bu nedenle koruyucu ağız diş sağlığı hizmetleri, AK Parti döneminde toplumsal nitelikteki en önemli sağlık hizmetleri arasında yer almıştır” dedi.

ARVAS: AK PARTİ DÖNEMİNDEKİ SAĞLIK YATIRIMLARINA DEĞİNDİ

Arvas, “Cumhuriyet döneminde yapılan birçok sağlık yatırımına rağmen, Türkiye’de 2003 yılı öncesinde ağız ve diş sağlığı hizmetleri büyük ölçüde piyasa şartlarına terk edilmiş durumdaydı. Vatandaşlar ihtiyaç duydukları sağlık hizmetlerini daha çok serbest çalışan diş hekimlerinden, karşılamak zorundaydı. 2002 yılında Türkiye’de 16.371 diş hekimi bulunmasına rağmen Sağlık Bakanlığında istihdam edilen diş hekimi sayısı sadece bunların %20’si oranındaydı. Bunun ile birlikte kamuda istihdam hekimler için diş üniti maalesef çok yetersizdi. 2002 yılında Sağlık Bakanlığında faal olarak kullanılabilecek diş üniti sayısı sadece 1.071 istihdam edilen bu az sayıda diş hekiminin hizmet verebilmesi için de yeterli fiziki imkân ve teknik donanım sağlanmamıştı” diye belirtti.

ARVAS: SAĞLIKLI TOPLUMLAR, ÜLKELERİN REFAH SEVİYESİNE KATKI SAĞLAR

Son olarak Arvas şu ifadeleri kullandı: “Türkiye’de AK Parti ile 2003 yılında başlatılan “Sağlıkta Dönüşüm Programı” kapsamında sağlık alanı yeniden dizayn edilerek yeni bir anlayış benimsenmiştir. Bu anlayış ile sağlık hizmetlerinin etkili, verimli ve hakkaniyetle organize edilmesi ve sunulması amaçlanmıştır. Sağlık hizmetleri ve sunumu ülkelerin gelişmişlik düzeyi ile yakından ilgilidir. Sağlıklı toplumların, ülkelerin refah seviyesine katkı sağladığı da herkesin malumudur. Ağız hastalıkları dünya genelinde en pahalı dördüncü hastalık olarak bilinmektedir. AB’ye üye ülkelerin çoğunda ağız diş hizmetleri serbest hekim muayenehanelerinden sağlanmaktadır. AK parti ile birlikte geldiğimiz nokta Türkiye’de kişi başı ağız diş sağlığı harcamaları, Avrupa ortalamasının üstündedir” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim