ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-ŞABAN BEYAZSAÇ

Van esnaf ve tüccarı ile birlikte tüm kentin yakından takip ettiği Van Ticaret ve Sanayi Odası seçimleri 22 Ekim 2022 Cumartesi günü gerçekleştirildi. İpekyolu ilçesi Selahattin Eyyübi Anadolu Lisesi’nde 09:00-17:00 saatleri arasında yapılan seçime rekor katım oldu. Yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleşen seçim son dönemlerin en heyecanlı seçimi olurken, kent esnafının da en çok ilgi gösterdiği seçim oldu. 5 bin 599 seçmeni olan oda üyeleri 27 sandıkta oy kullandı. Toplam 19 meslek grubunun meclis üyelerini seçip yeni yönetim kurulunu belirlemek için sandığa giden esnaf ve tüccarların tercihi bu seçimde Beyaz Listesi’nin adayı Zahir Kandaşoğlu oldu. 2011 yılında bıraktığı Van TSO’ya 2022 yılında geri dönen Kandaşoğlu, toplamda 19 gruptan 10 grubu kazandı.

5 BİN 599 ÜYESİ OLAN VAN TSO SEÇİMLERİNE REKOR İLGİ

İpekyolu 2. İlçe Seçim Kurulu tarafından belirlenen seçim takvimine göre, Cumartesi günü Van Ticaret ve Sanayi Odası'nın (Van TSO) meslek grubu seçimleri yapıldı. Selahattin Eyyübi Anadolu Lisesi'nde sabah saat 09:00 da başlayan seçim nedeniyle polis güvenlik barikatları kurup, okulun çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı. Oy kullanmak için gelen esnaf ve iş insanları iki ayrı güvenlik noktasında üst aramasından geçirildikten sonra okula alındı. 5 bin 599 seçmenin büyük çoğunluğu kurulan 27 sandıkta oy kullandı. Mevcut başkan Necdet Takva Mavi, Zahir Kandaşoğlu Beyaz, Faruk Biner Sarı, İzzet Çoban Kırmızı ve Hamdullah Koçan Yeşil Liste ile seçimlere katıldı. 19 meslek grubunun katıldığı seçim saat 17:00’da sona erdi.

KANDAŞOĞLU EFSANESİ GERİ DÖNDÜ

Seçimin sona ermesiyle birlikte grupların tamamında oy sayımı yapıldı. Oy sayımı bittikten sonra edinilen ilk sonuçlara göre, seçime Beyaz Liste ile giren iş insanı Zahir Kandaşoğlu, 10 meslek grubunu kazanırken, mevcut başkan Necdet Takva ise 9 grup aldı. Seçimin iddialı adaylarından Sarı Liste adayı Faruk Biner hiçbir grubu kazanamazken, Çoban ve Koçan da seçimde hiçbir grupta temsilci seçemeyen adaylar olarak seçimi tamamladı.

SONUÇLAR BÜYÜK SEVİNÇ İLE DUYURULDU

Seçim bitiminde Kandaşoğlu’nun yeni başkan seçilmesi büyük bir coşku ile karşılanırken, Kandaşoğlu’nun destekçileri, “En büyük başkan bizim başkan” sloganları atıp sevgi gösterisinde bulundu. 19 meslek grubundan 10'unu alan Kandaşoğlu, seçimde kendisine destek veren herkese teşekkür ederek, “Van halkına, Van’ın tüccarına, esnafına yakışır bir şekilde güzel işler yapacağız” dedi. Öte yandan Kandaşoğlu’nun halefi olan ve ona karşı bir önceki seçimde ipi göğüsleyen isim olan Necdet Takva ise iki dönem sonra başkanlık koltuğunu kaybetmiş oldu. Edinilen bilgiye göre hem Takva hem de Kandaşoğlu resmi olmayan sonuçlara itiraz ettiği ve YSK’nın oyların yeniden sayılması için müracaat ettiği öğrenildi.

