Türkiye seçimi konuşmaya devam ediyor. 24 Haziran’da yapılacak olan seçimler öncesi partiler aday adaylarının başvurularını ve değerlendirmesini yaparken Van TSO’dan konuyla ilgili flaş bir açıklama geldi. Her seçim öncesinde temsiliyete dair açıklama yaparak adeta bir yol haritası paylaşan Van TSO yönetimi bu kez de 22 madde ile “Nasıl bir milletvekili?” sorusunun cevabını verdi. Metinde Van dışındaki vekillerin gelmesi konusunda vurgu yapılırken Vanlı isimlere temsiliyet verilmesi konusunun altı çizildi.

 

Türkiye seçimi konuşmaya devam ediyor. 24 Haziran’da yapılacak olan seçimler öncesi partiler aday adaylarının başvurularını ve değerlendirmesini yaparken Van TSO’dan konuyla ilgili flaş bir açıklama geldi. Her seçim öncesinde temsiliyete dair açıklama yaparak adeta bir yol haritası paylaşan Van TSO yönetimi bu kez de 22 madde ile “Nasıl bir milletvekili?” sorusunun cevabını verdi. Metinde Van dışındaki vekillerin gelmesi konusunda vurgu yapılırken Vanlı isimlere temsiliyet verilmesi konusunun altı çizildi.

 

Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu, 24 Haziran’da yapılacak olan seçimlerle ilgili siyasi partilere çağrıda bulundu. Aday adaylık başvurularının devam ettiği kentte, Van TSO ithal vekil ve belediye başkanlarına dikkat çeken, aday seçilecek olan isimlerin kentten olması gerektiğine dikkat çekti. TSO Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bizler Van iş dünyası olarak bunun bir kader olmadığını ve mutlaka değişmesi gerektiğine inanıyoruz. Yaşadığımız bütün sorunların çözüm merkezi siyaset ve dolayısı ile siyasetçilerimizdir. Ne yazık ki siyasi partilerimiz geçmiş dönemlerde gerek milletvekili, gerekse belediye başkanı tercihlerini yaparken kentin değerlerini, sorunlarını, iş dünyasının ve halkın beklentilerini tam anlamı ile dikkate almamışlardır.”

 

“YENİ SİSTEM HAYIRLI OLSUN”

 

Açıklamada ilk olarak 24 Haziran’da yapılacak seçim ile gelecek olan yeni sisteme dikkat çekildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Ülkemiz 24 Haziran 2018 tarihinde önemli bir seçime hazırlanmaktadır. 24 Haziran günü sadece milletvekili seçmeyeceğiz. Aynı zamanda yeni bir dönemin başlangıcına da tanıklık edeceğiz. Bu seçim ile ülkemizde parlamenter sistem fiilen ortadan kalkacak, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin başlaması ile yeni bir döneme başlayacağız. Öncelikle Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak yeni sistemin ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyoruz.”

 

TERS ORANTILI İL: VAN

 

24 Haziran seçimlerinin Türkiye’deki öneminin yanı sıra Van’daki önemine de değinilen açıklamada, “Ülkemiz nasıl ki 24 Haziranda önemli bir sınava hazırlanıyorsa, bizlerde Van olarak yeni döneme daha güçlü, daha fazla üreten ve gelecek adına daha fazla umut taşıyan bir siyasi erk ile seçimleri tamamlama beklentisi ve arzusu içerisindeyiz. İlimiz ne yazık ki sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksine göre 75. sırada yer almaktadır. Ekonomi, eğitim, yaşam standardı gibi verilerimiz ülke ortalamasının çok altında yer almaktadır. Sahip olduğu değerler ile gelişmişlik düzeyinin düşüklüğü arasındaki ters orantı belki de ülkemizde en fazla olan il Van’dır.” Denildi.

 

“İTHALLERİN KATMA DEĞERİ OLMADI”

 

“Bizler Van iş dünyası olarak bunun bir kader olmadığını ve mutlaka değişmesi gerektiğine inanıyoruz” diye devam edilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Yaşadığımız bütün sorunların çözüm merkezi siyaset ve dolayısı ile siyasetçilerimizdir. Ne yazık ki siyasi partilerimiz geçmiş dönemlerde gerek milletvekili, gerekse belediye başkanı tercihlerini yaparken kentin değerlerini, sorunlarını, iş dünyasının ve halkın beklentilerini tam anlamı ile dikkate almamışlardır. Elbette ki kastımız geçmişte bu görevde yer alan, kentini seven ve bu uğurda mücadele edenlere değildir. Kastımız bu yöreye ait olmayan, bu yörenin dinamiklerini bilmeyen ve yaşamayan, sorunları tespit edemeyen dolayısı ile çözüm üretemeyenlere yöneliktir. Özellikle dışarıdan adeta ithal edilerek getirilen vekillerin şehrimize herhangi bir katma değerlerinin olmadığına net bir şekilde şahitlik ettik.”

