ŞEHRİVAN ÖZEL: ORHAN SAĞLAM- Dünyanın ve Türkiye’nin birçok alan ile birlikte ‘gastronomi’ alanında da birbiriyle yarıştığı bir süreçte Van Mutfağı da usta şefler eliyle korunmaya ve tanıtılmaya devam ediyor. Kentin zengin mutfak kültürü Van’da VANPAD Adı altında buluşan usta şeflerin büyük zahmetleri ile tanıtılmaya devam ederken, kentin en usta şefleri derneğin kuruluşunun 7’inci yılında Van Yemekleri resitalinde buluştu.

Son dönemlerde kentlerin tanıtımında ve turizmindeki en önemli sac ayaklarından birisi olan gastronomi yarışı aralıksız sürüyor. Sadece Türkiye’de değil dünyada da birçok ülkenin mutfağı ile öne çıkma yarışında Van’da sürece dahil olmaya çalışırken kentin kadim mutfağı ve yemekleri Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu (TAŞPAKON) ve Doğu Anadolu Aşçılar ve Pastacılar Federasyonu (DOĞAPAFED) çatısı altında buluşan Van Aşçılar ve Pastacılar Derneği (VANPAD) ile tanıtılıyor. Kentin kendine has yemeklerini tanıtan, modernize eden ve kentteki yemek mekanlarında sunan kentin şefleri Van Aşçılar ve Pastacılar Derneği’nin 7’inci yıldönümünü Van mutfağının yeni lezzet duraklarından birisi olan Matbah-ı Van’da kutladı. Düzenledikleri kutlama etkinliğinde Van’ın Yöresel Yemekleri’ni sunan şefler Van Mutfağının zenginliğine dikkat çekerken kutlama yemeğinde DOĞAPAFED VE VANPAD başkanları Şehrivan’a özel açıklamalar yaptı. Davetlilere hem Van yemekleri sunup hem de Van mutfağına dikkat çeken Ali Geyik ve Nurullah Kaplan kentin mutfağının tanıtımında akademik bir altyapı oluşturulmasına dikkat çekti.

VAN MUTFAĞININ LEZZETLERİ İLE 7’İNCİ YIL KUTLAMASI!

Van'da hayvancılığın gelişmesiyle birlikte yemek kültüründe de çeşitlilik artarken, kenti diğer ise şehirlerden ayıran unsur haline gelmiştir. Geçmişten günümüze kadar kendinden söz eden Van kahvaltısı kentin simgesi haline gelirken lezzete konusunda da birçok kenti arkasında bırakan Van, ana yemek ve tatlılarıyla da iddialı bir konumda. Doğu Anadolu bölgesinin önemli illerinden biri olan Van’da aşçılık ve pastacılık mesleğini de icra ediliyor. Van Aşçılar ve Pastacılar Derneği (VANPAD), kuruluşlarının yedinci yılı nedeniyle basınla bir araya gelerek Van’ın yöresel yemekleri tanıtıldı. 20’ye yakın yemeğin lezzet duraklarından birisi olan Matbah-ı Van’da tanıtıldığı kokteyle kentin tanıtımına, ekonomisine, kalkınmasına kültürüne katkı sunan isimler katıldı.

ŞEFLER ŞEHRİVAN’A KONUŞTU

Van Aşçılar ve Pastacılar Derneği (VANPAD), kuruluşlarının yedinci yılı nedeniyle basınla bir araya gelen aşçılar, 20’e yakın yöresel yemek yaparak tanıtımı yapıldı. Konuyla ilgili Şehrivan’a konuşan VANPAD Başkanı Nurullah Kaplan, “Van mutfağını biraz daha ön plana çıkarmaya çalışıyoruz. Diğer illerdeki mutfaklar nasıl köklü ise Van mutfağı da köklü bir mutfaktır. Bizde gastronomi alanında ön planda olmayı istiyoruz.” İfadelerini kullandı. Ardından görüşlerini belirten DOĞAPAFED Başkanı Ali Geyik ise şunları kaydetti: “Bu yılda da tüm aşçılarla beraber Van Yöresel Yemek tanıtımı ve yedinci yılı kutlama amaçlı böyle bir etkinlik düzenledik. Ayrıca hep birlikte güzel bir çalışma yaptık ve 20’e yakın bir yemek hazırladık.”

