ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-FATMA NUR POLATCAN

Geçtiğimiz yıllarda büyük fırsatları kaçıran Van, uluslararası bir destinasyon olma fırsatını bir kez daha tepti. Daha önce de birkaç kez denen İran-Van uçuşlarının geçtiğimiz Şubat ayında başlayan son seferleri de Van bürokrasisine takıldı. 4 Şubat 2022 tarihinde başlayan uçuşlar, aradan geçen birkaç haftalık sürecin sonunda, üstelik İranlılar’ın kente en yoğun geldiği dönemde iptal oldu. 17 Mart itibariyle durdurulan seferlerle ilgili ilk bilgiyi Şehrivan Gazetesi duyuruldu. Haberde yer alan firmaya ait uçağın Van’daki iniş kalkışları nedeniyle ciddi miktarda bir ödemeye maruz bırakılması ile ilgili iddialar o haberden birkaç gün sonra teyit edildi. İptal kararı alınan seferlerle ilgili beklenen açıklamayı yapan TÜRSAB Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe iptal ile ilgili iddiaları doğruladı. Özgökçe, firmanın maruz kaldığı sıkıntılardan dolayı iptal kararı aldığını ifade ederken, o karar sonrası “Bu şehir, bunu hak etmiyor.” Yorumu yaptı. Şehrivan’a konuşan Van’daki turizmciler de iptal kararını tepki ile karşıladı.

VAN’DAKİ KABARIK FATURA UÇUŞLARI İPTAL ETTİRDİ!

Başlamasının üzerinden birkaç hafta bile geçmeden Van-Tahran uçuşlarının iptali gündeme bomba gibi düştü. İlk kez Şehrivan’ın duyurduğu o iptal kararı duyanları şaşkına çevirdi. Van’a gelme ve kalma nedeniyle çok ciddi faturalarla karşılaşan İranlı firma, bu uygulamadan dolayı jet bir şekilde iptal kararı aldı. Yapılan tüm girişimlere rağmen firma kararından vazgeçmezken Van Valisi Mehmet Emin Bilmez başta olmak üzere birçok kurum, kuruluş ve firmanın araya girdiği seferler sürdürülemedi. O karar duyrulmasına rağmen geçen zaman içerisinde hiçbir açıklama gelmezken, dün yapılan açıklama ile o iptal kararı resmen doğrulanmış oldu.

O İSİM TÜM DETAYLARI ANLATTI!

Uçak seferleriyle ilgili açıklamalarda bulunan ve uçuşların başlaması sürecinde çaba veren isimlerden birisi olan TÜRSAB Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe süreci yaptığı bir açıklama ile duyurdu. Özgökçe iptal sürecini şöyle anlattı: “Van-Tahran arası sefer yapacak bir uçağı 1 yıllığına sektörden bir arkadaşımız kiralamıştı. Yaklaşık 4 aya yakın bir çalışmanın neticesinde 4 Şubat tarihinde de ilk uçağımızı Van’a indirdik. Halaylar, türküler ve çiçeklerle ilk kafileyi karşılamıştık. Bunların geri dönüşümünü de ikinci uçakta gördük. Sezon kötü olmasına rağmen 87 kişilik ikinci uçak da Van’a geldi. Bundan sonra da yer hizmetleri alan firmanın bize fahiş fiyatta uyguladığı faturalardan ötürü uçağı kesmek zorunda kaldık. Van Ferit Melen Havalimanı uçağın inip kalkmasından itibaren bize 3 bin 400 Euro gibi bir fiyat çıkardı. Bunun yanında İran’daki havalimanında da fiyat aldıktan sonra koltuk başı fiyat çıkardık. Yer hizmetlerinin fiyatları yüksek olunca iptal kararı aldık. Buna bağlı olarak tek yön koltuk fiyatlarını bin TL olarak satıyorduk. Fahiş fiyata bir bilet satışı gerçekleşmedi. Ancak gülünç bir rakamla karı marjı kalıyordu.” Dedi.

“BU ŞEHİR BUNLARI HAK ETMİYOR”

uçak için yer hizmetleri 42 bin 600 Euro, ikinci uçak için ise 5 bin 200 Euro fatura kestiğini ifade eden Özgökçe, “Yetkilerle görüştüm faturalarda bir hata olduğunu ve düzelteceklerini söylediler. Ancak İran’ın ambargosu yüzünden bu faturaları indirmiyoruz ve ödeyeceksiniz dediler. İran’daki partnerimiz de dava açtı ve bu faturaları ödemedi. Bu konuda da hiç kimseden bir destek görmedik. Bu şehre yazık oluyor. Aynı şekilde de iç pazarda da ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Yanı başımızdaki illerde günlük uçak seferleri düzenlenirken, biz de de çoğu zaman seferler yapılmıyor. Uçak biletleri ise fahiş fiyatla satılıyor. Bu kentte kimse sahip çıkmıyor. Bu şehir bunları hak etmiyor.” Diye ekledi.

