ŞEHRİVAN HABER: HAMİT KARAKUŞ – Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, kentteki basın mensuplarıyla bir araya gelerek odanın yarın başlayacak olan akredite süreci öncesi değerlendirmeler paylaştı. Hem oda hem de kendisi ile ilgili konuları ve soruları detaylı bir şekilde ele alan Takva, özellikle seçim sonrası süreç ve odanın yeni dönem programı ile ilgili dikkat çeken ifadelere yer verdi.

Türkiye’deki A sınıfı hizmet odalardan bir tanesi olan Van TSO, A sınıfı statüsünü korumak için yoğun bir çalışma başlattı. Son dönemde misyon ve vizyonunu güncelleyen Van TSO, “Her Alanda Van İçin Çalışıyoruz” sloganı çerçevesinde önemli çalışmalara imza atıyor. 2019 yılı değerlendirme ve 2020 hedeflerini açıklayan Van TSO, 2019 yılında hizmete aldığı projelerle 4 milyon 971 lira harcama yaptı. Türkiye’de hizmet hızı konusunda ilk sırada yer alan Van TSO, 2020 hedefleri kapsamında; Dünya Kahvaltı Günü, kurban kesim merkezi, Shopping Fest, gastronomi fuarı, vergi borcu yapılandırması, Van Gölü’nün özel çevre koruma bölgesi ilan edilmesi, lojistik merkezi, Doğu Anadolu İhracatçılar Birliğinin Van’a alınması, İran vatandaşlarının Van’da mülk edinmeleri, Kuzey Irak iş programı, çağrı merkezi, sürekli eğitim merkezi, çevre yolu, Van-Şırnak karayolu, Kuzey Van Gölü demir hattı, İran Konsolosluğunun Van’a alınması ve Türk-İran Ticaret Odasının Van’da kurulması gibi konuları programına aldı. Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, akreditasyon denetiminin 19-20 Aralık'ta yapılacağını ve bu kapsamda birçok yeni çalışma yürüttüklerini ifade ederken, çalışmaların bağımsız denetçilerce değerlendirileceğini söyledi. Takva, ayrıca 2019 yılında yaşanan gelişmeleri de paylaştı.

Türkiye’deki A sınıfı hizmet odalardan bir tanesi olan Van TSO, A sınıfı statüsünü korumak için yoğun bir çalışma başlattı. Son dönemde misyon ve vizyonunu güncelleyen Van TSO, “Her Alanda Van İçin Çalışıyoruz” sloganı çerçevesinde önemli çalışmalara imza atıyor. Van TSO Miyazaki Salonunda gazetecilerle bir araya yönetim kurulu üyeleri, akreditasyon çalışmaları ve odanın bütçesiyle ilgili bilgiler paylaşırken, toplantıda bir de sunum yapıldı.

VAN TSO KARNE SÜRECİ

Kentteki yerel ve ulusal basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, odanın 19-20 Aralık tarihlerinde hizmet kalitesinin bağımsız denetçiler tarafından denetleneceğini belirtti. Türkiye’de A sınıfı hizmet üreten odalardan biri olduklarını ifade eden Başkan Takva, “Bu dönemde bir karne sürecine gireceğiz. Bugüne kadar yaptığımız faaliyetleri 19-20 Aralık tarihinde bağımsız denetçiler tarafından değerlendirmeye tabi tutulacak. Biz buna çok önem veriyoruz. Bu akreditasyon çok önemli bir meseledir” dedi.

“HEPİMİZ AYNI GEMİDE BU ŞEHİRDE YAŞIYORUZ”

Takva sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz hepimiz aynı gemide bu şehirde yaşıyoruz, zaman zaman farklı gelişmelerde olsa nihayetinde toplanıp bir araya geliyoruz. Hayatı zorlaştırmanın, çekilmez hale getirmenin kimseye faydası yok. Olması gereken şey, herkes görevini ve işini sağlıklı yapar, bu kentte katma değer üretirse ve herkesin hayatını kolaylaştırıcı bir yaklaşım içinde olursa hepimiz bundan karlı çıkarız. İnsanınız hayata ve yaşama dair farklılıklarımız olabilir. Farklı bakış açılarımız ve tercihlerimiz olabilir. Ama bunlar ayrışmamıza değil, zenginleşmemize sebebiyet vermelidir. Van TSO olarak biz meseleye böyle bakıyoruz. Burası da sizlere ve Van halkına hizmet veren bir kuruluştur. Üyelerimiz başta olmak üzere tüm Van halkı için çalışan bir meslek kuruluşuyuz. Bunları yaparken kamuoyu ile olan iletişim mekanizmasını kuran aktörler olarak da sizler her zaman önemli bir yerde duracaksınız.”

“A SINIFI ODA STATÜSÜNÜ KORUMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Oda olarak yakaladıkları başarı çıtasını korumak istediklerini dile getiren Takva, “Bunun da sınıflandırılması var. A, B ve C sınıfı odalar var. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ülkedeki bütün odaları akredite sürecine dahil etti. Biz de 3. dönem akredite olan odalardan biriyiz. O dönemde Türkiye’deki ilk 50 oda arasındaydık ve Türkiye’de uluslararası hizmet üreten 10 odadan biri statüsünü elde etmiştik. Şu ana kadar bu statümüzü koruduk. Odamız 57 yıllık süreçte bu seviyeye geldi. Odanın bu kalitede sürdürülebilirliğini sağlayacak bir yaklaşımla meselenin değerlendirilmesini istiyoruz” diye konuştu.