 

NASIL BİR VEKİL OLMALI?

 

Milletvekili tercihinde Van kamuoyunun dikkate alınması gerektiğine işaret edilen açıklamada, “Mademki yeni dönemde, yeni sisteme geçiyoruz, o halde partilerimizde milletvekili tercihlerinde bizlerin yani Van kamuoyunun beklentilerini, sitemlerini dikkate alarak yapmalıdırlar. Tüm siyasi partilerimize ilimizden seçilecek 8 milletvekili adayları için aşağıda ifade ettiğimiz özelliklere sahip kişileri tercih etmeleri beklentisini ısrarla belirtmek isteriz.

 

ŞARTLAR TEK TEK SIRALANDI!

 

- Milletvekillerimiz, kesinlikle Vanlı olmalı veya bölgeyi çok iyi tanıyan, bölgenin sorunlarını biliyor olmalı.

- Kişisel çıkarlarından ziyade, kentin çıkarlarını kendisine dert edinen ve bu uğurda mücadele etmeli.

- Geçmişinde her hangi bir şaibe olmamalı.

- Kentin sorunlarını saklayan değil bunları açıkça dile getiren ve ilgili mercilerde çözüm üreten olmalı.

- Seçilecek milletvekilleri kentin sırtına kambur olmamalı tam aksine kentin sorunlarını sırtlayarak çözüm geliştirmeli.

- Kentte esnafın, tüccarın, gençlerin, kadınların, engellilerin önemini kavramalı ve bu doğrultuda hareket etmeli.

- Birleştirici olmalı, ayrıştıran, insanların arasına nifak sokan olmamalı.

- Kendi İstikbal'ini kentin İstikbal'inden daha önemli görmemeli.

- STK'ları, Kurumları ve kentteki bütün dinamikleri bir araya getiren onları dinleyen ve dikkate alan bir anlayışa sahip olmalı.

- Cesur olmalı, yalandan uzak durmalı.

- Yeni sistemin getireceği bütün avantajları iyi kavramalı ve kenti bu doğrultuda geleceğe hazırlamalı, gelecek ile ilgili kentin vizyonunu belirlemeli ve proje üretme kabiliyetine sahip olmalı.

- Milletvekilliği onun için hayatını kazandığı bir meslek olmamalı.

- Kentte yaşayan bütün anlayışlara, bütün farklılıklara eşit durmalı ve ayırım yapmadan onlara hizmet etmeli.

- Sadece egolarını tatmin eden anlayıştan ve kibirden uzak durmalı, tevazuyu, nezaketi ve erdemi elden bırakmamalı.

- İş dünyasına hak ettiği değeri göstermeli ve onlara daha fazla yatırım ve daha fazla istihdam için yol göstermeli öncülük etmeli.

- Kamu hizmeti veren bütün kurum ve kuruluşlar ile belli periyotlar halinde bir araya gelmeli halkın sorunlarını yerinde çözmeli.

- Kentin yıllardır eksikliğini htiği lobi faaliyetlerini güçlendirmeli ve bu kabiliyete sahip olmalı.

- Kentin gelenek ve göreneklerini bilmeli.

- Müdahale alanlarını iyi bilmeli ve "vekil" olduğunu unutmamalı.

- Mensubu bulunduğu partinin en üst düzeydeki temsilcilerine sorunları iletme ve çözüm üretme konusunda pasif olmamalı, bana zarar gelmesin de ne olursa olsun anlayışına sahip olmamalı.

- Yeni dönem ile birlikte hiç bir şeyin eskisi gibi olmayacağını iyi hesap etmeli.

- Artık takip eden, sorgulayan ve beklentilerini yükselten bir toplumu temsil ettiğini iyi kavramalı, aksi halde toplum tarafından kabul görmeyeceğini iyi analiz etmeli.” İfadelerine yer verildi.

 

“24 HAZİRAN SEÇİMLERİ HAYIRLI OLSUN”

 

Açıklamanın devamın son olarak şunlar belirtildi: “Bütün siyasi partilerimiz kıymetlidir ve sorunlarımızın tamamının çözüm merciidirler. Bu nedenle tüm partilerimizden beklentimiz yeni dönem ile birlikte, onlarında bakış açılarını değiştirerek toplumun beklentilerini dikkate almalarıdır. Salt hatır ve ikili ilişkiler ile aday belirlememelerini, toplumun sesine kulak vermelerini ve bu doğrultuda hareket etmeleri yönündeki beklentimizi belirtmek isteriz. Bu vesile ile tekrar 24 Haziran seçimlerinin ilimiz ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyor kamuoyuna ve kıymetli partilerimize saygıyla sunarız.” (ŞEHRİVAN HABER)

Editör: TE Bilisim