ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-MEHMET ALİ EKİNCİ

174 yıllık köklü bir geleneğe sahip olan Tapu ve Kadastro 15. Van Bölge Müdürlüğü, Van’da alışılmışın dışında bir işleyişin hâkim olduğu kuruma dönüştü. Tapu ve kadastro sürecinin daha rahat işlediği, dijitalleştiği bir kuruma dönüşen Van Bölge Müdürlüğü, süreci daha rahat yürütme anlamında ‘Yönetimin Gözden Geçirme Toplantısı’nı gerçekleştirdi. Toplantıda personel ve idari amirlerin sorunları dinlenirken kente gelen daire başkanları yeni süreçte kurumun dijitalleşme sürecine dair önemli bilgiler verdi.

Pandemi salgını her kesimi etkilediği gibi kamu çalışma alanları da etkiledi. Kamu çalışma alanlarının dijitalleşme çağını hızlandıran salgın, vatandaşların da elektronik ortamda hizmet almaya alıştırdı. Türkiye’deki kamu ve özel alanların projeleri tamamen elektronik ortam üzerine kurulurken, çalışanlarının da hızlı bir şekilde ortama ayak uydurulması hedefleniyor. Tapu ve Kadastro XV. Van Bölge Müdürlüğü de insanlara daha kaliteli ve hızlı hizmet vermeyi hedefleyen yerden biri. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Kalite Yönetim Sistemi kapsamında her yıl yapılan iç tetkiklerin sonunda düzenlenen Yönetimin Gözden Geçirme Toplantısı gerçekleşti. Toplantıda dijital ortamın önemine değinilirken personellerden de bu hizmete ayak uydurulması gerektiği vurgulandı. Daha sonra Covid-19 sürecinde vatandaşların ve personellerin korunması adına üretilen ‘Web Tapu’ projesinin yanı sıra Üç boyutlu kadastro sistemi de anlatıldı. Toplantıya Kadastro Daire Başkanı Mustafa Aslan, Tapu Daire Başkanı Hasan Çelik, Van Bölge Müdürü Tonguç Genç, Van Bölge Müdür Yardımcısı Şükrü Çiftçi ve Van Bölge Müdür Yardımcısı Eyüp Kızıltaş, Prof. Dr. Fuat Tanhan ve Dr. Rezzan Uçar’ın yanı sıra 31 tapu müdürü ve 4 kadastro müdürü katıldı.

TAPU VE KADASTRO’DA DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜM VAR!

Toplantının açılış konuşmasını yapan Tapu ve Kadastro Van Bölge Müdürü Tonguç Genç, zorlu pandemi koşullarına rağmen işlerinde arttığına dikkat çekerek şunları kaydetti: “Geçtiğimiz yıl bölgemize bağlı Van, Hakkâri, Muş ve Bitlis ilerimizde tapu müdürlüklerimizdeki işlem sayılarında 2019 yılına göre yüzde 17’lik bir artış gerçekleşti. Tabi zorlu pandemiye rağmen görülen bu iş artışı için görevli arkadaşlarımıza herkesin huzurunda teşekkür ediyorum. Tabi bu yoğun başvuruların ve vatandaşla yüz yüze gelerek yapılan işlemlerin yanında bir de genel müdürlüğümüzde takip edilen birtakım projelerimiz vardı. Bunlarda mimari projelerin taranması ve entegrasyonun da tüm bölge olarak yüzde yüzlük bir orana ulaştık. Bu sizler ve çalışan arkadaşların gayreti sayesinde oldu. Bunun yanında resmi senetlerimizin taranması ve sistem entegrasyonun da bir de tapu kütüğü entegrasyon da tüm bölgemizde yüzde yüzlük bir orana ulaştık. Bunun haricin de arşiv ayıklaması ve tasnif çalışmamızda şuan ki ortalamamız yüzde 82, bu konuda da arkadaşlarımızın yoğun gayretlerini görüyoruz.”

