ŞEHRİVAN ÖZEL : HAMİT KARAKUŞ- Geçtiğimiz hafta sonu yapılan kongreye kadar Van Büyükşehir Belediyespor yeni ismi ve yeni logosu ile Van halkına tanıtıldı. Van Spor Futbol Kulübü olarak ismi değiştirilen takım yeni yönetimini de belirledi. Bu yıl 2. Lige yükselen ve dev takımlarla mücadele edecek takımın önündeki en büyük problem ise geçen yıl olduğu gibi maddi sıkıntılar olarak öne çıktı. Gidişata yönelik en büyük çözüm ise önümüzdeki ay bitecek olan parkomat ihale işinin tamamlanıp parkomat gelirinin Van Spor’a aktarılma önerisi.

PARKOMAT GELİRİ VAN SPOR’A AKTARILSIN!

Van Spor kulübü 2. Ligde mücale etmek için hazırlıklarını sürdürüyor. Fakat takımın en büyük sorunlardan birisi maddi sıkıntılar. Geçtiğimiz hafta sonu yaplan genel kurulda da öne çıkan en önemli konu maddi sıkıntılar oldu. Kulüp başkanı takımın borcunu 10 Milyon 28 Bin 639 TL olarak açıklarken bu noktada başkan Servet Yenitürk bir kez daha kentteki isimlere sahiplenme çağrısı yaptı. Genel kurulda destek konusunda, “Buradan bütün siyasilerimize, valimize belediye başkanlarımıza, iş adamlarımıza sesleniyoruz. Eğer amacımız Van, yatırım ve Vanspor ise, kulübümüzü sadece bir spor kulübü olarak görmeyelim. Vanspor ilimizin geleceğe yatırımdır. Bunu hepimizin bilmesi lazım.” Dedi. Yenitürk’ün bu çağrısı akıllara Vanspor’a gelir kapısı olabilecek olan parkomat uygulamasını getirdi.

PARKOMAT UYGULAMASI TAKIMA DEVREDİLİR Mİ?

14 Ağustos 2019 tarihi itibariyle birlikte bitecek olan parkomat ihalesini yenilemek istemeyen Van Büyükşehir Belediyesi yönetimine parkomat gelirlerinin aktarılma fikri, halihazırda işi yapan firma tarafından da teklif edildi. Konuyu belediye yetkilileri ile görüşen firma sahiplerinden Fatih Sarp, o görüşmenin detaylarını Şehrivan’a da anlattı. Büyükşehir’in parkomat işini devam ettirmeme konusunda bir tavrı olduğu bilinse de hali hazırda takımın alabileceği en büyük desteklerden birisi olarak parkomat fikri öne çıkıyor. Bilindiği gibi Anadolu’da bir çok kentte belediyeler parkomat gelirleri kentlerindeki takımlara aktararak takımlara maddi kazanç sağlıyor. Van’da da Vanspor’un efsane olduğu dönemlerde sınır ticareti yapan tüm firmalardan kesilen cüzzi miktarda paralar ile takım ciddi kazançlar elde ederek önemli başarılara imza atmıştı.

VAN’DAKİ PARKOMAT UYGULAMASI AĞUSTOS’TA BİTİYOR

Konuya ilişkin Şehrivan Gazetesi’ne konuşan İş adamı Fatih Sarp, 2017 yılında başlatılan parkomat uygulamasının kısa bir süre sonra sona ereceğini ifade etti. Sarp, “Parkomat uygulaması 14.08.2019 tarihinden itibaren sona erecek. Van Büyükşehir Belediyesi tarafından bizlere uygulamanın sona ermesiyle ilgili tebligat aldık. 2017 yılından itibaren başlatmış olduğumuz parkomat uygulaması Cumhuriyet ve Maraş Caddesi’nde trafiği ciddi anlamda rahatlattı. Parkomat uygulamasıyla ilimizde birçok insana ekmek kapısı oldu. Uygulamanın kaldırılmaması adına Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Mustafa Avcı ile bir görüşme yaptık. Uygulamanın devam etmesi halinde aynı personellerle ilimizin maddi anlamda desteğe ihtiyacı olan takımı Vanspor’a aktarmak istediğimizi ilettik." dedi. 

“PARKOMAT UYGULAMASI VANSPOR’A BÜYÜK DESTEK SAĞLAYACAKTI”

Parkomat uygulamasının sonlandırılmaması halinde Van Büyükşehir Belediyespor’a aktarılmasının büyük bir destek sağlayacağını belirten Sarp, “Parkomat uygulaması devam etmesi halinde takımımıza büyük bir destek sağlayabilir. Takıma aktarılması halinde en kötü yol ücreti, deplasman masrafları karşılayacak. Bu vesileyle halkta bunu benimseyebilir. Görüşme sonucu, uygulamanın kaldırılmaması ve takıma devredilmesi yönünde talepte bulunduk. Burada takımımıza destek olmamız gerektiğini ve maddi anlamda destek sağlamak istediğimizi ifade etmemize rağmen olumsuz yanıt aldık.” dedi. Bunun devamını çok istedik ama olmadı.” şeklinde konuştu.