İŞTE RESMİ OLMAYAN SONUÇLARA GÖRE GRUP GRUP OY SIRALAMASI

1’İNCİ GRUP (HAYVANCILIK VE TARIM)

Mavi liste: 61

Beyaz Liste: 70

Sarı Liste: 0

Yeşil Liste: 3

Kırmızı Liste: 9

Kazanan: BEYAZ LİSTE

2’NCİ GRUP (TARIMSAL VE HAYVANSAL ÜRÜNLER)

Mavi liste: 92

Beyaz Liste: 49

Sarı Liste: 31

Yeşil Liste: 1

Kırmızı Liste: 19

Kazanan: MAVİ LİSTE

3’ÜNCÜ GRUP (OTOMOTİV)

Mavi liste: 86

Beyaz Liste: 71

Sarı Liste: 52

Yeşil Liste: 0

Kırmızı Liste: 1

Kazanan: MAVİ LİSTE

4’ÜNCÜ GRUP (İNŞAAT-MÜTEAHHİTLİK)

Mavi liste: 69

Beyaz Liste: 172

Sarı Liste: 123

Yeşil Liste: 0

Kırmızı Liste: 25

Kazanan: BEYAZ LİSTE

5’İNCİ GRUP OY (MOBİLYA VE PARAKENDE)

Mavi liste: 104

Beyaz Liste: 64

Sarı Liste: 27

Yeşil Liste: 0

Kırmızı Liste: 5

Kazanan: MAVİ LİSTE

6’NCI GRUP (GIDA VE YAŞ SEBZE)

Mavi liste: 96

Beyaz Liste: 109

Sarı Liste: 68

Yeşil Liste: 0

Kırmızı Liste: 9

Kazanan: BEYAZ LİSTE

7’NCİ GRUP (FİNANS VE SİGORTA)

Mavi liste: 76

Beyaz Liste: 52

Sarı Liste: 56

Yeşil Liste: 0

Kırmızı Liste: 19

Kazanan: MAVİ LİSTE

8’İNCİ GRUP (İNŞAAT MALZEMELERİ)

Mavi liste: 113

Kırmızı liste: 42

Beyaz liste: 114

Sarı liste: 51

Yeşil liste: 1

Kazanan: BEYAZ LİSTE

9’UNCU GRUP (NAKLİYE VE YOLCU TAŞIMA)

Mavi liste: 223

Beyaz Liste: 222

Sarı Liste: 68

Yeşil Liste: 3

Kırmızı Liste: 88

Kazanan: MAVİ LİSTE

10’UNCU GRUP (KONAKLAMA, RESTORAN VE TURİZM)

Mavi liste: 48

Beyaz Liste: 70

Sarı Liste: 49

Yeşil Liste: 0

Kırmızı Liste: 6

Kazanan: BEYAZ LİSTE

11’İNCİ GRUP (DIŞ TİCARET)

Mavi liste: 99

Beyaz Liste: 54

Sarı Liste: 0

Yeşil Liste: 0

Kırmızı Liste: 1

Kazanan: MAVİ LİSTE

12’NCİ GRUP (AKARYAKIT, LPG, KÖMÜR)

Mavi liste: 78

Beyaz Liste: 87

Sarı Liste: 30

Yeşil Liste: 2

Kırmızı Liste: 18

Kazanan: BEYAZ LİSTE

13’ÜNCÜ GRUP (YAŞ SEBZE VE MEYVE)

Mavi liste: 64

Beyaz Liste: 24

Sarı Liste: 63

Yeşil Liste: 1

Kırmızı Liste: 19

Kazanan: MAVİ LİSTE

14’ÜNCÜ GRUP (EĞİTİM-BİLİŞİM)

Mavi liste: 60

Beyaz Liste: 106

Sarı Liste: 63

Yeşil Liste: 0

Kırmızı Liste: 24

Kazanan: BEYAZ LİSTE

15’İNCİ GRUP (SAĞLIK-MEDİKAL)

Mavi liste: 45

Beyaz Liste: 67

Sarı Liste: 40

Yeşil Liste: 0

Kırmızı Liste: 23

Kazanan: BEYAZ LİSTE

16’NCI GRUP (TEKSTİL)

Mavi liste: 47

Beyaz Liste: 39

Sarı Liste: 25

Yeşil Liste: 0

Kırmızı Liste: 14

Kazanan: MAVİ LİSTE

17’NCİ GRUP (MÜHENDİSLİK)

Mavi Liste: 102

Kırmızı Liste: 14

Beyaz Liste: 142

Sarı Liste: 51

Yeşil Liste: 0

Kazanan: BEYAZ LİSTE

18’İNCİ GRUP (MADENCİLİK)

Mavi Liste: 93

Beyaz Liste: 59

Sarı Liste: 11

Yeşil Liste: 0

Kırmızı Liste: 3

Kazanan: MAVİ LİSTE

19’UNCU GRUP (YAPSAT-İNŞAAT)

Mavi Liste: 214

Kırmızı Liste: 47

Beyaz Liste: 263

Sarı Liste: 141

Yeşil Liste: 4

Kazanan: BEYAZ LİSTE

RESMİ SONUÇLAR İTİRAZLAR SONRASI NETLEŞECEK

Öte yandan sandık başında alınan ilk sonuçlarla ilgili itirazlar sürerken her iki adayın da itirazları sonucu tam oy oranlarının ve sayılarının YSK’nın sayımı sonrası belli olacağı öğrenildi. İhtilaflı gruplardan birisi 9’uncu grup olarak değerlendirilirken az farklı mavi listenin kazandığı grup için Beyaz Liste tarafı ise kendileri kazandıkları yönünde verilere sahip. Öte yandan 8’inci grupta da 1 farklık bir oy farkı bulunuyor ve YSK’nın yeniden sayımı sonrası bu gruba dair detaylar da netleşmiş olacak.

KANDAŞOĞLU’NDAN SEÇİM SONRASI İLK DEĞERLENDİRME: 19-0 BEKLİYORDUM

Oy sayım işlemi bittikten sonra seçim alanından seçim ofisine kadar büyük bir coşkulu kalabalık tarafından karşılanan ve tebrik edilen Kandaşoğlu ilk açıklamasında şu sözlere yer verdi: “Van halkına herkese teşekkür ediyorum. Aslında ben bu sonucu beklemiyordum. Ben aslında 19-0’ı bekliyordum ama seçimdir, yarıştık. Üyelerimizin halkımızın taktiridir. Böyle taktir gördüler. Garanti olan gruplarımızı niye kaybettik anlam veremiyorum. Sonuç böyle oldu. Bu süreçte bizimle yürüyen, destek veren herkese teşekkür ediyorum. Allah’ın iziyle Van’ımızın tüccarına yakışır görev yapacağız. Güzel işler yapacağız” dedi.

“ÇOK EMEK VERDİK, ÇOK ÇABALADIK”

Kandaşoğlu, cümlelerini şöyle sürdürdü: “Çok çalışıp da kaybeden arkadaşlarımız var. 6 aydan beridir benimle yürüyen, emek veren kaybettiğimiz gruplar var. Hiç hak etmediğimiz şekilde kaybettiğimiz gruplar var. Çok değerli grupları kaybettik. Onlardan dolayı da çok büyük üzüntü ve şaşkınlık içerisindeyim. Benim bu halktan, bu esnaftan beklentim 19 Gruptu. Çünkü çok emek verdik, çok çabaladık. Projeleri halkımıza sunduk. Kazanan biz olduk. İnşallah biz de Van halkına, Van’ın tüccarına, esnafına yakışır bir şekilde güzel işler yapacağız. Hem mutluyum hem de hüzünlüyüm. Çok emek veren gruplarımız vardı. Kaybetmeyi hak etmiyorlardı. Ondan dolayı da üzüntülüyüm. Bundan sonra Van’da meslek odalarıyla iş birliği yapacağız. Sizler için iş birliği yapacağız. Sizin bütün sorun ve sıkıntılarınızla birebir ilgileneceğiz. Söz veriyorum.”

Editör: TE Bilisim