TAKVA, YEREL VE ULUSAL BASINA TEŞEKKÜR ETTİ

Gerçekleştirilen sunum esnasında odanın basın istatistikleri sonrası söz alan Takva, ulusal ve yerel basına teşekkür ederek şu ifadeleri kullandı: “Sizlere öncelikle teşekkür ediyorum. Buradaki istatistikler sizlerin emeğidir. Özellikle yerel basında 3 yılda önemli yer alama rakamlarımız var. Yerel, bölgesel, ulusal ve yurt dışında basında haber olmuşuz. Bu konuda yer basın rakamları bizi farklı bir hale getiriyor, sizlere teşekkür ederim”

TAKVA: ODAMIZ 4 MİLYON 971 BİN GİBİ BİR BÜTÇE YÖNETTİ

Takva, odanın 2019 yılı içerisindeki mali giderlerine değinerek şunları kaydetti: “2019 yılında oda olarak 4 milyon 971 bin gibi bir bütçe yönettik. 2 milyon 305 bin lira personel gideri, elektrik, doğalgaz, su, seyahat, sigorta, vergiler, sabit kıymetler, bina, inşaat, eğitim ve fuar gibi cari giderler 1 milyon 945 bin lira, kanuni aidatlar bakanlığa, DAKA’ya, TOBB’a verilen para 537 bin 256 lira, 11 kişilik yönetim kurulu olarak oda için harcadığımız ücret ise 182 bin 400 liradır. 1 yıl içerisinde her yönetim kurulu üyesi odamız için 17 bin lira harcamıştır” dedi.

“BİZ MAAŞ ALMIYORUZ”

Kent kamuoyunda son dönemde oda üyelerinin ‘yüksek maaş aldığı’ yönünde yanlış bir algı olduğunu ifade eden Takva, “Bizim burada çok yüksek oranda maaş aldığımız konuşuluyor. Ticaret ve Sanayi Odaları’nda maaş sistemi yoktur. Esnaf odalarında var, ancak bizde böyle bir şey yok. Buradan herkesin bilmesini isterim, biz maaş almıyoruz” dedi.

TAKVA’DAN VATANDAŞLARA WEB SİTESİ ÖNERİSİ

Takva, Türkiye’deki odalar arasında hizmet standarttı ve teknolojiye uyum konusunda çok ileri seviye olduklarını ifade etti. Takva, odanın web sitesinin her vatandaş tarafından incelenmesi gerektiği belirterek şu ifadeleri kullandı: “Web sitemizde güncel olarak raporlar yayınlanıyor, ilçelerimizin bilgileri sürekli revize ediliyor, kentimizle ilgili genel raporlar var. Özellikle web sitemizde her istatistik yayınlıyoruz, kendi hinterlandımızda ülke raporları yer alıyor, dış pazar raporları olmak üzere yılda ortama 60 raporumuz web sitemizde yer almaktadır. Bağımsız anketörlerle hizmetlerimizi değerlendiriyoruz. Odamızdaki eğitimler sosyal medya üzerinden canlı yayın olarak vermeye başladık. Türk Patent ve Marka Kurumu Temsilciliği vasıtasıyla ücretsiz marka desteği sağlıyoruz. Mali durum istişare kurulumuz var, 4 dilde web sitemiz mevcut, bunlar Türkiye’de bizim odamızı farklı kılan iyi uygulamalardır” dedi.

“7 HAZİRAN 2020 PAZAR GÜNÜ ‘DÜNYA KAHVALTI GÜNÜ’ İLAN ETTİK”

‘Dünya Kahvaltı Günü’nün ileriki süreçte lasmanını gerçekleştireceklerini kaydeden Takva, “7 Haziran 2020 Pazar günü ‘Dünya Kahvaltı Günü’ ilan ettik. Bu projemizi odalar birliği destekliyor, Birleşmiş Milletler ve TBMM’ye yazdık, bir de bunu kurumsal olarak uluslararası camiada bunu onaylaması yönünde bir beklentimiz var. Onaylasalar da yapacağız, onaylamasalar da yapacağız. Kahvaltı Van’ındır, Dünya’da her yıl bir gün ‘Dünya Kahvaltı Günü’ ilan edilsin, diye bir talebimiz var. İlimizi uluslararası düzeyde bir aşamaya üst level atlatacağız. Her kesimin bunu desteklemesi lazım” dedi.

TAKVA: 2020’DE ‘GASTRONOMİ FUARI’ YAPACAĞIZ

‘Gastronomi Fuarı’nı oda olarak gerçekleştireceklerini ifade eden Takva, şunları söyledi: “Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak yeni bir fuarın üstlenicisi, sponsoru ve finansörü olarak yetkili bir şirket üzerinden destekleyerek ‘Gastronomi Fuarı’ gerçekleştireceğiz. Şimdi yeni bir şey yapmak istedik, 2020’de Ticaret ve Sanayi Odası olarak yeni bir fuara başlıyoruz. İlk kez burada sizlerle paylaşıyorum. Böyle bir hedefimiz var, 2020’de ilkini gerçekleştireceğiz” diye belirtti.

Editör: TE Bilisim