GENÇ: VATANDAŞLARA TEK ELDEN HİZMET SUNMAYI SAĞLAYACAĞIZ

Sözlerine tüm bu çalışmalarının 2022 yılı için tamamlamayı hedefledikleriyle devam eden Genç, “Bu tür çalışmalarımızı inşallah 2022 yılına kadar tamamlayacağız. Tabi bunların yanında kimlik numaralarını güncelleme de unutmayacağız. Tapu üzerinden devam edecek olursak, belediyelerle yapmaya çalıştığımız emlak beyan değerlerin paylaşımıyla ilgili protokollerde şuan için üç ilçemizde aktif halle gelmiş bulunmakta. Tatvan ilçemizde de önümüzdeki hafta bir tane aktif halle gelecek. Tabi hedeflediğimiz bir rakam var, henüz o rakama ulaşamadık ama bazı belediye başkanlarımızla görüştük.İnşallah belli bir orana ulaştıracağız. Vatandaşların tek noktadan hizmet almasını sağlayacağız.” Diye ekledi.

HİZMETLER ARTIK ELEKTRONİK OLARAK VERİLİYOR

Kurumun kadastro çalışmalarına da değinen Genç: “Bölgemizde sayısal olmayan, sayısallaştırmaya ve güncellemeye ihtiyacı olan parseller açısından baktığımızda şu ana kadar 403 birimde ve yaklaşık 210 bin parselde çalışmalarımıza başladık bitenler ve başlama aşamasında bulunanlar var. Bu konuda kadastro çalışanlarımıza müdürlerimizin huzurunda teşekkür ediyorum. Bazı köylerimiz de kadastro talepleri var. Kısmet olursa önümüzdeki yıl bir takım çalışmalara başlayacağız. Kurumlarda bir gayret olmadan bir yerlere varamaz. Kadastro tarafında geriye kalan işleri planlama dahlinde yaklaşık iki yıl içerisinde tamamlamayı düşünüyoruz. Bununla beraber bütün bölge birimleri sayısal altyapıya ulaşmış olacak. Tamamen elektronik ortamda hizmet verebilir hale geleceğiz.” şeklinde konuştu.

ASLAN: ELEKTRONİK ORTAMA ALIŞMALIYIZ

Daha sonra toplantıda konuşan Kadastro Daire Başkanı Mustafa Aslan ise çok zor bir süreçten geçtiklerini belirterek şunları söyledi: “Belki de hep söyleniyor ama artık hiçbir şey eskisi gibi olamayabilir ve öylede gözüküyor. Alışkanlıklarımız değişti ve bunun beraberinde her şeyimiz değişti. Çalışma hayatımız etkilendi. Uzaktan eğitimlere alıştık.” Aslan sözlerini, şöyle devam ettirdi: “Tabi bir yıllık süreç çalışma hayatımızı da etkiledi. Kurumların vizyonlarını projelerini etkiledi. Bizde bu nokta da bazı çalışmaları hayata geçirmeye çalıştık. Vatandaş odaklı çalıştığımız için covid-19 sürecinde vatandaşlarımızı ve personelimizi korumak adına bazı projeler ürettik bunlardan biri ‘Web Tapu’dur. Artık elektronik ortamda hizmet sunmaya bir şekilde kendimizi alıştırmalıyız ve bu kapsamda bütün çalışmalarımız, bütün projelerimiz buna yönelik olacak. Biz yöntemimizi, vizyonumuzu değiştirmezsek geride kalırız. İmkanların kısıtlı olduğu zamanlar bizler daha çok çalışıyorduk daha çok üretiyorduk ama ne zaman kurum imkanlarını bize sundu donanımlarımız arttı, mekanlarımız iyileşti.”