SEÇİMDEN ÖNCESİ PARKOMAT İÇİN “GÖZDEN GEÇİRİLECEK” DENİLMİŞTİ

Yerel seçim öncesi bir etkinlik ile projelerini açıklayan Van Büyükşehir Belediyesi’nin mevcut belediye başkanları, adaylık sürecinde parkomat için de o gün şu ifadeleri kullanmıştı: “Çok katlı otoparka alternatif olarak getirilen Parkomat sistemi ise merkezde trafiği rahatlatmak yerine içinden çıkılmaz hale getirmiş buna ek olarak halkımız sistemi işleten işletmeciyle kendi şehrinde borçlandırılmıştır. Seçildiğimiz ilk gün Parkomat sistemini gözden geçirerek halkımızın yararına bir karar verilecektir. Bu kapsamda kentteki otopark sorunun çözümü için başta mekanik otoparklar olmak üzere çözüm önerileri hayata geçirilecektir.”

TAKIMIN BORCU BÜYÜK BİR DESTEĞİ ŞART KILIYOR!

Vanlılar’ın 2. Lig yolunda büyük işler beklediği ve süper ligde görme hasreti ile desteklediği Van Spor için ise bir destek olmaması durumunda işlerin oldukça zorlaşacağı biliniyor. Her seferinde kulübün sıkıntılarını dile getiren kulüp başkanı Servet Yenitürk, son olarak maddi sıkıntılardan dolayı transfer sürecinin bile zora girebileceğini dile getirmişti. Son olarak geçtiğimiz hafta sonu yapılan genel kurulda da bu borçlar gündeme gelmiş ve Yenitürk, bir kez daha kentteki bir çok isme şu sözlerle çağrı yapmıştı: “Buradan bütün siyasilerimize, valimize belediye başkanlarımıza, iş adamlarımıza sesleniyoruz. Eğer amacımız Van, yatırım ve Vanspor ise, kulübümüzü sadece bir spor kulübü olarak görmeyelim. Vanspor ilimizin geleceğe yatırımdır. Bunu hepimizin bilmesi lazım. Kulübümüzü mutlaka takip edelim. Bu yıl inanıyorum ki, rakip takımların taraftarları ilimize geleceklerdir. Vanspor’u siyaset üstü görüyoruz. Biz yatırım alanı olarak görüyoruz. Buyurun beraber el ele verelim, 20 ay içerisinde Vansporumuzu, Süper Lig’e taşıyalım. Buradan bütün Van halkına, siyasilerine ve belediyelerine sesleniyorum. Bunu el birliğiyle başaracağımıza da inanıyorum. Bir yıl içerisinde zorluklara rağmen 2. Lig’e çıkarak bunu başardık. Bundan sonrası rahatlıkla başarabiliriz. Vanımızın, reklama ihtiyacı yok, yatırıma ihtiyacı yok çünkü Vanspor kanalıyla bunları hepsini gerçekleştirebiliriz, buna inanıyorum.” diye belirtti.

2016 YILINDA DA ŞEHRİVAN’DA GÜNDEME GETİRİLMİŞTİ

Öte yandan Şehrivan yazarlarından Ömer Aytaç Aykaç da, 2017 yılında uygulanmaya başlayan parkomat uygulamasının öncesinde Aralık 2016’da konuyu gündemine almıştı. Köşesinde parkomat uygulamasının henüz başlamadan Van Büyükşehir Belediyespor’a aktarılması önerisinde bulunan Aykaç, makalesinde şu ifadeleri kullanmıştı: “Malumunuz kentin Vanspor diye bir gerçeği var. Bir dönemler lige damgasını vurmuş Vanspor yarası hale yüreklerde tap taze. O eski Vanspor yok ama Büyükşehir Belediyesi’nin bir takımı var. Takımın maddi sıkıntıları büyük. Sene başında her kesime gidilip destek istendi fakat takımın doğru düzgün destek aldığı söylenemez. Sponsor yok. Tek sponsor her hafta stada giden Vanlılar… Şu sıralar da yönetim gelir kaynaklarının küçülmesinden dert yanıyor. Hem Van’ın trafiğini çözüp hem Vanspor’u başarıya taşımanın Van’a yeni bir alan açmanın ve kentte sosyal anlamda da bir şeyler yapmanın buluşma noktası da tam burası işte. Bu yönetim, başkan ve ekibi ile devam edilir edilmez o yeni yönetimin bileceği iş. Hali hazırdaki Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü bünyesinde bir birim ya da bir şirket oluşturulur. Van’ın ‘parkomat’ işi kendilerine verilir. Böylelikle hem trafik sorununa kısa vadede bir çözüm bulunmuş olunur, hem park sıkıntısı mümkün mertebe çözülür hem de Van’ın umut bağladığı Vanspor takımı kimselere el açmadan kendi göbeğini kesebilecek hale gelir.”

PARKOMAT GELİRİNİ TAKIMLARA AKTARAN KENTLER VAR

“Bunun örnekleri çok. Bunu Çorumspor yapıyor… Kocaeli Spor’un kurtuluş reçetesi için ortaya konulan yollardan birisi bu… Ve Anadolu’daki birçok Belediye takımı için aynı yöntem uygulanıyor? Van’da da uygulanabilir. Üstelik zemin buna fazlasıyla müsait! Belediyenin bu anlamda atacağı ilk pas gol olur! Büyükşehir Belediye başkanı ve yönetimi ne der bilinmez. Bu krizden çıkılırsa bu yöntem uygulanabilir mi bilinmez. Bizimkisi tüm tartışmalardan uzak takım ve kent adına bir tavsiye...”

Editör: TE Bilisim