KAPLAN: “VAN MUTFAĞI DA KÖKLÜ BİR MUTFAKTIR”

Bir kahvaltı salonunda düzenlenen etkinlikte konuşan VANPAD Başkanı Nurullah Kaplan, “Bu dernek 2010 yılında kuruldu. Amacımız ise Van yemeklerini gün yüzüne çıkarmak. Derneğin aracılığıyla ve yaptığımız işlerle güzel güzel yol kat ettik. İstanbul, İzmir, Antalya, Malatya ve Türkiye’nin daha birçok yerinde bu yemekleri tanıtıyoruz. Van mutfağını biraz daha ön plana çıkarmaya çalışıyoruz. Diğer illerdeki mutfaklar nasıl köklü ise Van mutfağı da köklü bir mutfaktır. Biz de gastronomi alanında ön planda olmayı istiyoruz. Bu konuda da elimizden ne gelirse yapmaya hazırız. Van Aşçılar ve Pastacılar Derneği kuruluşlarının yedinci yılı vesilesiyle 20’e yakın yemek yaptık. Emeği geçen tüm ekip arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.” Dedi.

AKADEMİK MUTFAĞA İHTİYAÇ VAR!

Dernekteki ustaların her birinin birer cevher olduğunu vurgulayan Kaplan, şunları söyledi: “Ustalar Van için çok önemliler ve her zamanda desteklenmeyi hak ediyorlar. Van’daki bütün yetkili merciler tarafından Van aşçılarını yalnız bırakmamak gerektiğini belirtmek istiyorum. Van’da akademik bir mutfağımız yok. Bunun da çok gerekli bir ihtiyaç olduğunu da biliyoruz. İnşallah önümüzdeki süreçte bununda olmasını temenni ediyoruz. Her yerde bu eksiklikleri dile getiriyoruz. 7 yıldır Van yemeklerinin tanıtımı için çalışmalar içerisindeyiz.  Van Ticaret ve Sanayi Odasıyla işbirliği içerisinde çalışıyoruz. Şu ana kadar 15 ürünümüz coğrafi işaret aldı. 20 tane de başvurumuz var. İnşallah onların da coğrafi işaretini alacağız”

FARKLI İLLERDE VAN MUTFAĞI TANITILDI

VANPAD’a bağlı 70 aşçının olduğunu dile getiren Kaplan, “Bunun yanında öğrencilerden oluşan 250 üyemiz bulunmaktadır. Bizler bu kapsamda Türkiye’nin farklı illerinde düzenlenen fuarlara katılım sağlayıp, orada ilimizin bütün tatlarını yurdumuzun her köşesindeki insanlarımıza tanıtıyoruz. Bunun yanında eğitimlerimiz de sürekli devam etmektedir. Ben bu çerçevede yedinci yılımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum.” Diye konuştu.

“HEP BERABER GÜZEL ÇALIŞMALAR YAPTIK”

DOĞAPAFED Başkanı Ali Geyik ise şunları belirtti: “Van Aşçılar ve Pastacılar Derneği kurulduktan sonra çok güzel çalışmalarımız oldu. Bu konuda da Van mutfağını iyi tanıttığımız için 2015 yılında Doğu Anadolu Federasyonunu kurduk. Bizim burada Van Aşçılar ve Pastacılar Derneği olarak yedinci yılımız. Bu yılda da tüm aşçılarla beraber Van Yöresel Yemek tanıtımı ve yedinci yılı kutlama amaçlı böyle bir etkinlik düzenledik. Sağ olsunlar herkeste geldi ve güzelde geçtiğine inanıyorum. Hazırladığımız yemeklerde keledoş, kavurmalı çıldır, mercimekli bulgur pilavı, sengesir, acem köftesi, ciğer köftesi, soğan dolması, Kürt köftesi ve buna benzer birçok üründe yaptık. Hep birlikte güzel bir çalışma yaptık ve 20’e yakın bir yemek hazırladık. Pandemi de herhangi bir çalışmamız olmadı ve durgunluk yaşadık. Ancak normalleşme ile birlikte çalışmalarımıza hemen başladık. Tanıtımlarımıza kaldığımız yerden devam edeceğiz.”

Editör: TE Bilisim