ŞEHRİVAN ÖZEL: ORHAN SAĞLAM-ERDAL ERBAŞ

Koronavirüs vaka oranıyla Türkiye’nin en iyi şehirleri arasında yer alan Van, aşı konusunda da çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor. İyi gidişat Omicron sonrası sekteye uğrarken Van aylar sonra vaka oranını yüzde 10’un üzerine çıkardı. Ülke genelinde olduğu gibi Van’da da son zamanlarda vaka artışlarının hızlı bir şekilde arttığı görülürken, uzmanlardan da uyarılar geldi. Van, ikinci doz aşı oranıyla mavi kategoriye çıkmayı başarsa da Sağlık Bakanlığının 100 binde görülen koronavirüs vaka sayısı verilerine göre 29,67 oranıyla da ciddi artışlar yaşadı. Özellikle son günlerde Omicron varyantının görülmesiyle birlikte geçtiğimiz haftalara oranla vaka sayısında ciddi oradaki artış endişelendirmeye devam ederken, Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Doktor Hüseyin Yaviç de Şehrivan aracılığıyla vatandaşlara önemli uyarılar da bulundu. Pandemiden kurtuluşun aşı olduğunu belirten Yaviç, aşı çağrısını yeniledi.

VAN TABİP ODASINDAN OMİCRON AÇIKLAMASI!

Van’daki aşı ve vaka durumunu değerlendiren Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Doktor Hüseyin Yaviç, “Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı haritada 2. Doz aşıda yüzde 75’lik orana ulaşmış görünüyoruz. Tabi, bu verileri sadece Sağlık Bakanlığı’ndan ve Valiliğin açıkladı verilerden elde ediyoruz. Onun dışında da çok detaylara ulaşma imkanımız yok. Pandemi sürecinde ve son omicron varyantı ile birlikte de Türkiye’deki vaka sayılarında ciddi artışlar var. Van’da da bu varyantla birlikte artışlar devam ediyor. 100 binlere dayanan bir vaka sayısı var ve adeta rekor kırıyoruz. En başından beri Omicron varyantı tespit edilirken, yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda da bu varyantının bulaşıcılığının diğer varyantlara göre çok daha hızlı bulaşacağı yönünde tespitler vardı. Sahadaki yansımalar da bunu gösteriyor. Bu beklenen bir tabloydu ve özellikle bu süreçte vaka sayılarının bu derece artmasının beraberinde ölüm sayılarında artabileceği ve sağlık sisteminin de ileri ki dönemlerde tıkanabileceğine yönelik Tabipler Odasının Sağlık Bakanlığı’na uyarıları vardı.” İfadelerini kullandı.

“ÖNLENEBİLİR BİR HASTALIKTAN KAYNAKLI ÖLÜMLER YAŞANIYOR”

Van’da vaka sayıların giderek artmasının nedenlerini sıralayan Yaviç, şunları kaydetti: “Mevcut varyantın bulaşıcılığı fazla, aşı ile ilgili bağışıklıkta yetersiz ve 3. Doz hatırlatma sayısının yetersiz düzeyde olması beraberinde hastane başvuru sayısında artışa sebep oluyor. Pandemi tablosunu göz önünde bulundurduğumuzda artık salgın politikaları kontrolden çıkmış durumda. Bilimsel yaklaşımlar hiçe sayıldı. Daha çok sorumluluk topluma yüklendi. Önlenebilir bir hastalıktan kaynaklı binlerce ölümün yaşandığı görülüyor. Şu an Covid-19 dışı sağlık hizmetlerinde de ciddi anlamda sıkıntılar var. Pandeminin başından bu yana birçok hastalık gurubu sağlık hizmetleri erişiminde ciddi sıkıntılar yaşadı ve fazla ölümlerin bir kısmı da buna bağlıdır. Diğer hastalıklar ve kanser vakalarının çok fazla yaşanabileceği bir tabloyla karşı karşıyayız.”

