ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM- Girişimci yarışmaları Van ile bölge illerde yenilikçi iş fikirleri olan girişimci adayları aranırken, ekipleri ile birlikte iş fikirlerini hayata geçirmelerinin teşvik edilmesini de amaçlıyor. Yarışma bir yandan gençlerin içindeki girişimcilik ruhunu yansıtırken bir yandan da uygulamaya dökebilmesi için gençlere cesaret aşılıyor. 

İlki geçtiğimiz yıl start alan fakat pandemiden dolayı tamamlanamayan Van Teknokent ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) iş birliğindeki “Ben Girişimciyim” adlı girişimcilik ve iş fikri yarışması 2021 yılı için start aldı. Van Yüzücü Yıl Üniversitesi ev sahipliğinde ve iki kurumun işbirliği ile protokolü düzenlenen yarışmalar için imzalar atıldı. Türkiye’deki tüm gençlerin katılabileceği fakat bölge gençlerinin öncelikli olduğu bir yarışma ile gençlerin girişimciliğini öne çıkaracak ve iş sahibi olmasını sağlayacak toplantı kentteki kurum ve kuruluş temsilcilerinin de katıldığı etkinlikte anlatıldı. Van ve çevre illerde bulunan bireylerimizin girişimcilik potansiyelini arttırmayı, ulusal ve uluslararası piyasalarda rekabet edebilecek teknoloji düzeyi yüksek olan ürünleri üretebilen teknoloji tabanlı başlangıç firmalarının kurulmasını hedefleyen yarışma kentin genç nüfusunun önünü açacak önemli bir fırsat olarak öne çıkarken, Van ve bölgede yeni yatırımların da öncüsü olabilecek bir noktada yer alıyor. Üstelik proje iş fikri sahibi girişimci adaylarına Van’da kurulu bulunan ve Van Teknokent tarafından işletilen girişimcilik merkezi olan Start One adlı ön kuluçka ve kuluçka hizmetleri de sunuyor.

İMZALAR ATILDI!

Van Teknokent ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) iş birliğinde gerçekleştirilecek olan “Ben Girişimciyim” adlı girişimcilik ve iş fikri yarışması iş birliği protokolü düzenlenen törenle imzalandı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi senato salonunda düzenlenen imza törenine YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, Van Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Memet Aslan, VATBO Başkanı Naif Süer, Teknokent Genel Müdürü Yasemin Yetkin’in yanı sıra Van Teknokent Yönetim Kurulu üyeleri katıldı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi senato salonunda düzenlenen imza töreninde konuşan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli: “Van Teknokent olarak düzenlemiş olduğumuz bu yarışmada “İnovatif, topluma faydalı ve aynı zamanda ticarileşme potansiyeli yüksek olan iş fikirlerinin ortaya çıkmasını kolaylaştırmak ve uluslararası pazarlarda yer almalarını teşvik etmeyi amaçladık.” Dedi.  

ŞEVLİ: “KALDIĞIMIZ YERDEN DEVAM EDİYORUZ”

Lansmanda ilk konuşmayı yapan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, proje ile ilgili olarak: “Van ve çevre illerde bulunan bireylerimizin girişimcilik potansiyelini arttırmayı, ulusal ve uluslararası piyasalarda rekabet edebilecek teknoloji düzeyi yüksek olan ürünleri üretebilen teknoloji tabanlı başlangıç firmalarının kurulmasını hedefledik. İlki 2020 yılında start alan “Ben Girişimciyim” yarışmasında birinci aşama elemeler gerçekleştirilmiş, planlanan eğitimler verilmiş fakat Covid 19 sebebiyle program sonlandırılmıştı. Bu yıl sürece, kaldığımız yerden devam ediyoruz.” Dedi.  

“POTANSİYELİ YÜKSEK GİRİŞİMCİLERİ ARIYORUZ”

Cümlelerini sürdüren Prof. Dr. Şevli, şunları söyledi: “Bugün itibarı ile geçen yıl 1. Aşama elemeyi geçen yarışmacılarımızın hakkı saklı kalmak üzere yeni girişimci adaylarımızın başvurularını almaya başlıyoruz. Geçen yıl elemeyi geçen yarışmacılarımız bu yıl 1. Aşamayı geçmiş sayılacaktır. Bu yarışma ile başvuruları alınacak yenilikçi iş fikirleri arasından en başarılı olanlar seçilerek bir prototipe dönüştürülmesi için eğitim, mentörlük ve finans desteği sağlanacaktır. Ayrıca iş fikri sahibi girişimci adaylarına Van Teknokent tarafından işletilen girişimcilik merkezi olan Start One adlı ön kuluçka ve kuluçka hizmetleri de ücretsiz olarak sunulacaktır. Üniversitemizde, ilimizde ve çevre illerde bulunan katma değer oluşturma potansiyeli yüksek girişimcileri arıyoruz. Bu vesile ile iş fikrine güvenen herkesi yarışmaya başvuru yapmaya davet ediyorum.”

“GİRİŞİMCİLİK KÜLTÜRÜNE SAHİP BİREYLER YETİŞTİRİLMESİ AMAÇLANIYOR”

DAKA adına açıklamalarda bulunan DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray ise: “Bu yarışma ile başta Van olmak üzere TRB2 Bölgesi Beşerî Sermayenin Geliştirilmesi hedefleri doğrultusunda özelde bölge, genelde ülke ekonomisinin ihtiyaç duyduğu donanıma, bilgiye, beceriye ve girişimcilik kültürüne sahip bireylerin yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. Teknoloji geliştirme içerikli, ticari değer taşıyan projeleri olan girişimci adaylarının, takımlar halinde projelerini hayata geçirmelerinin teşvik edilmesi, bu anlamda yeterli miktarda finans kaynağı bulamadığı için iş fikrinin prototipini üretemeyen girişimci adayı takımlar, bu yarışma ile projelerinin ilk doğrulama versiyonlarını geliştirme fırsatına sahip olacaklardır.”  

“TRB2 BÖLGESİ ÖNCELİKLİ BİR HAKKA SAHİP”

Ben Girişimciyim Yarışması, iş fikrinin önce bir prototipe, ardından da ülkemize katma değer oluşturacağını aktaran Güray, ürünlere dönüştürülmesine alt yapı hazırlamayı amaçlandığını vurgulayarak şunları anlattı: “Yarışma ülke genelinde gerçekleştirilecek olup, TRB2 Bölgesinde yer alan Van, Bitlis, Hakkâri ve Muş illeri öncelikli bir hakka sahip olacaklardır. Yarışmaya başvuran girişimci adaylarımız, iş birliği kapsamında oluşturulan Lab One Prototipleme atölyesini ve Start One Kuluçka merkezini kullanabileceklerdir. Son olarak da hayırlı olsun dileklerimi diletiyorum.” İfadelerin kullandı.

“GENÇLERİMİZ GELİP BU ÇALIŞMALARIN İÇİNDE YER ALSINLAR”

Van Organize Sanayi Başkanı Memet Aslan, güzel ve hayırlı bir çalışma olduğunu dile getirerek şunları belirtti: “Ülkemiz, bölgemiz, ilimiz ve kentimiz için çok önemli bir çalışma. Teknolojik tabanlı ve güzel fikirleri olan bir yarışma. Bu konuda da imkanı olmayan gençlerin bu süreçte yer almaları ve böyle bir imkanın sağlanması çok önemlidir. Biz de çağrıda bulunmak istiyoruz. Gençlerimiz gelip bu çalışmaların içinde yer alsınlar. Güzel fikirlerle hem bölgeye hem de ilimize faydalı çalışmalar üretsinler. Bütün destekleyici kurumlarımıza ve bu çalışmanın içinde yer alan diğer herkese teşekkür ediyorum.”

TAKVA: “İŞ KURANLARIN SAYISINI ARTIRMAMIZ LAZIM”

Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve Van Teknokent Yönetim Kurulu Üyesi Necdet TAKVA “Teknokent’in son zamanlarda geliştirdiği fikirler ve bu fikirleri hayata geçirmek konusundaki azmi ve gayreti için başarılar diliyorum. Bizim girişimci sayısını artırmaktan başka şansımız yok. İş kuranların sayısını artırmamız lazım. İş aramayın iş kurun anlayışı içerisinde bu kentte vergi verenlerin sayısının artıma çabamızın bir çıktısı olarak görünüyor. Bunun için bu tür çalışmaları çok önemsiyorum. Bu yarışmaya katılacak tüm gençlerin proje fikirleri uygulanabilir bir sonuca evrilir. Bizde benzer bir uygulamayı hayata geçireceğiz.” Şeklinde konuştu.  

