ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-HAKAN İZGİ

Van, Doğu Anadolu Bölgesi’nin en önemli illerinden biri olmasına rağmen yerinde saymayı sürdürüyor. İhracatta 69, eğitimde 75, kişi başına düşen milli gelirde 77, GSYH’de 80, en yaşanabilir şehirler arasında 71, en çok göç veren iller arasında 5’inci sırada yer alırken, yapılan son istatistiklerde de son sıralarda yer almaya devam ediyor. İşsizliğin yanı sıra kentte kronikleşmiş sorunlarla boğuşan vatandaşlar, çareyi göç etmekte buluyor. TÜİK’in verilerine göre, kentin nüfusu 2021 yılında 8 bin kişi azaldı. Yıllar sonra ilk kez nüfusu düşen Van, istihdam ve büyüme oranı bakımından her geçen gün kötüye giden kent, istediği ivmeyi bir türlü yakalamıyor. Ekonomisi, eğitimi, yaşam şartları ile son sıralardan kurtulamayan Van, yine bir araştırmada sonlarda yer alarak pes dedirtti. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması (SEGE)’na göre kentin 13 ilçesinden 8’i en az gelişmiş iller arasında ve diplerde yer alırken, 4 ilçesi de az gelişmiş ilçeler sıralamasında yer buldu. Sadece İpekyolu ilçesinin 2’inci kademede yer aldı.

937 İLÇE İÇERİSİNDE VAN’IN İLLERİNİN BİRÇOĞU SINFITA KALDI

En son 2017 yılında yapılan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırmalarının (SEGE) 2022 yılı ilçe gelişmişlik verilerini açıkladı. Türkiye’de 973 ilçenin gelişmişlik sıralamasının yayınlandığı araştırmada Van’ın birçok ilçesi son sıralarda yer aldı. Araştırmaya göre, ülke genelinde 973 ilçe içerisinde İpekyolu 238, Tuşba 426, Edremit 536, Erciş 790, Gevaş 832, Çatak 927, Muradiye 937, Gürpınar 939, Başkale 943, Özalp 949, Çaldıran 956, Saray 958 ve Bahçesaray 960’ıncı sırada yer alarak bir kez daha şaşırtmadı. Sıralamada 2017 yılına göre Edremit, Erciş, Gevaş, Başkale ve Özalp ilçesinin yeri değişirken, 8 ilçenin 6’ıncı kademede yer alması ise gözlerden kaçmadı.

COĞRAFYA YİNE KADERİ BELİRLEDİ!

Öte yandan nüfus oranı olarak Van’dan daha küçük olan illerin sıralamada iyi yerlerde olması ise pes dedirtti. Van’dan küçük olan Bitlis’in sadece 4 ilçesi, Muş’un 5, Hakkari’nin 1, Kars’ın 5, Malatya’nın 4, Bingöl’ün ise 3 ilçesi 6’ıncı kademede yer alırken Van’ın ise 8 ilçesi 6. kademede yer alarak, kritik durumunu tekrar göz önüne serdi. Van’ın ilçelerinin gelişmişlik sıralaması dikkat çekerken Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan ve Van Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı İbrahim Şahin sıralama ile ilgili yorumlarını Şehrivan aracılığı ile paylaştı.