“YAZ AYLARINDA VAN’DA VAKA SAYILARI ARTIYOR”

Vaka sayılarının sıcak dönemlerde arttığına dikkat çeken Yaviç, “Yaz aylarında toplumsal hareketliliğin çok yoğun olduğu dönemlerde vaka sayıları artıyor. Tabi, kış aylarında da bu risk daha fazladır. Çünkü insanlar kalabalık alanlarda çok fazla kalıyor. Ev koşullarının kalabalık aile yapısına uygun olmayan ve yetersiz barınma alanları gibi yerlerin pandemi sürecine olumsuz etkileri oldu. Van düzeyinde özellikle yaz aylarında vaka sayılarında artış meydana geliyor. Çünkü İranlılarında yoğun geliş gidişleri varsayımıyla hareket edersek kişi sayısı fazlalaşıyor. Toplumsal hareketlilik artıyor. Öte yandan kentte 3.doz hatırlatma aşısında ne durumda olduğumuzu bilmiyoruz. Herhangi bir veri yer almıyor. Bir dönem iyi gidişatını sürdüren Van, şu anda 30 kat fazla bir vaka artışıyla karşı karşıya kaldı.” Şeklinde konuştu.

VAN’DA TEDBİRLER BIRAKILDI

Vaklar giderek artıyor ve tedbirlerin alınması gerektiğinin altını çizen Yaviç, şunları kaydetti: “Aşı konusunda gerekli tedbirlerin alınması gerekiyor. Baktığımız da bu bölgede tüm tedbirler bırakılmış durumda. Filyasyon çalışmaları artık yapılmıyor. Bunun yanında insanlar da artık test yapma gereği duymuyor. Van’da vaka sayıları düşük olarak gösterilirken, sağlık kuruluşlarına başvuran insan sayısıyla ilgili de bilgi verilmiyor. Dolayısıyla bu vaka sayılarının düşük gösterilmesinin bir başka nedeni de dediğim gibi vatandaşların artık test yapmak istememeleridir. Özellikle son dönemde ülkede yaşanan ekonomik kriz de pandeminin kontrolden çıkmasına neden oldu. İşsizlikten dolayı insanların kalabalık ve tedbirsiz ortamlarda çalışması da vaka sayılarında artışa neden oluyor.

TABİP ODASINDAN VATADANLARA AŞI ÇAĞRISI!

Pandemiden kurtulmanın yolu aşıdır diyen Yaviç, vatandaşlara şu çağrılarda bulundu: “Aşılarını olmamış kişilerin aşılarını olmaları gerekiyor. Dünyanın yarısından fazlası aşı oldu. Diğer illere oranla aşı çalışmalarımız da hızla devam ediyor. Bu anlamda hatırlatma dozlarını muhakkak yapmaları lazım. Maske konusunda bir zamanlar çok iyiydik ve bunu devam ettirmemiz lazım. Yine sosyal mesafeye dikkat etmeleri gerekiyor. Günlük ölüm sayılarını göz önünde bulundurarak, tedbirleri sıkı tutmalarını öneriyorum.”

“SAĞLIK ÇALIŞANLARININ SORUNLARI ÇÖZÜME KAVUŞMALI”

Sağlık çalışanlarının durumlarından söz eden Yaviç, “Bu sürecin en büyük mağduriyetlerini sağlık çalışanları yaşadı. Pandemi başından bu güne kadar birçok arkadaşımızı salgından dolayı kaybettik. Yoğun çalışma, emek karşılığını alamama, zor koşullarda çalışmaya zorlanması, yetersiz hekimlerin bulunduğu hastanelerde fazla çalışma ve buna benzer birçok sorunla boğuluyorlar. Pandeminin yanında bu sorunlarla da karşı karşıya kalıyoruz. Bunun içinde eylemlerimiz devam ediyor. Taleplerimizi Ankara’da da dile getireceğiz. Sağlık çalışanlarının sorunları çözüme kavuşmalı. Mücadelemiz devam edecek.” Diye ekledi.

DOKTOR YETERSİZLİĞİ DEVAM EDİYOR

Van’daki doktor istifalarına yönelik de açıklamalarda bulunan Başkan Yaviç, son dönemlerde birçok hekimin yurt dışına gittiğini söyledi. Doktorların ülkeden gittiğini kaydeden Yaviç, “Sorunlara yönelik somut adım atılmıyor. Bununla ilgili kısmen bir çalışma yapıldı ama meclisten geri dönüldü. Bu şekilde çalışmaya devam edilmesi durumunda iyi hekimlik yapma fırsatı bulamazlar. Nitelikli meslek gruplarının yurt dışına gitmesiyle birlikte sağlık siteminde aksaklıklar meydana gelmekte. Van’da da hastanelerde randevu alınamıyor. Vatandaşlar ciddi sorunlar yaşıyorlar. Bu anlamda da yetersiz atamalar devam ediyor.” Görüşlerine yer verdi.

Editör: TE Bilisim