“BU TÜR YARIŞMALARDA GENÇLERİMİZDEN CESARETLİ OLMALARINI BEKLİYORUM”

Maaş üretenlerin sayısının artırılması gerektiğini belirten Takva, şunları kaydetti: “Temsil ettiğimiz kurumlarda; girişimcilik ekosistemini geliştirmeyi, gençleri teknoloji odaklı girişime teşvik etmeyi, bu yolda parlak fikirlerini ürüne dönüştürerek katma değer yaratmalarına destek olarak bölge ekonomisine katkı sağlamayı hedefliyoruz. Girişimciliğin üç temel faktörü “Yetenek, Cesaret ve Bilgidir. Bu tür yarışmalarda gençlerimizden cesaretli olmalarını bekliyorum. Biz her zaman “iş aramayın iş kurun” şiarıyla yeni girişimcileri teşvik etmek üzere bir slogan geliştirdik. Sosyal yaşamı güzelleştirdiğiniz gibi iktisat alanını da güçlendirmelisiniz. Bu temenni ve dileklerle bizlere güç vereceğinizi ümit ediyor. Oluşturacağınız iş alanlarıyla kent ekonomisinde söz sahibi olacağınıza olan inancımla hepinizi sevgiyle selamlıyorum.”

YETKİN: “GİRİŞİMCİLİĞİ ARTIRILMASI İÇİN YARIŞMALAR ÖNEMLİDİR”

Van Teknokent Genel Müdürü Yasemin Yetkin, “Girişimcilerin gerçekleştirmek için planladıkları tüm etkinlikler de gençlerin yer alması Van ve bölge için çok değerlidir. Geçtiğimiz yıl 260 başvuru aldık. Bunlardan ilk elemeyi 130 kişi geçmiş. 46 tanede mentörlük yaptık. Bizler için çok kıymetli bir dönem oldu. Umarım 2021 yılında da girişimcilik yarışması çok daha kıymetli olacaktır. Çünkü prototiplemesi gerçekleşecek ve biz de bunları Türkiye’ye tanıtacağız. Girişimciliğin artırılması ve geliştirilmesi açısından bu tür yarışmalar çok önemlidir. Herkese teşekkür ederim, yarışmanın da bölgemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.”

BEN GİRİŞİMCİYİM YARIŞMASI NEDİR?

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı ve Van Teknokent tarafından birlikte organize edilen “Ben Girişimciyim” iş fikri yarışması ile bölgemizde teknoloji geliştirme içerikli, ticari değer taşıyan, yenilikçi iş fikirleri olan girişimci adaylarının, ekipleri ile birlikte iş fikirlerini hayata geçirmelerinin teşvik edilmesi amaçlanmaktadır. Bu yarışma ile başvuruları alınan yenilikçi iş fikirleri arasından en uygun olanları seçilerek, bir prototipe dönüştürülmesi için malzeme ve hizmet alımları kalemlerinde finans desteği sağlanacaktır. Ayrıca iş fikri sahibi girişimci adaylarına Van’da kurulu bulunan ve Van Teknokent tarafından işletilen girişimcilik merkezi olan Start One adlı ön kuluçka ve kuluçka hizmetleri de sunulacaktır.

İŞTE BAŞVURU ŞARTLARI

Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı, Teknoloji tabanlı, gerçekleştirilebilir, yenilikçi ve ticari değere sahip iş fikri sahibi, başvuru tarihi itibariyle 18 yaşından gün almış, hali hazırda herhangi bir şirketin ortaklık yapısında yer almayan, en az iki üyeli bir takım sahibi olan herkesin başvuru yapabileceği yarışmanın son başvuru tarihi 30.04.2021 olup yarışmaya başvurular ve diğer detaylara bengirisimciyim.com adresi üzerinden online olarak ulaşılabilecektir.

Editör: TE Bilisim