ŞEHRİVAN HABER: HAMİT KARAKUŞ/HAKİM İNALÖZ- Van’ın Gürpınar, Edremit ve Gevaş ilçeleri arasında kalan ve uzun yıllardır mera olarak kullanılan atıl durumdaki 17 milyon metrekarelik arazinin 4 milyon metrekaresi ‘Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ (TDİ OSB) olarak değerlendirilerek hayata geçirilecek. Van’ın işletme kaba yem ihtiyacının yüzde 30’unu karşılaması beklenen Tarıma Dayalı İhtisas OSB’de 12 bin büyükbaş hayvana yetecek işletmeler kurulacak. Ulaşımının kolay, altyapı maliyetinin düşük ve büyüme potansiyeline sahip olması açısından önemli bir alanda yer alacak olan Tarıma Dayalı İhtisas OSB’nin 2 yıl içerisinde yatırım aşamasına gelmesi bekleniyor.

Van Tarıma Dayalı İhtisas (Besi) Organize Sanayi Bölgesi için önerilen arazinin Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından incelenerek onaylanmasının ardından Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından Gürpınar- Gevaş karayolu güzergâhında Gürpınar ilçe merkezinin batısında bulunan arazinin Van Tarıma Dayalı İhtisas (Besi) Organize Sanayi Bölgesi yeri için uygun bulunarak hayata geçirildi. Proje ile bölgede 100 adet besi işletmesi kurulacak, yılda 11 bin 750 büyükbaş besi hayvanı yetiştiriciliği yapılacak. Bunun yanında deri işleme, gübre değerlendirme, yonca üretimi ve enerji üretimi gibi birçok faaliyet de birlikte gerçekleşecek. Geçmişinde tarım ve hayvancılıkta lider konumda olan Van’ın modern bir şekilde yeniden tarımda ve hayvancılıkta öne çıkmasını sağlayacak bu projenin çalışmaları tamamlanarak, startı verildi. Van TSO’nun 5 yıldır mücadelesini verdiği ve kentteki paydaşlarla birlikte ortağı olduğu proje için jeolojik etüt çalışması da başladı. Çalışmanın ilk günü alanda hazır olan ve inceleyen Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva ile Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Görentaş, proje ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

TAKVA: PROJEMİZ HAYATA GEÇİYOR

Van’dan yıllardır mücadelesi verilen Tarıma Dahali İhtisas Organize Sanayi Bölgesi için çalışmalar ve hazırlıklar sürüyor. Van TSO ile birlikte kentteki birçok kurum ve kuruluşun paydaşı olduğu TDİOSB için hazırlıklar sürerken Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva ile Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Görentaş, projenin yapılacağı alanda incelemelerde bulunarak, önemli açıklamalarda bulundu. Yapılan inceleme sonrası açıklamalarda bulunan Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Takva, Türkiye’ye örnek olabilecek bir çalışmanın arifesinde olduklarını belirtti. Yıllardır mera olarak kullanılan arazinin katma değerinin yüksek olduğunu düşündüklerini ifade eden Takva, “Edremit, Gevaş ve Gürpınar ilçeleri arasında kalan bu arazi toplamda 17 milyon metrekaredir. İlk etapta 3 milyon 950 bin metrekarelik alan değerlendirilerek organize besi bölgesi ilan edilmesi projemiz hayata geçiyor” diye ifade etti.

“PROJENİN BAŞLANGICINI YERİNDE GÖRMEK İSTEDİK”

Van TSO olarak 5 yıldır hayalini kurdukları projenin hayata geçmesinden mutluluk duyduklarını dile getiren Takva, “Bu bölgeyi görelim istedik. Jeolojik etüt çalışmaları bugün başladı. Yüklenici firma çalışmalarının başlattı. Biz de buradaki çalışmaları yerinde görmek, projenin başlangıcını yerinde görmek istedik” diye konuştu.

“HAYALİMİZ GERÇEK OLDU”

Van'da büyükbaş hayvan potansiyelinin küçükbaş hayvan potansiyeli kadar yüksek bir performansa sahip olmadığına dikkat çeken Van TSO Başkanı Necdet Takva, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz 5 yıl önce Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün desteğiyle şehir içindeki hayvan barınaklarının ıslahıyla ilgili bir çalışma başlatmıştık. Aslında o küçük projenin üzerine inşa edilmiş devasa bir alanın tahsisiyle zirve yapmış bir ekonomik faaliyetin arifesindeyiz. Bu çalışmayı değerli ve önemli görüyoruz. Hayalimizin gerçek olduğu günün arifesinde olmanın mutluluğunun yaşıyoruz. Bu projeyi önümüzdeki 2-3 yıl içerisinde inşallah hayata geçirmenin çabası içerisinde olacağız.”

“12 BİN BÜYÜKBAŞ HAYVANA YETECEK İŞLETMELER KURULACAK”

Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Görentaş, daha önce şehir içindeki hayvan barınaklarının şehir dışına çıkarılmasıyla ilgili bir çalışma yürüttüklerini anımsatarak, “Burada 12 bin büyükbaş hayvana yetecek işletmeler kurulacak. Burası bölge hayvancılığı için son derece önemli bir noktadır. Aynı zamanda sulanabilir bir arazidir. Burada yem bitkileri yapılarak hayvancılığın daha ucuz hale getirilmesi bölgeye büyük ekonomik katkı sunacaktır. Bölgemize hayırlı uğurlu olsun” şeklinde konuştu.

“İLK ETAPTA 100 İŞLETME BURAYA TAŞINACAK”

Ziraat Mühendisi ve Proje Koordinatörü Yusuf Taşkın, projenin yıllardır devam eden bir emeğin sonucu olduğunu belirterek, proje ile ilgili bilgi verdi. Taşkın, “Proje’nin ilk etabında 8 bin 200 dekarlık bir alanda kurulması planlanıyordu daha sonra köye giden yolun araziyi ikiye bölmesi sonucu Ankara’dan gelen yer seçim komisyonu zorunlu olarak yolu ayırmamız gerektiğini belirttiler. Yolu ayırmamız halinde 1-2 yıl daha sürecekti. Burada ilk olarak 3 bin 943 dönüm yolun solun sağında kalan alanda tüzel kişilik kazandırarak projeyi hayata geçirerek daha sonraki süreçte 17 bin dekar alanı etaplar şeklinde genişleterek kazandırmayı hedefliyoruz. Ülkemizde bulunan diğer ‘Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ farklı olarak yem bitki üretim alanlarını kendi içerisinde bulundurmasıdır. İlk etapta kaba yemin yüzde 66’sını burada üretmeyi hedefliyorduk, alanın küçülmesiyle işletmelerin aynı sayıda kalması zorunluluğundan dolayı işletmelerin kaba yem ihtiyacını yüzde 30’unu temin edebileceğiz. İlk etapta 100 işletme buraya taşınacak. 11 bin 750 kapasiteyle tahsis edilecek” dedi.

TAŞKIN: HEM HAYVAN İŞLETMELERİ HEM DE SANAYİ TESİSLERİ OLACAK

Taşkın, ‘Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde hayvancılık işletmelerinin dışında sanayi tesislerinin de yer alacağının altını çizdi. Taşkın, “Projemizde 17 bin büyükbaş hayvan üretilecek, ilimizin yüzde 33 büyükbaş hayvan ihtiyacı buradan temin edilmiş olacak. Buranın 20 yıl öncesini göz önünde bulundurursak ileride kurulacak sanayi parselleri de hazır, tahsis edilmesi gerekiyor. Bu önemli bir husustur, yarın bu sanayi parselleri tahsis edilmeyebilir ama 10-20 yıl sonra sanayi tahsisleri ihtiyaç olduğunda sanayi parselleri hazır olacaktır. Projemizde bir diğer önemli nokta işletmelerin çatılarından güneş enerjisi elde edeceğiz. Yaklaşık 6 megavat güneş santralı kurulacak, 2.7 megavata kadar biyometan tesisi kurulacak. Bunlarda sanayi tesisi kapsamına giriyor. En önemlisi bunları tüzel kişiliğe ait şirket yapacaktır. Dolasıyla hem gelir sahibi olacak hem de herhangi bir kişiye oluşacak bir rant paylaşımının önüne geçmiş olacak. Herkes eşit bir şekilde faydalanmış olacak. Profesyonel bir yönetim burayı yönetecek ama kurulacak 100 işletme kendi başına üretim faaliyeti yapmış olacaktır. Türkiye bu yaklaşıma sahip TDİ OSB yok” şeklinde konuştu.

“İNŞALLAH 1-2 YIL İÇERİSİNDE YATIRIM AŞAMASINA GELİR”

Projenin ulaşım ve alt yapı maliyetleri açısından önemli bir konumda olduğunu dile getiren Taşkın, “Bu proje alanımızın büyüme potansiyeli son derece iyi, alt yapı maliyetleri bakımından düşük. Projede geldiğimiz noktada üç işlem yapıyoruz; jeolojik işlemleri, çed süreçleri ve mera tahsis amacının değişikli işlemlerini yürütüyoruz. Bundan sonra TDİ OSB tüzel kişilik, kimlik kazanacak. Bakanlık yatırım programına alarak alt yapı yatırımları yapılarak yatırımcılara yer tahsisleri yapılacaktır. Besicilik açısından önemli bir proje tam kapasiteyle faaliyete girdiğinde ilin toplam büyükbaş hayvan varlığının yaklaşık yüzde 30-35’ini bölgemiz üretmiş olacaktır. Aynı zamanda sanayi bölgesi olduğundan dolayı ileride üretilen ürünler yine katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülerek pazara arz edilmiş olacaktır. İlimize hayırlı olsun, inşallah 1-2 yıl içerisinde yatırım aşamasına gelir”

Editör: TE Bilisim