ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-HAKAN İZGİ

Gastronomi alanında son yıllarda birçok kent büyük bir markalaşma sürecine girerken, Van’da da bu alanda çalışmalar yapılmaya devam ediyor. Diğer illerin bu anlamdaki adımlarının gerisinde kalınmasına rağmen son dönemlerde Van’da da ataklar yapılırken, geçtiğimiz aylarda Şehrivan’ın gündeme taşıdığı peynir müzesi önerisi konusunda önemli bir gelişme yaşandı.

Van’ın kurumsal anlamdaki ilk otlu peynir üretim ve ambalajlama tesisini ziyaret eden Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Dr. Ozan Balcı da Van’da peynir müzesi kuracaklarını söyledi. İlk örneği Kars’ta yapılan ve bu süreçte sadece müze kurumsallaşması değil Kars peynirinin marka değerinin artmasına da katkı sunan Peynir Müzesi’nin Van’da bir benzerinin kurulmasının Van Otlu Peyniri’nin markalaşması ve kurumsallaşması anlamında da önemli bir adım olacağı öngörülüyor.

ŞEHRİVAN GÜNDEME TAŞIMIŞTI

Van Kahvaltısının en önemli parçalarından birisi olan Van Otlu Peyniri tescil almasına ve pazardaki yerine rağmen markalaşmada istenilen yere gelmezken, Kars ve diğer illerde olduğu gibi bir değere ve markaya dönüşmeyi bekliyor. Geçtiğimiz aylarda Van otlu peynir müzesini gündeme taşıyan Şehrivan’ın haberi ses getirirken, projeleri ile dikkat çeken Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı tam da beklenilen noktalardan birisinde beklenen hamleyi yaptı. Balcı, Şehrivan’ın gündeme taşıdığı Van’da da bir peynir müzesi kurulması konusunda önemli açıklamalar yaptı.

VAN PEYNİRİ ÜRETİM VE AMBALAJI YAPAN KADIN İŞ İNSANINA ZİYARET

Van’daki proje ve üretime önem veren ve bu anlamda hızlı bir başlangıç yapan Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Dr. Ozan Balcı, İŞGEM’de bulunan işletmeleri ziyaret etti. Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı, Van İş Geliştirme Merkezi’nde (İŞGEM) otlu peynir işletmeciliği yapan esnafı ziyaret ederek, Van Otlu Peynirini mayaladı. Bu kapsamda iş kadını Rezzan Bayram'a ait Van Otlu Peyniri üretimi yapan Nadir Çiftlik isimli işletmede de incelemelerde bulunan Vali Ozan Balcı, Van otlu peynirinin üretimini önemsediklerini belirterek, “Van otlu peyniri sadece bir otlu peynir değildir. Aynı zamanda bir kültürdür. Orada kadınlarımızın alın teri, emeği ve hayalleri vardır” dedi.

BALCI: OTLU PEYNİR VAN’IN BİR KIYMETİ, BİR DEĞERİDİR

Ziyaret esnasında otlu peynir ile ilgili de konuşan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Dr. Ozan Balcı, “Van otlu peyniri Türkiye’nin, Van’ın bir kıymeti, bir değeridir. Çiftçimiz bizim için önemlidir. Onların akın teriyle, emekleriyle olmuştur. Özellikle kadınlarımızın Van peynirinin oluşmasında çok büyük emekleri var. Onlara da müteşekkirim. Kendilerine destek vermekten büyük mutluluk duyuyorum. Türkiye'deki meraların yaklaşık yüzde 10’u Van’da 3 milyon da koyun varlığımız var. Hedefimiz bu mera ıslahlarını da gerçekleştirilerek, hayvan varlığımızı 10 yılda 10 milyona çıkmasını sağlamak. Ayrıca Van otlu peyniri ile ilgili olarak da kendimize hedef belirliyoruz” dedi.

“VAN OTLU PEYNİRİNE DEĞER ÜRETECEĞİZ”

Balcı, Van’da peynir müzesini kuracaklarını dile getirerek, “Daha çok tanıtım yaparak, değişik tarzlarda üretim yapmalıyız İnşallah peynir müzesini kuracağız. Kars’tan sonra Van otlu peynirini dünyada peynirden anlayan gurmelere destinasyon alanı yapacağız. Böylece ekonomiye, hayvancılığa, Van’ımızın ismine katkı sağlayacağız. Çok güzel bir iş olur inşallah. Hayırlı uğurlu olsun. Kadınlarımızın alın teri, göz nuru, emeğiyle beraber oluşturduğu Van Otlu peynirine değer üreteceğiz. Sirmo, heliz, kekik, mendi ve siyabonun oluşturduğu güzel aromasıyla Van otlu peynirini tüm dünyayla tanıştıracağız. Bu aynı zamanda küçükbaş hayvancılığa destektir. Kadınların emeğine destektir. Üretime destektir. Kadının emeğine kıymet vermektir. Meraların ıslahına kıymet vermektir. Kısacası Van’ımızın geleceğine katkı sağlamaktır” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim