OSB Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Bozkurt ile Necdet Takva’nın arasını açan Fuar ve Kongre Merkezi üzerinden tartışma sürerken Bozkurt, sosyal medyadaki tepkilerinden sonra bu kez de yaptığı yazılı bir açıklama ile tepki gösterdi. Bozkurt yaptığı yazılı açıklamada, “OSB’ye ait olan Fuar Kongre ve Kültür Merkezi . Van-TSO Başkanı Necdet Takva ve çevresi tarafından adeta zorla OSB’den alınmak isteniyor. OSB seçimlerini yüzde 70 oy farkıyla kazanmış yönetimimize yönelik yapılan bu saldırılar ile bir sonuç almak isteyenlerin hesabı Van halkından ve sanayicilerden dönecektir.” Dedi.

 

NERDEN ÇIKTI BU KRİZ?

Geçtiğimiz haftalarda Van-İran ilişkilerini konşmak için beraber İran’a giden dönüşte ise Van adına örnek bir birliktelik sergileyen Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva ile OSB Yönetim Başkanı Şemsettin Bozkurt’un arasına ‘fuar’ girdi. Van odaklı verdikleri mesajlar ve birlikteliğin üzerinden daha bir kaç hafta geçmeden Van’daki Fuar ve Kongre Merkezi hakkında sosyal medya üzerinden başlayan tartışmada OSB Başkanı Bozkurt, sert tepki göstermeye devam ediyor. Takva’nın bir basın organında OSB’nin Van TSO’ya verilmesi gerektiği ile ilgili demecinden sonra başlayan tartışmadan sonra önce sosyal medyada flaş iddiaları dile getiren Bozkurt, yaptığı bir açıklama ile olaya çok daha büyük bir reaksiyon göstererek Takva’yı eleştiri yağmuruna tuttu!  Fuar merkezinin Van TSO’ya verilmesi ile ilgili demeci ve olayı yasal olarak takip edeceklerini dile getiren söylemlerinin ardından tepkilerini sürdüren Bozkurt Takva’ya: “Yer OSB’nin, para DAKA’nın,FKM Van halkının. Size ne oluyor? Bozkurt’tan  açıklama geldi : Yer OSB’nin, para DAKA’nın, FKM Van halkınındır. Size ne oluyor?” diye sordu.

 

Yaptığı açıklama ile son günlerde flaş etkisi yaratan fuar krizine dair değerlendirmelerde bulunan OSB Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, bir anda krize dönüşen ‘fuar’ konusu ile ilgili olarak şu açıklamalara yer verdi: “Hepimizin malumu olduğu üzere 6 ay önce yapılan OSB kongresinde Vanlı sanayicilerimizin yüksek desteğiyle göreve geldik. Göreve geldiğimiz günden bu yana yapmış olduğumuz faaliyetleri kısa süre önce siz değerli kamuoyuyla paylaştık. Bizler Van halkı ve ekonomisi için en iyiyi nasıl yapabiliriz düşüncesinden hareketle 7/24 çalışmalarımızı sürdürürken maalesef bazı çevreler ise 6 aydır aleyhimize olumsuz bir propaganda yürütmektedir.”

 

BOZKURT’UN TROL DEDİĞİ İSİMLER KİMLER?

“Kim olduğunu ve amaçlarının ne olduğunu çok iyi bildiğimiz bu çevreler şimdi de mülkiyeti OSB’ye ait ve Van halkının hizmetine sunulmuş OSB Fuar Merkezi’ni (FKM) gerekçe göstererek asılsız iddialarla yönetim kurulumuzu hedef alan talihsiz açıklamalarda bulunmaktadır. Bunları destekleyen ve  Van medyasına sızmış ya da sosyal medya üzerinden trol görevini üstlenen bazı şahıslar aslı-astarı olmayan, yalanlarla gerçekleri manipüle etmenin gayreti içine girmiştir.”

 

BOZKURT: AMAÇ ÇIKAR VE MENFAATTİR!

Takva’nın açıklamalarına günlerdir sosyal medya üzerinden tepki gösteren Bozkurt açıklamasında Takva’nın bu çıkışının kişisel çıkar olduğunu iddia etti. Bozkurt açıklamasında ayrıca: “Özellikle  Van’ın en büyük ekonomik kuruluşu olan  VAN-TSO’nun Başkanı Sayın Necdet Takva oldukça talihsiz ve üzücü açıklamalarda bulunmuştur.  Sayın Takva ve onu destekleyen gruplar  ‘Bazı kurumlarımız benimse desteklerim değilse kösteklerim’ anlayışıyla hareket etmektedir. Bu anlayış ilimiz ekonomisine bugüne kadar fayda sağlamadığı gibi bundan sonra da yarar sağlamayacaktır. Bu anlayışa sahip kişilerin derdi başka, amaç kişisel çıkar ve menfaattir.” Sözlerine yer verdi.

 

“VAN’DA RANTSAL DÖNÜŞÜM KARŞILIĞINDA İŞLER YAPILIYOR”

Bozkurt sözlerini şu ifadelerle sürdürdü: “Sayın Takva konuya ilişkin yasal işlem başlatacağını kamuoyuna açıkladı. Tüm amaçları rantsal dönüşüm sağlamak olan bu çevreler  şimdi de yaşananları sosyal sorumluluk projesiymiş izlenimi yaratarak büyük bir algı operasyonu yürütmektedir. Bu çabaları da şaşkınlıkla izliyoruz. Yürütülen bu algı operasyonuna  karşı halkımızı bilgilendirmek adına bu açıklamayı yapıyoruz. Biz üreticiyiz lafa değil icraata bakarız. Çok laf ve boş lafla sayısal verileri sayıklayarak bu kenti iflasa götürdüler. Hepsi ticaretine, çıkarına bakıyor.  Emek dediğiniz bedelsiz yapılan işlerdir. Oysa bugün kentimizde emek karşılığı değil rantsal dönüşüm karşılığında işler yapılıyor. Üretime hiç bir katkısı bulunmayan, sırf makam mevkilerini kullanarak özelde kendi şahıslarına sözüm ona toplum yararına yapılıyormuş gibi göstermeye çalışarak çıkar menfaat devşirilmeye çalışılmaktadır. Hepimiz işyerlerimizi ayakta tutmak için büyük emekler verdik. Bir çok insanımız daha fazla dayanamayarak iş yerini kapatmak zorunda kaldı.  Kendilerini dünyanın tek fuarcısı olarak gösteren kişi ve onu destekleyen çevrelerin bu ısrarını anlamak mümkün değil.”

 

VAN TSO BEYAZ SARAYDA LÜKS İÇİNDE YAŞIYOR!

Açıklamasında Van TSO’ya sert eleştiriler yönelten Bozkurt, flaş ifadelere de yer vererek: “Ülkemizin geçtiği bu acı dolu süreçte başlattıkları tartışma akıllara ‘Ülke yanıyor, bunların umurunda değil’ düşüncesini getiriyor. Böyle bir zemini bile fırsata dönüştürmek isteyen ve yıllardır Van ekonomisine çöreklenmiş bu grupları halkımız çok iyi tanıyor. Bugüne kadar halkımız için ne yaptılar?  Savaşın Van ekonomisini getirdiği durum ortadadır. Bunlar ise adeta zil takmış, oynuyorlar. Bir an önce fuar açılsın biz ürünlerimizi sergileyelim diye can atıyorlar. Nedir bu heves? Esnafımızın, sanayicimizin derdi krediler,  çekler vergiler, SSK'ların ağır yükü ve işsizliğin yakıcı sonuçlarıdır. VAN-TSO  bizim de odamız, bizim aidatlarımızla ayakta duruyor neden bir beyaz sarayda lüks ve şatafat içerisinde yaşıyorlar? Neden bizim bütün işlerimize burunlarını sokup üretimi durdurmaya çalışıyorlar? Neden Van'da ve kurumlarımız arasında yetki gasp ve grupçuluğu sürekli hortlatmaya çalışıyorlar? Van halkı konuşmanın dışında Van-TSO’nun hangi icraatına şahitlik etti? Van ilimize büyük katkılarını beklediğimiz Van-TSO maalesef tarihinin en talihsiz dönemlerinden birini yaşıyor.” Dedi.

 

O FUAR ŞİRKETİ İLE NEDEN ANLAŞILAMADI?

Ardından da fuar ile ilgili değerlendirmelerde bulunan ve Van’daki tek fuar şirketi ile yapılamayan anlaşmalara dair değerlendirmelerini paylaşan Bozkurt: “Kaldı ki bizden önceki yönetimle imzalanmış bir sözleşme vardır. ‘Aylık 20 bin TL kira,  2 milyon TL üstü cirodan % 12 kar verilecek’ şeklinde bir anlaşma sağlanmıştır.  Biz yönetimi devralır almaz konunun muhatabı Asya Fuarcılık ile irtibata geçtik. Kendisi bize,  ‘Borçlarımı silip bedava verirseniz FKM'yi işletirim yoksa işletmem’ dedi. Biz sözleşmesini fes etmedik, kendisi bırakmak istediğini söyledi ve anlaşmayı karşılıklı fes ettik. FKM'miz bakım temizlik ve sahiplenme anlamında çok kötü işletiliyordu. Tanıtımlar hakkı ile yapılmıyordu. Fuarların % 80 yükü yine bizim sanayicilerimizin sırtındaydı. Hiç bir sanayicimiz fuarlardan ciddi bir bağlantı ve ilişki ile çıkmadı, Ancak bu çevrelerin derdi sadece ticaridir... Van halkı bugüne kadar bu işin neresinde Van-TSO ve anlaşma yapılan fuarcının sosyal sorumluluğunu ve emeklerini gördü.” Dedi.

 

BOZKURT VAN TSO VE NECDET TAKVA’YA SORDU...

Açıklamanın son bölümünde sosyal medyada da dile getirdiği iddiaları dile getiren ve bazı sorular yönelten Bozkurt, tartışmaları daha da ilerletecek şu ifadelere yer vererek: “Van-TSO'yu ve Başkanını bir an önce kente ve üretime faydası olmayan bu tavır ve davranışlardan vazgeçmeye çağırıyoruz. Kimin kimlerle hangi ilişkiler içerisinde olduğu, kimin kimlerle neden hangi tarafta durduğu zamanla çok daha iyi anlaşılacaktır. Şimdi soruyoruz! Daha önce neden VAN-TSO fuarı almak istemedi de neden şimdi almak istiyor? 20 yıldır yapılan fuarları kimler cebinden finanse etti ve kimler kazandı?  Asya Fuarcılığın ortaklık yapısında kimler var. Takva neden fuarcılık bir ticari iş değil diyor?  Oysa Asya fuarcılık ticari bir kuruluştur. Van-TSO’nun EDH'si nerede? Van-TSO’nun Teknokente ne kadar borcu var?  FKM İçin neden bu kadar ısrar ediliyor? Van-TSO hangi projede başarılı oldu? OSB Hangi projede başarısız?  Van-TSO Başkanı Necdet Takva neden açıklamasında FKM için ‘ Ne DAKA’nın nede OSB’nin bu projenin Vana kazandırılmasında hiç bir emeği yoktur’ demektedir. Biz diyoruz ki Yer OSB'nin Para DAKA'nın. FKM ise Van halkınındır. Size ne oluyor?” dedi. 

Editör: TE Bilisim