ÇELİK: PANDEMİYLE BERABER WEB TAPU UYGULAMASINA GEÇTİK

Programa katıldığı için mutlu olduğunu ifade eden Tapu Daire Başkanı Hasan Çelik, “İşimiz zor ama gelenekleri olan bir kurumuz. Tuttuğumuz kayıtlar da Osmanlıya dayanmakta. Tüm gayretimiz sizin gelecek dönemde karşılaşabilecek her türlü sorunu olabildiğince en aza indirmek. Pandemi görüldükten sonra web tapu uygulamasını kullanmaya yöneldik. Belediyelerde emlak beyan değerleri almaya başladık. Geçen hafta İstanbul’da bulunuyorduk ve Web Tapu İstanbul da çok başarılı işliyor. Web tapu uygulaması nedeniyle insanlarımız daha az devlet dairelerine başvuruyor çünkü tüm işlemlerini bu uygulamada görüyorlar. Bu da salgın sürecinde sağlık açısından oldukça iyi. Web tapuyla beraber zamanda tasarruf ediyoruz, şuan 3 milyona yakın web tapu kullanıcımız var.  ” Cümlelerini kullandı.

“ÇALIŞTIĞINIZ YERLERDE İNSANLARIN YÜREKLERİNE TEMAS EDİN”

Sözlerini yaptıkları birkaç çalışmayla devam ettiren Çelik, son olarak şu açıklamaları yaptı: “Üç boyutlu kent modelleri üzerinde çalışıyoruz. Artık kadastro tapuyu iki değil de üç boyutta taşıyoruz. Ev almak isteyen biri için evin odalarını, içerisindeki metrajların bulunduğu yönün cephelerine kadar gösterecek bir sistem üzerinde Amasya da çalışmalarımıza başladık. Bu yıl içerisinde ilk sonuçlarını vermesini bekliyoruz. Kadastro ve tapu verilerinin uyumlaştırılması noktasında Kırşehir ve Bartın da bir çalışmamız var. Kadastroda kaç parsel varsa tapuda da o kadar parsel olacak, bu parsellerin sayısı kadar bilgileri de tutacak. Bilgileri kadar yüz ölçümleri tutacak.  Son olarak kalite ve anketlerle ilgili bir şey söyleyeceğim. Anketlerde aslında iyi bir noktadayız. Bölgelerde yüzde 80 oranında bir memnuniyet var. Kaliteyle ilgi olarak toplantılarda öğrendiğim bir şey var, kalitenin temel prensibinin süreklilik olduğu. Çalıştığınız yerlerde insanların yüreklerine temas edin, onlara yol gösterici olun, onlara açtığınız yolda sizde yürüyün. Karşılığını kesin alırsınız. Bizi burada misafir ettiğiniz için herkese teşekkür eder, toplantının hayırlı geçmesini temenni ederim.”

TAPU’NUN YENİ SÜRECİNDE BU İSİMLERİN ROLÜ BÜYÜK OLDU

Tapu ve Kadastro’nun hem Van’daki yeniden kurgulanması hem de dijitalleşme sürecinde rol alan Van Bölge Müdürü Tonguç Genç, Van Bölge Müdür Yardımcısı Şükrü Çiftçi ve Van Bölge Müdür Yardımcısı Eyüp Kızıltaş eliyle başlayan süreç büyük de bir memnuniyete dönüştü. Kurumda hem işleyiş hem de çalışma sisteminde önemli değişim ve düzenlemeler yapan Van Bölge Müdürü Genç ve yardımcıları kurumun dijitale dönüşmesinde sürecin işleyişine katkı sunan isimler olarak öne çıktı. Tapu ve Kadastro anlamında önemli bir yoğunluğun olduğu Van’da kurumda işleyişin daha hızlı ve doğru yürümesi anlamında önemli adımlar atan Genç, Çiftci ve Kızıltaş’ın yönetimi sonrasında diğer kurum ve kuruluşlar ile olan ilişkilerde de büyük aşama kat edildi.

HALK DA MEMNUN

Öte yandan geçmişte işlemleri için günlerce uğraşmak zorunda kalan, binalarda yoğun ortamlarda yürüyen süreçlerden dolayı ciddi sıkıntılar yaşayan vatandaş da yeni süreçteki memnuniyetini dile getirmeyi ihmal etmiyor. Pandemi sürecinde kentin en hijyenik en nezih kurumlarından birisi olmayı başaran Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlüğü’nde dijital dönüşümü iyi yönetip halkı da bu sürece dahil ederek vatandaştan da destek gören bir noktaya geldi.

Editör: TE Bilisim