2003 yılında Aziz Aykaç’ın büyük emeklerle kurduğu Şehrivan Gazetesi, üstadın vefatının 2’inci yılında Aykaç’ın gözünü arkada bırakmayacak şekilde yoluna devam ediyor. Aykaç’ın yıllarca büyük emeklerle bugünlere taşıdığı Şehrivan Gazetesi, Aziz Aykaç’ın vefatından sonra önce namını dünyaya duyuran Van Times Gazetesi ile birleşerek gücüne güç kattı. Van Times ile gücüne güç katan Şehrivan Gazetesi, geçtiğimiz hafta görüşmeleri devam eden pazarlıklar sonucunda bünyesine bir gazete daha katarak Van basınının güçlü sesi olma yolunda dev bir adım daha attı. Van’ın köklü ve kendine yer edinmiş gazetelerinden Şark Yıldızı Gazetesi’ni de bünyesine katan Şehrivan böylelikle 3 dev gazetenin güç birliğinden doğan bir ses oldu. Şehrivan Gazetesi, Şark Yıldızı’nı bünyesine katarken, Basın İlan Kurumu’nun da destekleri ile aralarında anlaşan gazeteler Van’daki 12 olan gazete sayısını 6’ya düşürdü. Şehrivan’ın tek ses, bazı gazetelerin ise güç birliği yaparak yoluna devam edeceği yeni süreçte artık Van 6 gazete ile vatandaşın sesi olmaya devam edecek!

 

Erzurum, Afyonkarahisar, Batman, Mersin, Sivas, Hatay, Malatya, Denizli ve Şanlıurfa'dan sonra Van gazeteleri de birleşerek güçbirliği yaptı. Böylece Van'daki gazete sayısı 12'den 6'ya düştü. Van'da günlük olarak yayınlanan 12 yerel gazete daha kaliteli bir yayın serüvenine başlamak için 6 gazete çatısı altında birleşme kararı aldı. Gazetelerin birleşme sürecinde Şehrivan Gazetesi ve Van Olay Gazetesi yeni gazeteleri satın alarak büyürken, diğer gazeteler ise aralarında birleşerek yola devam kararı aldı. Şehrivan Gazetesi, Van’ın köklü ve basın camiasında yer edinmiş Şark Yıldızı Gazetesi’ni satın alırken, Fikret Özkan yönetimindeki Van Olay Gazetesi ise daha önce Vezir Baş’ın sahibi olduğu köklü İki Nisan Gazetesi’ni alarak yoluna devam dedi. Öte yandan diğer Van’ın diğer gazeteleri ise Prestij-Van Postası, Vansesi-Doğu Anadolu, Bölge-Vangölü Express şeklinde birleşirken, Van Haber Gazetesi ise resmi ilan hakkından feragat ederek İpekyolu Gazetesi ile resmi bir birleşmeye imza attı. Bu anlaşmalar ile Van’da gazete sayısı 6’ya düşmüş oldu.

 

VGC BİRLEŞMEYE EV SAHİPLİĞİ YAPTI

 

Gazetelerin birleşmesi nedeniyle Vangölü Gazeteciler Cemiyeti Sebahattin Yılmaz Sosyal Tesisleri'nde bir iftar yemeği düzenlendi. Vangölü Gazeteciler Cemiyeti’nin gazetelerin birleşmesi şerefine verdiği yemeğe Basın İlan Kurumu (BİK) Kontol Hizmetleri Müdürü İbrahim Delibaş, Basın İlan Kurumu (BİK) İlan Hizmetleri Müdürü M. Nail Duran, Basın İlan Kurumu (BİK) Van Şube Müdürü Yahya Öylek ile gazetelerin imtiyaz sahipleri katıldı.

 

VAN BASINI ARTIK DAHA GÜÇLÜ

 

Burada konuşan BİK Van Şube Müdürü Yahya Öylek, bu birleşme ile Van basınının daha da güçleneceğini belirterek, "Bu güç birliği ile Van basını daha iyiye gidecektir. Bu birleşmenin hayırlı olmasını diliyorum" dedi. Birleşme kararı ile ilgili bilgiler veren BİK Kontrol Hizmetleri Müdürü İbrahim Delibaş ise, Türkiye'nin birçok ilinde gazetelerin birleşme kararı aldığını, Van'ın da bu prensibe uyduğunu söyledi. Bundan böyle daha nitelikli yerel medya hizmetlerinin olacağını ifade eden Delibaş, Van basınının ulusal basına ışık saçacağını kaydetti. Yerel basının kendi ayakları üzerinde daha iyi duracağını kaydeden Delibaş, "Van'daki gazetecilerin daha iyi şartlarda mesleklerini icra edeceklerini düşünüyorum. Bu kadar kısa sürede Van'a yakışır şekilde birleşme gerçekleştiren tüm gazete sahiplerine teşekkür ediyorum. Hayırlı olsun" ifadelerini kullandı.

 

DUYGUSAL VEDA

 

İkinisan ve Şark Yıldızı gazetelerinin imtiyaz sahibi Vezir Baş da gecede konuşanlar arasındaydı. Gazetelerinden birini Van Olay, diğerini ise Şehrivan’a satan ve gazetecilik kariyerine bu satışlar ile son koyan Baş, oldukça duygusal bir konuşma yaparken, yıllardır emek verdiği bu gazeteleri kaybetmiş olmanın üzüntüsünü yaşadığını belirtti. Baş ayrıca, "İki gazetemi kaybetmekle iki çocuğumu kaybetmiş gibi üzgünüm. Çünkü 60-70 yıllık emek verdiğim iki gazetemi bir sorun çıkmaması dileğiyle feda ettim. Alanlara da hayırlı olsun dileklerinde bulunuyorum. Allah utandırmasın onları" şeklinde konuştu. Program, gazetelerin birleşmesi nedeniyle hazırlanan pastanın kesilmesi ve hatıra fotoğraflarının çekilmesi ile son buldu.

 

ORTAK TEMENNİ KALİTENİN ARTMASI

 

Öte yandan toplantıya hem Van Haber Gazetesi adına hem de Van Gölü Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri olarak katılan Sıddık Güler ise böyle bir birleşme organizasyonunda VGC olarak iftara ev sahipliği yaparak sürece destek olmak istediklerini belirterek, “VGC olarak Van basını böylesi anlamlı bir günde ev sahipliği yaptığımız için çok mutluyuz. BİK yetkililerine ve Van’daki gazete sahiplerine öncelikle bu birleşmenin hayırlı olmasını diliyorum. Umarım bu birleşmeler ile birlikte Van basını artık daha kaliteli bir çizgiye kavuşacaktır.” Şeklinde konuştu.


Veysel İZGİ/Şehrivan

Editör: TE Bilisim