ŞAHİN: BU DEMEK OLUYOR Kİ KENTE ÖNEM VERİLMİYOR

Van Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı İbrahim Şahin, Van’ın en sonlarda yer almasını kentte yatırım yapılmamasına ve kente önem verilmediğine bağladı. Şahin, bu konuda kentteki STK’ların bir araya gelip çözüm odaklı çalışmalar yapması gerektiğine dikkat çekerek, “Bu araştırmalar, ilimizin gelişmiş bir il olmadığını gösteriyor. Türkiye’nin en geri kalmış şehrinde yaşıyoruz. Ekonomi sıfır, gelişmişlikte en geride olan iliz. Bu demek oluyor ki kentte yatırımlar yapılmıyor. Kente önem verilmiyor. Peki biz nasıl gelişeceğiz? Nasıl bu girdaptan çıkacağız? Bunun ciddi anlamda araştırılması gerekiyor. Üniversitemizde bir araştırma konusu yapılmalı. Bağırmamız lazım, çağırmamız lazım, konuşmamız lazım. Bir araya gelip bunları değerlendirmemiz lazım. Yoksa bu girdaptan bu şekilde çıkılmaz. Her konuda gerideyiz. Kentin sivil yapılarının bir araya gelmeli artık. Bizi temsil eden vekillerin dışında özellikle odalar, STK’lar bir araya gelerek bu kenti sorunlarını konuşmalı. Kentin eğitimi, sağlığı, finansı ile ilgili sözlerinin olması gerekir. Bunun zamanı geldi geçiyor artık. Dolayısıyla biz bu durumlara üzülüyoruz. Bir araya gelerek bunun en azından ön çalışmasının yapılmasını öneriyoruz” dedi.

İLHAN: VAN’IN ÜZERİNDE BİR AMBARGO VAR!

Saadet Partisi (SP) Van İl Başkanı Özay İlhan, özellikle son yıldır Van’ın kötü durumda olduğunu belirtti. İlhan, kentin sınırdan yeteri kadar istifade edemediğini dile getirerek, “Yıllardır Van’ın üzerinde her anlamda uygulanan ambargo var. Özellikle 2012 yılından sonra Van’da hiçbir işin yapılmaması adeta kararlaştırılmışçasına hareket ediliyor. İlimizde son 10 yıllık süreçte ya bir iş yapılmadı ya yapıldı çürümeye terk edildi ya başlandı yarım bırakıldı ya da reklamı yapıldı uygulanmaya geçilmedi. Van, İran ve Irak’a yakınlığı da göz önünde bulundurduğumuzda Türkiye’nin en önemli sınır noktalarından biridir. Fakat sınırdan da yeterince istifade edememektedir. Sınır ticaretinde getirilen kısıtlamalar, sınır ticaretinde sadece belli başlı ürünlere izin verilmesi, bunun yanı sıra pandemiyle birlikte Türkiye’deki birçok sınır kapısı kapatılıp açılırken Kapıköy Sınır Kapısının uzun süre kapalı olması Van’da sosyo-ekonomik açıdan her şeyin kötüye gitmesine neden oldu” şeklinde konuştu.

VAN’IN 8 İLÇESİ 6’NCI KADEMEDE...

Kentin tarım ve hayvancılıkta da son yıllarda daha da kötüye gittiğini vurgulayan İlhan, “Van tarım, hayvancılık ve turizm yönünden önemli bir kent olmasına rağmen uygulanan politikalar ile tarım ve hayvancılıkta son yıllarda daha da kötüye gitmesine sebep oldu. Kışımız uzun, artan yem fiyatları, özellikle yayla ve mera yasakları hayvancılığı bitme noktasına getirdi. Şu an o yasaklar yok ama o vaktinde o yasaklardan etkilenen insanlar çiftçiliği, tarımı ve hayvancılığı bıraktı. Bunun neticesinde de gün geçtikçe her anlamda gerileyen bir şehir olduk” diye aktardı.

“EMEĞİ GEÇENLERİ TEBRİK EDİYORUZ(!)”

İlhan, Van’ın yine de avantajlarını kullanmasıyla daha da iyi noktaya geleceğini ifade ederek sözlerini şöyle tamamladı: “Bunun yansımalarını bugün yaşıyoruz. Bu bir günde oluşan bir şey değil. Van’ın kaderi midir bu, bunu da bilmiyoruz. Van artık inşaatlardan en çok cenaze gelen illerin başında gelen illerden biri olmuştur. Nereden tutmaya çalışsak bir sıkıntıyla karşı karşıya geliyoruz. Bunun sonucunda da sosyo-ekonomik gelişmişlikte son sıralarda yer almıştır. Emeği geçenleri bu anlamda tebrik etmek lazım. Şehri son sıralarda tutmayı başarmışlar. Biz yine de her şeye rağmen ülkenin en güzel şehirlerinden biri olan Van’ın avantajlarını kullanmasıyla ayağa kalkacağına inanıyoruz.”

Editör: TE Bilisim