ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-HAKAN İZGİ

Tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgını bir yandan tahribatlarını sürdürürken bir yanda da ekonomiyi olumsuz etkilemeye devam ediyor. Kapıköy Sınır Kapısı’nın iki seneye yakın kapalı kalması kentteki ekonomiyi felç ederken, esnafı da mağdur ediyor. Bir zamanlar yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerlerinden bir olan Van, son yılların en az turist ağırlayan kentlerinden biri haline geldi. Turizm adına birçok defa oluşumlar kurulurken, son olarak 4 ay önce kuruluşunu açıklayan VANOTED, kent için çalışmalarını sürdürüyor. Kuruluş sonrası yasaklardan dolayı projelerini gerçekleştirmediklerini dile getiren Van Otelciler ve Turizmciler (VANOTED) Derneği Başkanı Yunus Yüksel, Şehrivan’a açıklamalarda bulunarak, derneğin hedefleri, Kapıköy ve turizmcilerin yaşadıkları mevcut sorunlar hakkında değerlendirmelerde bulundu. Kapıköy için geçtiğimiz haftalara kadar İran’daki seçimin beklendiğini seçim sonrası Razi Kapı’sının açılacağı söylemlerinin olduğunu hatırlatan Yüksel, seçime rağmen bir adım atılmadığını söyledi. Kapının karşılıklı görüşme ile açılması gerektiğini söyleyen Yüksel, Türkiye’nin Kapıköy’ü tek başına açmasının yeterli olmadığını söyledi.

“KAPIKÖY TEK TARAFLI AÇIK”

İlk olarak Kapıköy ile birlikte İran’a açılan diğer iki kapının da durumunun aynı olduğuna vurgu yaparak bu kapılarla ilgili değerlendirmelerde bulunan Yüksel, “İran’a açılan kapıların üçü de beraber kapatıldı, üçü de beraber açılır diye umut ediyoruz. Sağ olsun Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından özellikle Van yöneticileri, siyasetçiler tarafından bu konu iletildi. O da gerekli talimatları vermesiyle Kapıköy Gümrük Kapımız açıldı. Ama Kapıköy Gümrük Kapımız tek taraflı açıldı. Şu an halihazırda İran'ın her şehrinden doğrudan veya direk aktarmalı veya aktarmasız günlük olarak çok büyük miktarda uçaklar Türkiye'nin her tarafına geliyor. Bunu sayarsak İzmir'e, Bursa'ya, Denizli'ye, Antalya, Ankara, İstanbul'a ve daha sayamadığım birçok yere geliyor. Türkiye açtı ama sadece Türkiye'nin açmasıyla olmuyor. Kapılar çift taraflıdır. Bir ülke açtığı zaman karşı ülke açmadığı zaman kapı açılmıyor. Buna bir çözüm bulmaları gerekiyor. Çünkü sadece turizmcileri değil, bütün Van esnafına ve Van halkını etkiliyor.”

“KAPILAR KARŞILIKLI ANLAŞMA İLE AÇILMALIYDI”

Son olarak cümlelerini toparlayan Başkan Yüksel, oturum izni olanlar, evli olanlar iş nedeniyle Van’a geldiklerini belirterek şunları açıkladı: “İran'a 3 gümrük kapımız var. Öbür gümrük kapılarında zaten bir çalışma yok. Sadece Kapıköy karşılığı olan Razi Gümrük Kapısı kapalı. Seçimden sonra açılır dediler, öyle bir söylenti de var. Ben ona da inanmıyorum. Bizim ülkemiz tek taraflı olarak kapıyı açtı ama karşılığında bir anlaşma yaparak veya İran'la görüşmedi. Bakanlarımızın mevkidaşlarıyla görüşüp Kapıköy'ün bir an önce açılması konusunda anlaşma sağlamaları gerekirdi. Yani bizim kapımız tek taraflı açıldı ama İran tarafı açmadı. Ama bunun sorulması lazım. Bu konuda bir çalışma olduğunu biz hiç görmedik. Ne basından ne başka bir yerden duymadık da. İnşallah bu konuyla da ilgilenirler ve açılmasını sağlarlar.”

VANOTED, TURİZMCİLERİ BİR ÇATI ALTINDA TOPLADI

ile ilgili değerlendirmelerinin ardından 12 Nisan 2021 tarihinde kentteki turizm birleşenleri birlikte hareket etmek için VANOTED derneğini kurduklarını hatırlatan Van Otelciler ve Turizmciler Derneği (VANOTED) Başkanı Yunus Yüksel, çalışmalardan söz ederek “Derneğimizin 4 ay gibi kısa bir süre oldu. Zaten kurulduğumuz zamandan sonra belli zamanlarda kapatma oldu. 17 günlük kapanma gibi, kısıtlamalar gibi. Aslında bunları da çıkartırsak. Bizim kurduğumuz hemen hemen şöyle diyebilirim. Açık olduğumuz günlere göre iki ayı falan görür. Ama VANOTED’in hedefleri var. Van’a 2019 yılında 1 milyon 42 bin yerli ve yabancı turist gelmiş. VANOTED olarak ne yapabiliriz diye düşünüyoruz. Van’a faydamız olsun diye biz turist sayısını arttıralım diye düşünüyoruz. İlk hedefimiz tabii İran ve İran olmazsa olmazımız. Bu gerçeği kabul etmek lazım. Bazı çevrelerde hani derler ya başka yerlere açılalım. Ancak İran'ı bile Van'a alıştırıncaya kadar 4 yıl geçti. Kapıköy açıldığı zaman direk İranlılar birden akın etmedi. Biz tanıtım yaptıkça, memnun kaldıkça böyle bir İranlıların sayısı da arttı.” İfadelerini kullandı.

İLK HEDEFİ İRAN…

İranlıların hepsi zaten Van'da kalmıyor diyen Yüksel, şunları kaydetti: “Biz resmi rakamlara baktığımız zaman diyoruz ki Kapıköy’den bu kadar gidiş oldu. Ama onun belli bir kısmı transfer oluyor. Batı illerine ya kendi araçlarıyla ya uçaklarla ya da otobüslerle gidiyor. Biz ilk başta İran'daki turist sayısını arttırmamız lazım. Bunları artırırsak Van'a faydası olacaktır. Bunun için de çeşitli çalışmalarımız var. İlk yapacağımız turizm paydaşlarımızla beraber İran'a gitmek. Orada büyük bir toplantı yapmak. Şimdi paydaşlarımız derken ilk önce üniversiteyi de işin içine katıyoruz. Çünkü akademik olarak bize lazım. Sadece bir sahadayız diye bütün işi biz yaparız demiyoruz. Üniversiteyi katmamız lazım. Belediye başkanlarına çok iş düşüyor. Tamam, biz turizmciyiz, biz otellerimi tanıtacağız. Ama belediye başkanları kendi ilçelerini tanıtmakla yükümlüdür. Aslında onlara da bu konuda teklifte bulunacağız.”

“İRAN GÜMRÜK KAPISININ AÇILMASINI BEKLİYORUZ”

Cümlelerini sürdüren Yüksel, şöyle devam etti: “Bizi destekleyen Van TSO Başkanımız Necdet Takva ve Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı İsa Berge’ye teşekkür ediyorum. Biz oraya gittiğimiz zaman yani turizmle alakalı herkesi yanımızda götürmeyi düşünüyoruz. Şu anda araçlarımız bile hazır. Sadece İran gümrük kapısının açılmasını bekliyoruz. Ama ilk etapta açılır açılmaz gitmeyeceğiz. Açıldıktan bir ay sonra hem İran tarafı biraz toparlamış olur, hem Türkiye tarafı biraz toparlamış olur. Orada yapacağımız toplantıya oranın Turizm Bakanlığı dahil siyasetçilerine bizim burada göstereceğimiz nasıl belediye başkanları varsa, rektörü varsa aynı şekilde mevkidaşları da davet edeceğiz.”

“VAN'I TANITACAĞIZ”

Toplantıya Tahran'dan Van'a çalışabilecek bütün acentaları davet edeceklerini vurgulayan Başkan Yüksel, “Yaklaşık 500- 600 tane acentenin katılacağı bir toplantı yapmayı düşünüyoruz. Tabi bizim Turizm Bakanlığımızdan da inşallah yetkililer katılır. Biz davetimizi yapacağız. Gelirlerse çok iyi olur. Van'dan biz kalkınma ajanslarının kullanmamız lazım. Özellikle Halil İbrahim Güray Bey sağ olsun, bu konuda turizme de başka meslek kuruluşlarının olduğu gibi turizme de çok destek veriyor. O da inşallah yanımızda olacaktır. Van'ı tanıtacağız, sunumunu yapacağız.”

ARTIK BAŞKA PAZARLARA DA BAKMA LAZIM

“Van'ın tarihi, doğal güzelliklerini Van'ın en güzel yönlerinden birisi batı illerine göre hem oteller olarak hem de esnafımızın uyguladığı fiyat avantajları. Bir İranlı Türkiye'ye geldiği zaman en uygun tatilini ve alışverişini Van'da yapabilir. Van'ın misafirperverliğini unutmamak lazım. Gerçekten halkımız çok misafirperver ama bu yaklaşık 16 17 aylık kayıptan sonra inşallah gümrük kapısı açılırsa, İranlılar gelirse herkes biraz daha iyi davranacaktır. Çünkü 16 aylık İranlıların kaybı insanlara gerçekten bayağı zarar verdi. Daha fazla ilgi alaka göstereceğine inanıyoruz. Biz bu toplantıyı yaptıktan sonra tabi başka pazarlara da bakmamız lazım.” Şeklinde konuştu.

DİĞER ÜLEKELER NEZDİNDE DE REKLAM YAPIYORUZ

Elektronik vizeden söz eden Yüksel, eskisi gibi vizenin uygulanması gerektiğine değinerek şunları anlattı: “Daha önce kara sınırından da gelenler elektronik vize olabiliyordu. Aynı şekilde uygularsa biz de orada İran'la yapacağımız reklam gibi ve oradan acentaları info turuyla Van'a getirip burada misafir edeceğiz. Van'ın gerçekten havasını, gastronomisi, otellerini, alışverişini tanıtırsak çok daha fazla misafir alacağımızı umuyorum. Çünkü Irak çok sıcak. Özellikle yaz aylarında onlar sıcaktan kaçıyor. Iraklıların konaklama süresi daha fazladır. İranlılar 3 veya 4 gece konaklarken uğrattılar, 5 geceden başlayıp 12 geceye kadar konaklama süresi var. Bunu da yaptıktan sonra Rusya baş hedefimizden. Onların para birimi de ve kazançları da satın alma gücü yüksek olan turistler. Özellikle güney sahillerini çok seviyorlar. Biz Rusya'da ve Ukrayna'da bir tanıtım yaptık. Van'ın bir Telegram kanalı var. Telegram kanalı üzerinden ve Instagram üzerinden. Biz hem Türkçe hem Farsça hem İngilizce hem de Rusça yayın yaptık. Yani Türkiye Cumhuriyetleri de şu anda reklam yapmaya çalışıyoruz.”

“YERLİ VE YABANCI TURİST YOK”

Kent olarak yeterince turist ağırlanmadığı vurgusunu da yapan Yüksel, “Şu an yerli ve yabancı turist yok. İş olmamasına rağmen hemen hemen ayda bir otel açılıyor. Bunlar açıldığı gibi çok iş yapacaklarını sanıyorlar ama maalesef hiçbir iş yapamıyorlar. Çünkü pandemi nedeniyle İran gümrük kapısı kapalı. Benim aslında isteğim kaçak otellerin değil de resmi otellerin ve büyük otellerin açılması, iyi kalitede hizmet sunan otellerin açılması. Biz VANOTED olarak aslında şöyle bir çağrıda da bulunabiliriz. Kaçak otellerimiz varsa onlar bize de gelebilir. Resmileşmesi için biz onlara yardımcı olabiliriz, yol gösterebiliriz. Resmi kurumlarla da görüşebiliriz. İstihdam sağladıkları kişilerin de resmi çalışmaları. Devletimizin de burada ekonomik olarak vergi kaybına uğramaması çok önemli. Biz bu konuda da onlara yardımcı olabiliriz.”

Editör: TE Bilisim