UÇUŞLAR VAN’A ÇOK FAYDA SAĞLAYACAKTI AMA…

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Van Otelciler ve Turizmciler Derneği (VANOTED) Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yüksel, “Charter uçuşu olarak iki defa uçuşlar gerçekleştirildi. Bir de bunun yanında fiyatlar da çok yüksek ve başka bir sefer olmadığı için charter uçuşları da haliyle yüksek geliyor. Maliyetler de artınca uçuşlar iptal edildi. Bu uçuşlar devam etseydi Van’a çok fayda sağlayacaktı. Kentteki otelcilerde de bir güvensizlik oluştu. Çünkü uçak seferlerindeki tarihler ertelenerek geliyordu ve yeni bir uçak seferi için de bir güvensizlik sorunu oluştu. Yine fiyatlardan dolayı talep de olmuyor.” Dedi.

YÜKSEL: ŞANS ELDE ETTİK AMA DEĞERLENDİREMEDİK

Şirketin satış amacını yorumlayan Yüksel, biletlerin tur olarak sattıklarını belirtti. Tekli koltuk satılmadığının altını çizen Yüksel, şöyle devam etti: “Bilet satışları bundan dolayı biraz engellenmiş oluyor. Nevruz ayında her gün bir uçuş olacağını yönünde hedefler vardı ama bu gerçekleşmedi. Şuan için ise iptal edildi. Seferler devam edilse alım gücü yüksek olan turistler de Van’a gelmeye başlayacak. Ancak bu durum oturtturulamadı. Öte yandan otobüslerle kentte gelmek istemeyen turistler uçaklarla birlikte gelmeye başlayacaktı. Ulaşım konusunda büyük oranda rahatlık sağlanacaktı. Tabi, uçağın olmaması İranlı turistleri farklı yönlere geçecek. Pandemi de 19 ay kapalı olan Kapıköy, kentte büyük oranda zarar verdi. Kaybettiğimiz turistleri tekrar yakalama şansı elde ettik ama değerlendiremedik.”

“TARİFELİ UÇUŞLAR ŞART”

Tarifeli seferlerinin olması gerektiğini vurgulayan VANOTED Başkanı Yüksel, “Uçak boş gidip gelse bile tarifeleri seferde uçuşlar gerçekleşir. Ancak Van-Tahran arasında yapılan seferler tarifeli seferler değiller. Bundan dolayı da sorunlar yaşanabilir. Yine diğer ülkelerden de tarifeli seferlerin yapılması lazım. Öncelik Azerbaycan ve Irak olmalı. Çünkü bu ülkelerin para birimleri yüksek olduğundan dolayı bilet fiyatları da çok etkilemez. Bunlar için bir uçuş hedeflenirse tutar. İran’ın para birimi bizden yüksek olsaydı, uçuşlar iptal edilmezdi. Aynı zamanda İran’ın yurt içi uçuşları çok uygun ama dış uçuşlar pahalı olduğundan dolayı kimse yanaşmıyor.” İfadelerini kullandı.

BEYAZ: TURİZMDE DEVAMLILIK ESASTIR

Van’a gelen bir uçak seferinin iptal olması üzüntü duyduğunu belirten Turizmci Murat Beyaz, “Van’ın artık uçak seferleri ile gündeme gelmemesi gerekiyor. Devamlılığı olmayacak bir işe girmemek gerekiyor çünkü turizmde devamlılık esastır. Dolayısıyla bu durum olumsuz bir durum teşkil ediyor. Gelmek isteyen bir firma Van’la ilgili bir araştırma yaptığında iptal olan bu seferleri görünce bu durum bize eksi olarak yansıyacaktır. Bu sefer Valilikle yapılan bir çalışmaydı. Valiliğimizin de içinde bulunduğu bir organizasyonken iptali açıkçası bizi çok üzdü. Ki bu uçak düzenli gelmedi. Sadece iki sefer düzenledi.” Şeklinde konuştu.

“HAVALARA UÇMANIN BİR ANLAMI YOK”

Son olarak Beyaz, cümlelerini şöyle sürdürdü: “Bir heyecan yaratılır ama onun devamı gelmez. Kente yapılabilecek kötülüklerden biridir bu. Bir şey devam etmeyecekse bu olağanüstü bir şeymiş gibi lanse edilmenin de bir anlamı yok. Gerekli önemler alınmadan böyle bir şov havasında yapılan karşılama töreni yapıldı. Çiçeklerle karşılandı gelenler. Gelenler güzel de ağırlandı ama sonuca baktığımızda yine bir hüsran çıkıyor karşınıza. Artık bu şehrin kaderiyle oynanmamalı. Devam etmeyecek bir uçak için havalara uçmanın bir anlamı yoktu. Bununla ilgili çalışmaların yapılaması lazım.”

Editör: TE Bilisim